Èxit de públic a les Jornades de Portes Obertes al Centre d’Estudis Avançats de Blanes

ceab_15aEl passat dijous i divendres, 19 i 20 de novembre respectivament, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) va organitzar les Jornades de Portes Obertes dins el marc de la Setmana de la  Ciència.

Quasi 700 persones entre particulars i alumnes de les escoles i instituts de Blanes i rodalies van poder conèixer les diferents línies de recerca que es duen a terme al CEAB gràcies a la participació de més de 40 col·laboradors entre investigadors, tècnics i resta de personal de suport que van dur a terme les activitats.

ceab_15bLa visita començava amb una introducció a la recerca que es fa al CEAB a l’auditori i seguia amb diferents tallers amb els que es volia endinsar als visitants en alguns dels projectes actuals que es fan al centre.

Entre aquests tallers hi havia el de rius urbans on es proposava fer entendre als alumnes que l’activitat urbana, i en particular les nostres accions quotidianes, tenen un  impacte sobre els ecosistemes aquàtics, i com els propis rius tenen una certa capacitat d’autodepuració si els mantenim en bon estat.

Per conèixer els estanys pirinencs i els estudis que s’hi estan duent a termen  es repassaven les característiques d’aquests ecosistemes, quins organismes hi viuen, i els efectes que poden ocasionar la introducció de peixos invasors alterant la cadena alimentària.

ceab_15c

Amb l’Observatori marí els alumnes van prendre conciència de la importància de la recollida de dades a llarg termini.

A l’hora d’explicar quins són els motius principals de la degradació dels hàbitats costaners es van reproduir en tres aquaris diferents situacions, en ells es podien veure les conseqüències de la sobrepesca amb un augment de les poblacions de garotes, l’arribada d’espècies invasores i la contaminació.

Som prou conscients de la problemàtica dels plàstics al mar i com afecten als animals que hi viuen?  A través d’aquesta pregunta els alumnes van poder reflexionar sobre aquest tema i veure com a través de petites accions poden contribuir a minimitzar-lo.

El CEAB porta molts anys organitzant les Jornades de Portes Obertes durant la Setmana de la Ciència i transmetent a escolars i particulars la importància de la recerca i el paper del científics. És molt gratificant veure que any rere any continua interessant a la ciutadania.