Blanes allotja una gran exposició de joguines LEGO

lego1La sala García Tornel de Blanes allotja aquests dies una mostra certament inèdita, tal com el seu mateix títol ja dóna a entendre explícitament: LEGO, una exposició particular. Ho és en els dos sentits que té la paraula, perquè es tracta d’una extensa representació de la col·lecció privada reunida al llarg de 12 anys –des que en tenia 4- per un jove del municipi, Miquel Romera; i perquè seria molt difícil de reproduir per les peces inèdites, de col·leccionista, que s’hi poden trobar.

La mare d’aquest jove, Àngels Merino, amb l’ajut i col·laboració de diversos amics, s’ha encarregat de donar forma a l’exposició, estructurar-la en diverses parts perquè el visitant pugui endinsar-se en el fantàstic món que representa l’emblemàtica factoria danesa. Ho ha fet comptant amb la complicitat del seu fill –que actualment té 16 anys-, que s’ha encarregat de muntar de nou totes les construccions que durant tants anys l’han entretingut i emocionat, superant el què podria ser un hobby qualsevol.

Si hi ha alguna època de l’any més adequada per oferir l’exposició és ara, quan tots els nens i nenes han fet o preparen les seves cartes al Tió, al Pare Noel o als Reis d’Orient. A través de la seva visita, tots els qui des de fa dècades han gaudit d’aquest joc poden reviure aquelles hores d’infantesa donant forma a mil-i-una construccions, moltes d’elles sorgides de la pròpia imaginació. I és que precisament del què es tracta és d’això, ja que LEGO en danès significa gaudir.

Un complet passeig per l’univers LEGO

Àngels Merino

Àngels Merino

Tal com explica Àngels Merino, la idea de muntar l’exposició ja feia dos o tres anys que tant ella com el seu fill li donaven voltes: “En Miquel té una col·lecció fantàstica per ensenyar. Des que tenia quatre anys, quan li vàrem regalar la primera caixa de LEGO, no hi ha hagut aniversari, Sant o Reis on no n’hagi demanat dues o tres. L’única cosa que el preocupava era que es tracta de peces molt emblemàtiques, de col·leccionista, i no volia que es malmetessin”.

Per això, quan Àngels Merino es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Blanes per proposar-los la idea, l’única condició que va posar va ser que hi haguessin vitrines per allotjar-hi les peces més representatives, aquelles que avui dia ja no estan en catàleg i és impossible trobar-les si no és en subhastes. L’exposició s’estructura ordenadament en vuit instal·lacions repartides en taules i vitrines amb temàtiques específiques.

Així, n’hi ha una de Legoland, els parcs temàtics que hi ha repartits per tot el món; una altra sobre el món del Ferrocarril; una taula i una vitrina que es presenten sota el nom d’El món imaginari, amb personatges tan diversos com Bob Esponja, Harry Potter o els Pirates. A la vitrina La Col·lecció dins la Col·lecció hi ha les peces més emblemàtiques, les de LEGO antigues, on destaca un avió de la Primera Guerra Mundial; i a la instal·lació més grossa que ocupa dues taules hi ha El món de la construcció, on es combinen peces clàssiques amb les que actualment fabrica l’empresa danesa, les de LEGO tècnic, permetent comprovar la seva evolució.

legox

També n’hi ha una dedicada a la Fórmula 1; una altra que es presenta sota el nom Juga !, on trobem des de la coneguda furgoneta de Volkswagen California fins el no menys popular MINI Cooper; i El Present, que reuneix diversos elements fets amb LEGO tècnic que inclou una nau d’Star Wars, així com elements mecànics d’un cotxe dissenyats i muntats per Miquel Romera, que actualment estudia mecànica i utilitza les peces LEGO per fer aquest i d’altres creacions pròpies.

Material complementari i zona de jocs per a la mainada

Com no podia ser d’una altra manera, a l’exposició també hi ha un racó reservat perquè la mainada que la visiti pugui jugar amb peces de LEGO. Les caixes amb diferents peces que permeten deixar volar la imaginació s’han rescatat de la Ludoteca Infantil que durant uns anys va estar organitzant l’Ajuntament de Blanes coincidint amb les festes de Nadal.

Al seu costat hi ha una instal·lació que permet visionar un documental sobre el lloc on es fabriquen els bricks de LEGO. D’altra banda, un dels elements complementaris que estan repartits per les vuit instal·lacions són diversos llibres oficials de LEGO i, a tall d’anècdota, val a dir que un d’ells s’hi ha incorporat després que li han regalat a en Miquel en motiu d’aquestes festes.

lego3

Especialment destacable és la cessió de mobiliari i altres elements que ha fet un amic de la família, i que dóna precisament la benvinguda a tots els visitants que vénen a l’exposició. Es tracta d’un rètol lluminós de LEGO i un sofà del mateix emblemàtic color vermell que utilitza el logotip de l’empresa danesa, acompanyats d’una làmpada i un quadre que li donen l’adequat toc a tota la instal·lació a l’entrada de la sala.

A l’hora de posar mans a l’obra per muntar l’exposició, Àngels Merino i Miquel Romera es van posar en contacte amb l’empresa a Dinamarca, així com amb la seva delegació a l’estat espanyol per demanar la seva col·laboració. Fins ara, encara no els han contestat. LEGO, una exposició particular es podrà visitar a la Sala García Tornel del Carrer Ample fins al 4 de gener. Està oberta tots els dies d’11 a 13 h i de 18 a 20 h, llevat dels diumenges i festius , en què tanca.

Fotos: Ajuntament de Blanes