El cantaor torderenc Víctor Palacios actua demà al cicle de concerts Música a L’Esperança de Blanes

Víctor Palacios

Víctor Palacios

Així explica el cantaor Víctor Palacios els primers contactes amb el flamenc: «Mi pasión por el cante flamenco empezó desde pequeño. Veía a mi padre escuchándolo y lo que entonces era curiosidad, acabó convirtiéndose en atracción. Desde entonces el flamenco fue engulléndome hasta convertirse en parte de mi vida y de mi familia».

Víctor Palacios Pedregosa, nascut a Igualada (Barcelona) el 1976 i instal·lat a Tordera, va tenir el seu primer contacte amb el flamenc gràcies al seu pare, gran aficionat a aquest art. Arrossegat per figures com Caracol, Pepe Pinto o Mairena (entre molts d’altres), comença a endinsar-se en les entranyes del flamenc i el que a priori semblava una senzilla curiositat o afició, comença poc a poc a convertir-se en vocació.

Amb vint-i-quatre anys comença a estudiar de debò, buscant l’assessorament de cantaores i entesos per aprendre les variants de la música jonda, i és també a partir d’anar coneixent i endinsant-se en les expressions del flamenc que troba una manera de manifestar i exterioritzar algunes de les mancances de la infància que guarda en la seva memòria.

Estudia a la Escuela flamenca de guitarra Joaquín Herrera de Barcelona, a la Escuela de guitarra Fernando Rodríguez de la Puebla de Cazalla (Sevilla), a la Escuela de guitarra Antonio Carrión de Sevilla, a la Fundación Cristina Heeren de Sevilla, a la Escuela flamenca Tertulia de Badalona i a la Escuela Antonio Rodríguez Rey de Madrid.

Finalment decideix donar-se a conèixer i posar en pràctica tot allò après presentant-se a concursos, i la seva feina i perseverança es veuen recompensats ràpidament amb l’arribada dels primers premis:
semifinalista – Concurso Nacional de Saetas de Cartagena 2016

semifinalista – Concurso Murcia flamenca 2016
3r premi – Certamen Nacional de Saetas “Ciudad de La Unión” 2015
2n premi – Concurso Silla de Oro de Leganés 2013
semifinalista – Concurso Nacional de arte Flamenco de Córdoba 2012
1r premi – Concurso cante flamenco Ciudad de Santander 2011
2n premi – Saetas Peña Regional de Murcia 2011
1r premi – Concurso cante jondo La Llagosta 2011
2n premi – Concurso Comarca de Linares 2011
2n premi – Concurso cante flamenco Ciudad de Santander 2010
semifinalista – Festival Internacional del Cante de las Minas 2010, con opción a la Lámpara Minera, en los cantes por mineras y cartagenera
1r premi – Granaina y Media Granaina Volaera flamenca de Loja 2009
1r premi – Yunque de Plata de Badalona, al mejor cantaor residente en Catalunya 2009
semifinalista – Concurso Nacional de Puertollano 2009
1r premi – Cantes mineros en Catalunya 2009
3r premi – Volaera flamenca de Loja 2009
3r premi – Yunque de Plata de Badalona 2009
3r premi – Concurso cante flamenco Ciudad de Santander 2011
3r premi – Trofeo Carmen Linares, de Linares 2009
4t premi – Centro Andaluz Nueva Carteya de Terrassa 2008
4t premi – Volaera flamenca de Loja 2008
1r premi – Tarantas de Linares de Catalunya 2007
4t premi – Alcaparra flamenca de Terrassa 2007

Durant tots aquests anys ha trepitjat també molts escenaris per tota Espanya: Bilbao, Màlaga, Jaén, Àguilas, Ciudad Real, San Sebastián, Cádiz, Almería …, i ha compartit escenari amb artistes com Nano de Jerez, Miguel Ortega, Carmen Linares, Churrumbaque fill o Rocío Márquez, acompanyat de guitarristes com Juan Ramón Caro, Rosendo Fernández, Manuel de Palma o Antonio Carrión.

Aquest últim va ser l’elegit per participar en el seu primer treball discogràfic: Con el alma al aire, enregistrat a Màlaga i publicat l’any 2012, que pretén ser un homenatge al flamenc i on es veu el Víctor Palacios mes íntim i personal. El seu segon treball discogràfic és Viejas costumbres, enregistrat a Madrid amb els guitarristes Antonio Reyes, de Madrid, i Chaparro de Málaga. També ha participat en el DVD Los palos del flamenco del cantaor José Parra.

El segueix un últim treball d’homenatge al seu públic amb tots el temes enregistrats en directe que, així, també hi és inclòs: En vivo.

Daniel Blasco Soria

Daniel Blanco Soria va néixer a Sabadell l’any 1994. Autodidacta, amb setze anys comença a acompanyar cantaores de flamenc per Casas de Andalucía, Peñas i Teatres de Catalunya: Ricardo Peñuela, Matilde la Galleguita, Jesús Lucas, Luis Sánchez, Juan Manuel Caro, Manolo del Río, Antonio el Cafelete o el mateix Víctor Palacios.

El 2011 comença a estudiar a l’escola de guitarra flamenca Rafael Cañizares de Sabadell i el 2012 segueix una Master Class amb Chicuelo.

El 2015 passa a tocar la guitarra amb El Último Tributo, grup que versiona el repertori d’El Último de la Fila i que el porta a recórrer Espanya: Zaragoza, Huesca, Granada, València, Sevilla, Madrid, Bilbao, etc…

Actualment, integrat en el Tablao ‘Casa Camarón’ de Barcelona, comença a introduir-se en el món del ball flamenc, acompanyant bailaores com Iñaki Márquez o la japonesa Kayoko Nakata i compartint escenari amb guitarristes com Alberto Fernández, Adán Pérez y cantaores como Joaquín el Duende, David de José, Thais Hernández, Luis Sánchez, etc…

I també acompanya cantants d’altres registres musicals com Marta Macías, Ángeles Arboleda, o Mario Colacios.