Les colles Que vingui qui vulgui de Blanes, i Els Guapus i Canya i Conya de Tossa guanyen el Concurs de la Rua

Primer Premi Comparses

Primer Premi Comparses

Blanes ha tancat ahir al vespre els actes del V Carnaval de la Costa Brava Sud, amb la Festa de l’Enterrament de la Sardina. Seguint la tradició instaurada aquests darrers anys, la festa ha inclòs el lliurament de premis del Concurs de Carrosses i Comparses que van participar a la rua celebrada diumenge passat, així com la Lectura del Testament del Rei Carnestoltes.

El resultat del veredicte s’ha encarregat de proclamar-lo i fer-lo públic el mestre de cerimònies de l’acte, Aitor Roger, acompanyat dalt l’escenari pel jurat que ha tingut la sempre difícil tasca de destriar els guanyadors. L’acte l’ha encapçalat el regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.

S’han lliurat un total de nou guardons, que sumaven 5.800 euros en total, atorgant tres primers premis en tres categories: millors carrosses de Blanes, millors carrosses d’altres municipis, i millors comparses de tota la rua, indiferentment de la seva procedència. La Rua de Carnaval de Blanes d’enguany ha comptat amb un total de 20 carrosses i 14 colles o comparses, desfilant prop d’un miler de persones.

Primer Premi Carrosses de Blanes

Primer Premi Carrosses de Blanes

carnaval16_premis

En la categoria del millors carrosses de Blanes, el primer premi ha estat per a l’entitat del barri de La Plantera, que representava dolços i llaminadures; i el segon està inspirat en l’esclat dels artefactes pirotècnics del Concurs de Focs d’Artifici de la Costa Brava que se celebra a l’estiu. El tercer, de l’entitat que fa activitats per recollir fons econòmics per lluitar contra la malaltia que va acabar amb la vida del petit Aram, era un bonic homenatge d’una papallona que emprèn el vol.

Respecte la categoria de millors carrosses foranies, cap dels espectadors que va presenciar la rua del passat diumenge tenia cap dubte que qui acabaria guanyant el primer premi seria la de l’Associació Carnavalenca Els Guapus de Tossa, on destacava un gegantí lleó articulat que tirava del carro d’un centurió. En canvi, el segon i tercer premis han estat molt més renyits, ja que l’ambientació de les respectives carrosses de les colles de Tossa i Riells eren molt similars.

Primer Premi Carrosses Foranies

Primer Premi Carrosses Foranies

Ara bé, la similitud quant a la inspiració dels tres motius que han merescut els tres premis en la categoria de millors comparses, ha estat innegable. Les tres disfresses: Au del paradís, Exèrcit Alat i L’Encanteri del Llac, tenen com a punt de partida criatures alades. Per això, s’han lluït plomes d’extraordinàries composicions cromàtiques blaves, taronges, grogues i negres, així com ocells multicolors.

Temes de política blanenca al Testament del Rei Carnestoltes 2016

La Festa de l’Enterrament de la Sardina s’ha iniciat amb la Lectura del Testament del Rei Carnestoltes, que enguany s’ha encarregat de preparar l’Associació Rialles de Blanes. La Rossita i la Ramoneta, les respectives dona i ex-dona d’en Carnestoltes –avui totes dues vídues-, han acompanyat dalt l’escenari al Notari, que ha llegit les últimes voluntats del rei, carregades de referents de l’actualitat política blanenca.

Així, d’entrada, s’ha fet un exhaustiu repàs dels vuit grups polítics que composen l’actual arc plenari a l’Ajuntament de Blanes, comparant-los amb els Teletubbies pels pactes i/o distanciaments que hi ha entre ells. El fenòmen teletubbie ha explicat que també s’ha estès tant al Parlament de Catalunya com al Congrés de Madrid, un repàs que ha aprofitat per comparar l’actual President de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb Chewbacca, un dels personatges del film La Guerra de les Galàxies.

Un altre tema que s’ha tractat han estat les zones blaves d’aparcament. En un gir inesperat del què sol ser més habitual, el Notari ha llegit que la voluntat del monarca és que es faci una consulta popular on es contesti Si o No a tres preguntes: que es facin Zones Liles on només paguin els polítics; que el preu sigui de 5 €/hora durant les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any; i que, a més, se’ls hi apliqui de forma retroactiva aquest cobrament des de l’1 de gener de l’any 2001.

Lectura del Testament

Lectura del Testament del Rei Carnestoltes

El projecte de prolongació de la C-32 ha estat un altre dels arguments tractats en el testament, lligant la consulta popular que es farà a Blanes amb la denúncia d’inconstitucionalitat que ha presentat contra el 9-N el govern espanyol. En aquest cas, el monarca ha demanat irònicament al públic que cridés el conegut Hip Hip Hurra !! a favor de l’Ajuntament de Blanes «per transmetre d’una forma tan entenedora i transparent les decisions preses respecte al tema del perllongament de la C-32».

Per últim, la darrera voluntat pòstuma del Rei Carnestoltes amb què el Notari ha acabat la Lectura del Testament ha estat convidar a tots els espectadors perquè compartissin les coques i vi dolç que s’han servit per tancar la festa, amb el desig universal que tothom sigui feliç: «Estimats i estimades veïns i veïnes de Blanes, que l’única cosa que desitjo de bon cor és que sigueu mooool feliços. Visca l’alegria, visca la il·lusió, visca el pa, visca el vi i visca la mare que us va parir».

Fotos: Ajuntament de Blanes