La Generalitat redactarà una versió consensuada del Pla Especial del Port de Blanes

Imatge de la reunió / Ajuntament de Blanes

Imatge de la reunió / Ajuntament de Blanes

Ahir es va realitzar una reunió a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes per analitzar les darreres propostes realitzades des de Ports de la Generalitat en relació al Pla Especial d’aquesta zona, on la competència és del govern català. El projecte inclou modificacions tant en l’espai urbà com en els usos dels diferents equipaments i estructures que hi ha en tot aquest àmbit.

La trobada va comptar amb representants de la Confraria de Pescadors, el Club Vela, l’Associació de Veïns del Port, grups municipals i Ports de la Generalitat. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, també van participar en la posada en comú, així com el Coordinador i el Cap del Departament d’Urbanisme, Octavi Font i Narcís Sicart, respectivament.

Després d’haver escoltat els diferents plantejaments que es van exposar al llarg de més de dues hores de reunió, el compromís del govern català és que l’equip redactor refaci el projecte per tornar a presentar una nova proposta de consens, que es presentarà en una nova trobada fixada perquè es faci a finals d’aquest mateix mes d’octubre.

JFG -Blanesaldia.com

Antic restaurant ubicat al port, que es vol tornar a obrir com a bar / JFG -Blanesaldia.com

La darrera reunió en què es va tractar el projecte portuari comptant amb la participació del màxim nombre d’agents implicats va tenir lloc abans de les eleccions municipals del 24 de maig. Des de llavors, quedava pendent aquesta nova trobada per tornar a posar en comú el projecte.

El document de treball tractat a la reunió inclou diversos punts d’interès a tota la zona que abasta des del Club Vela fins la Punta de Santa Anna. Així, hi ha l’espai de l’Antiga Llotja, l’edifici de l’actual Confraria, les casetes dels pescadors, la nova zona portuària nascuda de l’ampliació inaugurada el juny del 2012, la futura zona d’atracament dels creuers turístics al nou espigó del Club Vela, el racó residencial on viuen els veïns, o bé la passera de l’espigó, per esmentar alguns dels àmbits que més debat van generar.

Actuacions pendents

Durant la presentació de les propostes, es va deixar clar que el projecte zonifica usos existents i futurs, però també hi ha aspectes que encara no estan definits i que s’hauran de desenvolupar a posteriori. Per exemple, les obres per donar major protecció i seguretat a la passera d’accés que hi ha al final del nou espigó del Club Vela Blanes, on hi ha l’objectiu que l’estiu del 2016 hi puguin atracar els creuers turístics, tal i com preveu el Pla d’Usos.

Construcció de la passera per accedir als creuers turístics / Ajuntament de Blanes

Construcció de la passera per accedir als creuers turístics / Ajuntament de Blanes

La rotonda que regula el trànsit d’accés a la zona portuària, a la cruïlla amb el Passeig de la Mestrança, es vol substituir per una illeta triangular, al mateix temps que s’ampliaria la vorera dels vianants per donar major connectivitat al passeig en direcció al moll. També s’eliminaria un carril de circulació ja a l’interior, i es volen fer unes noves escales i millorar l’enjardinament.

Un extens capítol a part, que va generar la part del debat més interessant, va ser el què es va dedicar a tractar la zona on hi ha l’Antiga Llotja dels Pescadors, un solar petit -d’una edificació que es va haver de tirar a terra- i una estació de càrrega d’un club submarinista. La proposta inicial és donar-li un ús cultural a l’antiga llotja, com per exemple un museu marítim o un Aquari, proposta de CiU inclosa al seu programa electoral de les eleccions municipals.

Per donar-li una necessària sostenibilitat econòmica, l’actual espai on hi ha el solar i l’estació de busseig es volia definir de nou perquè hi hagués un viver de la confraria on també es poguessin fer tasts de peix. Aquesta proposta, defensada per alguns grups polítics, la van rebutjar en canvi els veïns del port.

Blanesaldia.com

Edifici de la Confraria de Pescadors / Blanesaldia.com

D’altra banda, la Confraria de Pescadors demana que en els baixos del restaurant en desús des de fa dos anys –situat al mateix edifici de la Confraria- pugui obrir-s’hi un bar. L’objectiu és que els pescadors i mariners hi puguin fer el primer cafè a trenc d’alba, quan els primers vaixells tornen o surten a feinejar.

La protecció de la punta de Santa Anna, així com millorar l’accessibilitat dels vianants a aquesta zona; la recuperació del passeig per a vianants que hi havia dalt de l’espigó que permetia arribar fins a la punta; la instal·lació de guixetes temporals a l’esplanada del port per vendre tiquets per fer trajectes charter d’embarcacions, vendre articles nàutics i altres serveis marítims; o bé la supressió d’un carril de circulació al racó del port per habilitar un espai de zona verda que el faci encara més residencial. Aquests van ser d’altres aspectes que es van tractar al llarg d’una trobada que va concloure pels volts de quarts d’onze de la nit.