Els pisos de l’Escola Carles Faust requereixen una important millora a causa el seu deteriorament

pisos_c_faust1L’alcalde Miquel Lupiáñez, acompanyat del cap del departament d’enginyeria, l’arquitecta municipal i el cap de les Brigades Municipals de l’Ajuntament, han visitat avui els pisos destinats als mestres de l’antiga Escola Carles Faust per fer una primera valoració de l’estat en què es troben i avaluar els arranjaments que caldrà fer-hi.

Les previsions per poder arranjar els pisos indiquen que la seva rehabilitació trigarà temps, perquè no s’ajusten a la normativa a nivell de seguretat ni d’aïllament tèrmic, entre d’altres. També caldrà fer una revisió a la instal·lació elèctrica, així com instal·lar comptadors d’aigua i llum individualitzats i adaptats a normativa, a banda d’altres tipus d’arranjaments.

L’alcalde ha avançat que, després d’haver vist l’estat en què es troben, caldrà demanar un pressupost a una empresa especialitzada, ja que amb els recursos propis de l’Ajuntament de Blanes no es pot afrontar tot l’arranjament. Lupiáñez ha explicat que «ha estat decebedor, perquè esperàvem que estiguessin en molt millors condicions del què hem vist. Si bé n’hi ha uns que estan més bé que els altres, en general tots necessitaran uns arranjaments que no podem fer amb mitjans propis, per tant haurem de demanar pressupostos».

Un cop es disposi del pressupost, es mirarà la possibilitat de poder arranjar almenys un dels pisos per a destinar-ho a ús social. De moment, el consistori ja havia destinat una partida de 10.000 euros amb aquest objectiu, i ha de fer els tràmits oportuns amb la Diputació de Girona per poder obtenir 6.000 euros més a través d’una subvenció.

Si bé poder disposar dels antics pisos dels mestres de l’Escola Carles Faust és una possibilitat que haurà de quedar per més endavant, paral·lelament es continuarà treballant en una altra via amb el mateix objectiu: que l’Ajuntament de Blanes tingui pisos per a usos socials. Sobre aquesta possibilitat, l’alcalde ha avançat que actualment s’està en tractes amb el Sereb i Bànkia amb l’objectiu d’establir un conveni perquè les entitats bancàries cedeixin alguns pisos i destinar-los a famílies amb necessitat d’habitatge.

pisos_c_faust_2

Cinc pisos buits de l’Escola Carles Faust

Els pisos estan situats més concretament al carrer Vila de Lloret, en els mateixos terrenys on hi ha l’antic edifici de l’escola, actualment ubicada en unes noves dependències des de fa molts anys. Hi ha tres blocs amb tres pisos cadascun, a més a més d’uns baixos on també s’estudiarà la possibilitat de poder habilitar-hi tres pisos més, o bé destinar-ho a aparcament de vehicles.

Dels nou pisos, quatre estan ocupats per membres de la comunitat educativa, mentre que els altres cinc són els que es volen rehabilitar per habitatge social. La visita que s’ha fet avui al matí ha estat possible perquè la Generalitat ha permès l’accés a les vivendes. També s’ha comptat amb l’ajuda dels actuals inquilins, que s’han encarregat d’acompanyar la comitiva, obrir les portes dels pisos, i aportar més detalls in situ.

Tots els actuals ocupants que encara viuen en el bloc de pisos de l’antiga Escola Carles Faust són professors en actiu. Dos d’ells treballen a l’Institut Sa Palomera, i els altres dos ho fan a les escoles Carles Faust i Mossèn Joan Batlle. Alguns d’ells ja fa prop de 40 anys que hi viuen i, si bé no paguen lloguer -perquè en el seu moment se’ls va cedir l’ús-, sí que paguen els consums d’aigua i electricitat. A més, durant tots aquests anys s’han fet càrrec d’arranjaments de conservació en l’edifici.

pisos_c_faust_3

Quan l’Ajuntament de Blanes recuperi l’ús de tots els habitatges no està previst demanar-los que els desallotgin, sinó arribar a algun tipus d’acord segons el qual, conforme vagin jubilant-se, els deixin lliures. A diferència dels pisos buits que passaran aviat a titularitat municipal, aquests quatre habitatges ocupats estan en òptimes condicions i només faltaria fer-hi mínims arranjaments. Un dels pisos està previst que quedi lliure d’aquí a 16 mesos, quan el seu actual ocupant es jubili.

Més de 40 anys d’història

L’antic edifici de l’Escola Carles Faust, així com els blocs d’habitatges perquè fossin utilitzats per la comunitat educativa es van construir l’any 1970. Era el què llavors s’anomenava casa-habitació. La llei d’educació primària de l’any 1967 preveia que els serveis docents tinguessin pisos perquè estiguessin a disposició dels mestres, i per aquest motiu tenien la consideració d’edifici escolar.

Llavors era la pràctica habitual que imposava el govern estatal ja que es considerava que, amb el sou que cobraven els mestres, no en tenien prou per poder pagar-se un habitatge en condicions. Amb el pas del temps, els baixos del bloc d’habitatges es van passar a utilitzar durant molts anys com l’Escola d’Adults de Blanes. Aquest centre educatiu es va traslladar a finals de l’any 2002 a les noves instal·lacions ubicades al costat del Centre Cívic de Can Borell, i es van inaugurar el 31 de gener de 2003.

La Generalitat complirà aviat la desafectació dels pisos

Si bé els antics pisos dels mestres són propietat de l’Ajuntament de Blanes, en el seu moment el seu ús es va cedir a la Generalitat, que ara ha de desafectar-los per retornar-los a l’administració local. El procés es va iniciar l’abril de l’any 2014, precisament a través d’un acord de ple que demanava al Departament d’Ensenyament de la Generalitat la desafecció d’aquests habitatges.

pisos_c_faust_4

El consistori blanenc ja demanava llavors que retornés la propietat a mans municipals amb la intenció que els habitatges es destinessin a lloguer social, per a famílies que ho necessitessin. Ara la desafectació és imminent, i es calcula que falten uns trenta dies de marge perquè es compleixin els tràmits burocràtics necessaris, tal com va avançar fa una setmana el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, Josep Pere Polanco, durant una reunió mantinguda a Blanes.

Moció aprovada al ple municipal

Val a dir que en la sessió plenària celebrada aquest passat dijous per l’Ajuntament de Blanes, també es va aprovar amb el recolzament de tots els grups polítics una moció presentada per ICV-EUiA i Batega per Blanes que tractava aquesta mateixa qüestió: trobar alternatives d’habitatge per a situacions d’emergència. A banda de requerir novament a la Generalitat la desafectació immediata de tots els pisos propietat del Departament d’Educació al municipi de Blanes que encara no ho hagin estat, també hi havia altres eixos de treball.

Així, s’ha requerit a l’equip de govern el compliment del Pla Local d’Habitatge, i fixar un solar o immoble de propietat municipal per desenvolupar-hi un projecte de cooperativa d’habitatge en cessió d’ús amb tutelatge municipal. Per últim, la proposta d’acord també incloïa la realització d’un Pla d’Activació de Patrimoni en Desús per activar en positiu el patrimoni urbà consolidat.

Fotos: Ajuntament de Blanes