Arbúcies congela les ordenances i introdueix bonificacions per estalvi energètic i energies renovables

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Arbúcies va aprovar aquesta setmana al ple municipal una congelació de les ordenances fiscals, les taxes i els preus públics municipals del 2012. Segons la regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, Amàlia Delgado, l’objectiu és «no apujar els impostos en una situació greu de crisi, amb moltes famílies a l’atur, i és per això que l’ajuntament farà un esforç extra encara que signifiqui no augmentar els ingressos en un moment delicat per les finances del consistori». L’aprovació de les ordenances implica també adaptar-les a la legislació vigent atès que la gran majoria presenten mancances jurídiques importants des de fa anys.

S’ha de destacar de forma molt important les bonificacions introduïdes en algunes ordenances com un descompte del 100% en els vehicles històrics o els que puguin ser considerats com a patrimoni industrial del municipi. També es bonificarà un 75% l’impost de la plusvàlua sempre i quan es tracti de la vivenda habitual i que les persones beneficiàries portin dos anys empadronades a la vivenda en qüestió.

Capítol a banda mereix la creació d’una ordenança per a incentivar l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables, especialment el foment de la biomassa forestal en els edificis particulars i en els que hi hagi una activitat econòmica. Es tracta d’una ordenança pionera a Arbúcies i una de les primeres a Catalunya que combina el respecte al medi ambient amb la promoció de la indústria local. «Potenciant l’energia renovable de la biomassa obtenim un estalvi econòmic, protegim el nostre entorn i creem llocs de treball», explica Delgado, que assenyala un descompte de fins el 20% en l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i fins un 50% en l’Impost de Béns Immobles (IBI), segons cada cas.

Els únics increments es produeixen en el preu públic de la Llar d’infants municipal El Jardinet, que passa de 125 a 143 euros mensuals per la retallada en 200 euros per infant i curs de l’aportació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Per altra banda augmenta el preu de la compra i el lloguer de nínxols perquè la falta de nínxols al cementiri municipal fa necessari l’ampliació del mateix i, d’acord amb els informes tècnics, el preu pels nínxols augmenta vers al preu públic establert al 2006. L’entrada al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella augmentarà cinquanta cèntims, atès que el preu també inclourà la visita a la nova Farga del Roquer.

Ordenança per subvencionar l’estalvi energètic

«La biomassa és el nostre petroli; el tenim aquí al costat i és un producte de quilòmetre zero que enllaça amb la tradició d’Arbúcies envers la gestió i la manufacturació de la fusta i els seus derivats», explica l’alcalde, Pere Garriga. Amb la creació de l’ordenança municipal reguladora de l’atorgament de subvencions per a incentivar l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables, l’Ajuntament fa un aposta important per les energies renovables sobretot en el foment del consum de biomassa forestal.

Perquè l’objectiu és també revitalitzar i fer més rendible la indústria forestal local i els mateixos boscos, dos conceptes que van molt lligats ja que «uns boscos en condicions no només minimitzen el risc d’incendi si no que a més poden permetre la implantació d’empreses amb productes del bosc (fusta i suro) i amb productes derivats del bosc (bolets, pinyons, castanyes…) així com la creació de nous llocs de treball», afegeix Garriga.

L’eficiència i les energies renovables signifiquen un estalvi econòmic molt important per a tothom, i a més ajuden a protegir al planeta de les emissions de CO2 a l’atmosfera, responsables del efecte hivernacle que produeix l’escalfament mundial del planeta. Totes aquestes subvencions són compatibles amb altres que també dóna la Generalitat de Catalunya a traves de l’Institut Català d’Energia (ICAEN)