ERC de Blanes explica perquè va votar en contra de la moció de rebuig de l’anomenda ‘Llei Mordassa’

Els regidors d'ERC, Àngel Canosa i Albert Sanz / JFG

Els regidors d’ERC, Àngel Canosa i Albert Sanz, aquest dijous durant el ple de l’Ajuntament 

Dijous passat, durant el ple de l’Aluntament de Blanes, el grup municipal de la CUP va presentar una moció en contra de l’anemanda ‘Llei Mordassa’, que no es va aprovar. ERC de Blanes va votar en contra i en aquest article, publicat al seu blog, s’explica el seu vot en contra.

El nostre posicionament en aquest punt mereix una breu explicació ja que entenem que, d’entrada, es pot considerar incoherent amb la nostra trajectòria política i amb el nostre posicionament com a partit.

Rebutgem de ple aquesta llei que considerem impròpia d’un estat democràtic i de dret. ERC hi va votar en contra al Congrés i hauríem votat en contra de tot cor si la moció presentada hagués transaccionat el punt quart. El punt quart de la moció presentada deia literalment:

«Quart. Mostrar el compromís d’aquest consistori en la defensa dels drets d’expressió i manifestació a la nostra vila i contra qualsevol forma de sanció que limiti l’exercici d’aquests drets, com les contemplades a la proposta d’Ordenança Municipal de Civisme i Convivència Ciutadana. I en coherència amb això, la Policia Municipal del Blanes no tramitarà multes basades en les sancions previstes per aquesta llei».

Nosaltres vam demanar que s’eliminés la part subratllada primer perquè no compartim que la policia «tramiti multes», les incoa, i després, perquè això suposa que la responsabilitat política de desobeir aquesta llei la traspassem als agents i creiem fermament que el compromís a desobeir aquesta llei ha de ser de l’ajuntament.

No podem comprometre els funcionaris a desobeir una llei. Per molt que la llei sigui menyspreable i mereixi ser desobeïda.

En tot cas, hauria de ser l’Ajuntament el responsable de no tramitar mai, fent real la desobediència, les possibles incoacions de sanció que previsiblement fes algun agent, arribat el cas.

Considerem que els treballadors de l’Ajuntament no han de posar en risc la seguretat del seu lloc de feina i, per contra, estem convençuts que els polítics de l’ajuntament hem d’assumir les responsabilitats a les quals ens hem compromès en unes eleccions que, en el nostre cas, passen, quan calgui, per desobeir. La ciutadania (també els funcionaris de l’Ajuntament) de forma individual i lliurement pot prendre les decisions que desitgi (per exemple, un agent pot decidir no sancionar i arriscar-se exercint la seva llibertat), però no pot ser obligada a fer desobediència.

El nostre compromís en aquest sentit, en el de desobeir lleis que van en contra de la democràcia, és indubtable, però considerem que hauria calgut un marge de transacció en aquest punt que no se’ns va donar. ERC ha acceptat transaccionar mocions com la de l’AMI perquè entenem que és així, en la mesura que sigui possible, com s’ha d’actuar en política. No ha estat possible, però tenim clar que aquest vot en contra no és un vot «a favor» de la llei mordassa, sinó a favor que la responsabilitat de la desobediència recaigui sobre l’Ajuntament per tal que no es posi la policia municipal en un dilema que no li correspon.

Podeu escoltar aquí l’argumentació feta per Àngel Canosa, portaveu del Grup Municipal d’ERC.