La bandera de la República oneja avui al balcó de l’Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Aquest dijous 14 d’abril, coincidint amb el 85è aniversari de la II República, la bandera tricolor haurà estat onejant al balcó principal de l’Ajuntament de Blanes durant tota la jornada.

Aquesta ha estat la primera vegada durant l’actual democràcia en què el símbol republicà s’ha penjat en l’edifici consistorial, fruit d’una proposta d’acord presentada en el darrer ple municipal pel grup d’ICV-EUiA.

La moció es va aprovar amb els vots a favor de totes les forces polítiques amb representació municipal, llevat del Partit Popular, que es va abstenir. Entre els arguments que es van aportar per a l’aprovació de la proposta d’acord s’inclou que la proclamació de la II República que va tenir lloc el 14 d’abril de fa 85 anys va estar plenament vinculada al municipalisme democràtic contrari a la dictadura, ja que ho va propiciar el triomf de les candidatures republicanes i d’esquerres en les eleccions municipals que havien tingut lloc dos dies abans.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

A Catalunya aquest fet va tenir un pes específic molt important, ja que va ser el primer territori de l’estat espanyol en proclamar-se, i molt especialment a la ciutat de Barcelona, on Lluís Companys des de l’Ajuntament i Francesc Macià des del Palau de la Generalitat proclamaven la República Catalana dins la República Federal Espanyola. Un fet similar es va repetir simultàniament a Eibar i Madrid, escampant-se després a diverses viles d’arreu de l’estat espanyol.

Precisament una d’aquestes poblacions va ser Blanes, on es va assumir la República hissant les banderes catalana i republicana al balcó de l’Ajuntament. Un altre dels arguments aportats per a l’aprovació de la proposta d’acord va ser que la II República va promoure l’avenç en la transformació de l’actual societat, en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives, i en la consecució de la justícia social.