Simulacres de rescat dels Bombers a Blanes per promocionar el Calendari Solidari 2016

Quim Llorens

Quim Llorens

Diversos efectius del Parc de Bombers de Lloret de Mar van ser al llarg de tota la jornada d’aquest passat dilluns a Blanes, coincidint amb la tradicional Fira de Sant Tomàs, per promocionar el calendari Bombers amb causa 2016. Per això, els bombers van instal·lar un estand durant tot el dia on es podia aconseguir el calendari solidari, que es ven al preu de 10 euros.

Per completar la seva presència al municipi, a la tarda-vespre el cos de seguretat també va oferir dos simulacres de rescat, a la confluència del passeig de mar amb el Carrer Ample. A través de les dues exhibicions, el públic assistent va poder experimentar com es fa un rescat.

Rescat de víctimes atrapades en un vehicle accidentat

Una dotació formada per cinc bombers es va encarregar de protagonitzar els dos simulacres, que incloïen una demostració de les diferents maniobres que s’han de realitzar en funció de la situació que presenten els cotxes sinistrats quan es troben en casos reals. En totes dues exhibicions, es tractava de rescatar sengles víctimes que havien quedat atrapades a l’interior de vehicles després de patir un accident.

Quim Llorens

Quim Llorens

El plantejament va ser el mateix en els dos casos que es van mostrar: els bombers analitzaven la situació i, prioritàriament, s’encarregaven de comprovar l’estat en què es trobava la víctima atrapada, les seves constants vitals, abans de decidir quin operatiu desplegava. En el primer rescat es va utilitzar la tècnica d’abatiment lateral del sostre del cotxe per extreure el ferit.

En el segon simulacre, els bombers van fer la retirada completa del sostre per poder rescatar la víctima atrapada. Perquè el públic assistent pogués entendre millor l’operatiu, es va comptar amb un bomber que anava explicant-ho tot in situ, aconseguint així que es pogués seguir correctament.

Iniciativa consolidada

L’objectiu d’aquest calendari fotogràfic, que es va editar per primera vegada l’any 2011, és recaptar fons econòmics per a la recerca en malalties infantils. Per això, els tres bombers voluntaris que van tenir la idea –Arnau Fabregat, Òscar Sánchez i David Colomé-, van contactar amb l’Obra Social de l’Hospital de Sant Joan de Deu i, comptant amb la complicitat de diversos parcs de bombers, van engegar aquest projecte que no para d’expandir-se.

Quim Llorens

Quim Llorens

L’edició del 2016 de Bombers amb Causa, té la pràctica esportiva com a fil conductor i els seus protagonistes són una vegada més els nenes i nenes de l’Hospital Sant Joan de Déu, que apareixen acompanyats per efectius de diversos cossos de Bombers que col·laboren. Els fotògrafs de reconegut prestigi professional que han col·laborat són Tony Lara, Elisenda Pons, Danny Caminal, Jordi V. Pou, Pepe Encinas, Pere Tordera, Jordi García, Pepe Puntí, Guillem Sans, Ricard Cugat, Joan Manuel Baliellas, i David Allende.

També compta amb la col·laboració de la il·lustradora Marina Vergés, que ha dissenyat uns adhesius que, per primera vegada, també formen part del calendari per personalitzar-lo i decorar-lo. El calendari Bombers amb Causa es pot aconseguir a les botigues Abacus i Natura, així com als Parcs de Bombers de la Generalitat i a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona: a la seva Botiga Solidària (segona planta) i a l’Obra Social Sant Joan de Déu (tercera planta).