El ‘no’ a la prolongació de la C-32 s’imposa amb claredat en la consulta popular a Blanes i Lloret

Imatge de la votació a les urnes ubicades a l'Ajuntament

Imatge de la votació a les urnes ubicades a l’Ajuntament

El 71,35% dels ciutadans de Blanes que ahir diumenge van participar en la consulta popular van votar majoritàriament en contra del projecte de prolongació de la C-32 entre Blanes i Lloret, mentre que la opció a favor que es faci va representar el 21,06%.

A Blanes van votar 2.391 persones, el 7,28% del total de 32.825 ciutadans majors de 16 anys que tenien la possibilitat de votar. El vot en contra del la prolongació de la C-32 va recollir 1.706 paperetes (71,35%) i el vot favorable 671 (28,06%). El resultat de la votació no és vinculant.

La jornada va transcorre sense incidències destacables en cap de les vuit seus electorals, amb un total de nou meses. Les dues que es van habilitar a l’Ajuntament van ser les que més vots van recollir, 1.093 vots vàlids.

La darrera etapa del Procés Participatiu del projecte de la C-32

Blanesaldia.com

Papereta de vot

Els següents passos que haurà de seguir el Procés Participatiu en què porta treballant l’Ajuntament de Blanes des del passat mes de desembre serà l’elaboració d’una Memòria amb els antecedents, el relat de tot el què s’ha fet durant tot el procés i en les fases d’informació i debat. S’hi inclouran les propostes que s’han recollit de la ciutadania, així com les enquestes –tant les efectuades a través de la web municipal com les que s’han fet a peu de carrer- i els resultats de la consulta.

Igualment, hi haurà la informació recollida durant el debat que va tenir lloc el passat dijous 7 d’abril al Teatre de Blanes. El Grup Motor del Procés Participatiu –on hi ha els tècnics de Participació Ciutadana i l’empresa contractada per donar suport en el procés, The Whatsons- faran una sèrie de propostes i recomanacions a l’Ajuntament en base a tota aquesta informació recollida.

El ple de l’Ajuntament votarà si adopta o no aquestes recomanacions, així com si considera que se n’han d’implementar d’altres. Abans de la sessió plenària -que en principi tindrà lloc el 28 d’abril llevat que es convoqui un ple extraordinari-, el Grup Motor exposarà en un acte públic el més destacat del procés. Abans també s’hauran trobat els membres de la Comissió de Seguiment, on hi ha representants dels partits polítics municipals, la Plataforma Aturem la C-32 i tècnics de Participació Ciutadana.

Votació al barri de Ca la Guidó

Votació al barri de Ca la Guidó

Valoracions polítiques

La consulta és fruit de la moció que va aprovar el ple de l’Ajuntament de Blanes a finals del passat mes d’octubre. Va comptar amb el suport dels grups municipals que hi estaven a l’oposició, 13 regidors, els d’ICV-EUiA, ERC, Ciutadans, Batega per Blanes, CUP i PP. En aquesta votació es va abstenir l’equip de govern, que llavors estava format pels regidors del PSC i CiU.

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el regidor de Participació Ciutadana, Albert Sanz, van fer anit una roda de prensa per valorar la participació i el resultat de la consulta. Lupiáñez va considerar que la participació va ser un èxit ja que, segons recull El Punt Avui, va manifestar que molta gent va anar a votar. Segons aquest diari, Lupiáñez «va considerar que s’ha mobilitzat l’electorat ‘que volia manifestar el no i el que està a favor no s’ha mobilitzat’ i ho va atribuir, en part, al fet que els dos partits amb més pes en el govern van pensar ‘que seria desafortunat fer campanya a favor’».

Votació al Col·legi Pinya de Rosa

Votació al Col·legi Pinya de Rosa

El portaveu d’ICV-EUiA de Blanes, Joan Salmerón, confiava hores abans de finalitzar la votació que més de 3.000 persones anirien a votar, un pronòstic que no es va complir. Salmerón va dir que «la participació reafirma el poc interès que tenien el PSC i CiU en la consulta» i va explicar que la comissió de seguiment del procés participatiu va acordar que «es divulgaria una carta signada per l’alcalde en la qual explicaria els motius de la consulta, com una forma d’incentivar la participació». Aquesta carta, que s’hauria d’haver enviat a tots els votants, no va arribar a veure la llum.

També, va considerar que en la baixa participació ha influit «que no hi ha hagut una confrontació entre el si i el no a la prolongació de la C-32. No hi ha hagut debat», va dir, a excepció del que es va celebrar el 7 d’abril en el Teatre de Blanes.

Vots en una urna i follet informatiu

Vots en una urna i follet informatiu

Tanmateix, va valorar el resultat com un èxit rotund dels opositors a la C-32 i va destacar el gran treball realitzat per la Plataforma Aturem la C-32, que ha fet una notable campanya amb molt pocs mitjans econòmics. Salmerón considera que arran del resultat «la Generalitat ha de detenir l’execució del projecte, si són demòcrates».

Per la seva banda, Jordi Urgell, portaveu de Batega per Blanes, va afirmar que la participació havia estat «més que correcta, tenint en compte els escassos mitjans que ha posat l’Ajuntament. Podia haver fet més difusió de la campanya. En principi, s’havien previst dos debats més, a més del que es va fer en el teatre, doncs era l’estipulat en l’adjudicació a l’empresa The Whatsons, que ha participat en l’organització de la consulta».

Resultats a Lloret de Mar

A Lloret de Mar també es va celebrar la consulta, però sense el suport de l’Ajuntament, la qual cosa va comportar que a les quatre taules de votació que es van habilitar no es tingués el cens de la població. La votació la va organitzar la Plataforma Auturem la C-32, que agrupa a 17 entitats del territori. Van votar 1.269 persones, de les quals 1.807 s’han oposat a la prolongació de la C-32, mentre que 178 estan a favor del projecte.

Votació a Lloret de Mar / Plataforma Aturem la C-32

Votació a Lloret de Mar / Plataforma Aturem la C-32

ICV-EUiA de Lloret de Mar demana en un comunicat de premsa que «l’Ajuntament i la Generalitat respectin aquest resultat i paralitzin el projecte de prolongació de la C-32 fins al nostre municipi. També instem aquests dos governs que entaulin, immediatament, converses amb les entitats del territori per solucionar el problema dels col·lapses puntuals a la carretera que ens uneix amb Blanes, en el sentit de donar resposta a les veritables necessitats de les persones que vivim en aquesta zona. Els que vivim a Lloret ens hem pronunciat i volem que es respecti la nostra opinió».