El ple de l’Ajuntament de Blanes va rebutjar una moció que proposa una moratòria per a nous supermercats

El ple de l’Ajuntament de Blanes va rebutjar dijous passat per 13 vots en contra i vuit a favor la moció que va presentar el grup municipal d’ICV-EUiA perquè s’estableixi una moratòria en la concessió de noves llicències per a grans superfícies comercials, que a Blanes són els supermercats.

En contra de la moció van votar els 10 membres de l’equip de govern (PSC, CiU, i ERC), a més dels dos regidors de Ciutadans i el del PP. A favor ho van fer els edils d’ICV-EUiA, Batega per Blanes i la CUP.

Encara que la moció no ha prosperat creiem interessant abordar l’assumpte, doncs afecta a qüestions tan variades com el consum, el teixit humà dels barris i la seva qualitat de vida, la llibertat per crear negocis i l’ocupació, per citar algunes.

ICV-EUiA considera que després d’una devastadora crisi, i en un context perllongada postcrisis, en el qual el consum per força s’ha retret -generant al seu torn un excés d’oferta comercial-, la implantació de nous supermercats suposa la sentència de mort de desenes de petits comerços, especialment si s’instal·len en el nucli urbà de la població.

Per frenar aquest procés, ICV-EUiA va proposar, a més de l’esmentada moratòria -sobre la qual no va concretar un període de temps d’aplicació-, redactar «un pla de protecció del comerç local, que limiti la concentració màxima de grans superfícies comercials per barris i districtes». Tot això amb la finalitat d’efectuar una equilibrada planificació, perquè els futurs supermercats no entrin en col·lisió amb els «eixos del comerç local».

la_plantera

Barri de La Plantera / Xavier Pou

Els arguments que es van esgrimir en contra de la moció van plantejar que els supermercats també creen llocs de treball, són una expressió de l’empreneduria, i que els supermercats també aposten pels productes frescos de proximitat, doncs venen les hortalisses de les zones de cultiu de Blanes i poblacions adjacents i peix i marisc procedent de la Confraria de Pescadors de Blanes.