Blanes divulga el seu patrimoni històric i paisatgístic amb senyalitzacions específiques

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Sense cap mena de dubte, un dels principals elements de promoció turística d’un municipi, així com una manera de reafirmar la pròpia identitat dels seus ciutadans i ciutadanes, és justament donar valor a tots els elements d’interès artístic i patrimonial que el fan singular i atractiu.

Blanes compta amb diversos llocs d’interès artístic, cultural i paisatgístic que, al llarg dels anys, s’han anat promocionant a través d’intervencions puntuals,

Ara, però, l’Ajuntament de Blanes vol que aquests espais també comptin amb una adequada senyalització que, alhora, també informi. Es tracta, doncs, que no tan sols els llibres d’història i els catàlegs turístics tractin d’aquests elements: que parlin per sí sols.

Senyalització del Castell de Sant Joan

El punt de partida per aconseguir aquest objectiu ha estat la nova senyalització que s’ha posat en marxa aquesta setmana al Castell de Sant Joan i que ahir a la tarda han conegut representants del consistori. La visita l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Cultura, Arxiu i Biblioteca, Quim Torrecillas, així com de diversos regidors i regidores i membres de l’Associació Estimem les Ermites.

La nova senyalització de l’entorn del Castell i l’Ermita de Sant Joan s’ha instal·lat ara després de les obres d’adequació que es van enllestir a l’octubre, i que comptaven amb un pressupost de prop de 130.000 euros. La senyalització patrimonial inclou un plafó informatiu i dues taules d’orientació, i ha estat dissenyada en aquesta ocasió pel mateix equip d’arquitectes responsable de les obres d’adequació: Marta Galí, Alba Floqué i Xavier Botet.

El text del plafó informatiu –escrit en català, castellà i anglès- l’ha elaborat l’Arxiu Municipal de Blanes, i es completa amb una fotografia del castell i l’Ermita de Sant Joan de principis del segle XX realitzada per Àngel Toldrà Viazo. Per la seva banda, les dues taules d’orientació permetran a partir d’ara als visitants poder saber fins on abasta la vista de l’horitzó blanenc que es veu des d’aquest indret.

Una de les taules mira a llevant i l’altra a ponent, i en totes dues hi ha una fotografia panoràmica de gran format –realitzada per Fernando Olaizola- que concreten els principals referents geogràfics de l’entorn: Cala Bona (Sant Francesc), el Jardí Botànic Marimurtra, el Convent de Blanes, la Penya dels Padrets, Malgrat de Mar, Sa Palomera, el Delta de la Tordera, el Castell de Palafolls, el Montseny, etc.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Llistat de llocs d’interès

De cara al 2016 es vol continuar en la línia de posar en valor els llocs d’interès de la població, a través d’un projecte on conflueixen la història i la cultura del poble. En aquest sentit, la voluntat de l’Ajuntament de Blanes no és quedar-se tan sols en el què se sol conèixer com el nucli històric de la població. Es tracta d’un programa que vol donar a conèixer i/o recuperar en molts casos indrets que fins i tot els mateixos vilatans no coneixen l’abast de la seva importància històrica o patrimonial, i que estan escampats arreu de la seva geografia.

En aquest sentit, s’està treballant en l’elaboració d’un llistat de llocs d’interès, així com en el disseny i criteris de senyalització que es volen uniformitzar arreu de la vila, eixamplant els horitzons d’experiències similars que s’havien dut a terme en el passat. Així, a banda de senyalitzar i documentar indrets tan populars i visitats com poden ser la Roca de Sa Palomera o el Palau dels Vescomtes de Cabrera, també es vol valoritzar el barri de Ca la Guidó i les Cases Barates d’Els Pins, vinculats a l’origen de l’antiga empresa SAFA, avui Nylstar; El Portal del Mont que marcava el Blanes extramurs i l’accés a la vila medieval; o bé l’emblemàtica Casa Saladrigas dissenyada per l’arquitecte Isidre Puig i Boada, deixeble d’Antoni Gaudí.

Importància històrica del Castell i l’Ermita de Sant Joan

El conjunt arquitectònic del Castell i l’Ermita de Sant Joan es d’origen medieval, tot i que l’origen de la utilització civilitzada d’aquest promontori es remunta a l’època ibèrica. La seva alçada és de 173 metres per sobre el nivell del mar, i consta d’una torre cilíndrica de 15 metres d’alçada, així com d’un recinte emmurallat de forma rectangular. La torre té la base atalussada, i està envoltada d’un fossar.

Les primeres notícies del Castell de Sant Joan el situen a l’any 1001, ja que durant el segle XI els vescomtes de Cabrera el tenien en féu del comte de Barcelona i el segle següent ja figuren com a feudataris dels Cabrera la família de castlans dels Blanes. L’aspecte actual dels murs perimetrals que encara es conserven correspon a una reconstrucció del segle XIV, ja que entre finals d’aquest segle i el XV Blanes va esdevenir en la capital i la cort del vescomtat.

Per la seva banda, l’ermita de Sant Joan va ser bastida com a capella del castell, però per la manca d’espai es va situar fora del recinte. Apareix documentada durant el segle XIII amb un sacerdot que hi residia, i durant el segle XVII va ser centre de peregrinació en motiu del Dia de Sant Joan Baptista.

L’any 1959 es va refer la teulada i l’artista blanenca Maria Teresa Bedós va pintar-hi uns frescos. Posteriorment, l’any 2007 es van inaugurar unes pintures de la il·lustradora catalana Pilarín Bayés, i l’any 2012 tot l’entorn de l’ermita va ser restaurada amb unes obres patrocinades per l’Associació Estimem les Ermites de Blanes.