ICV-EUiA presenta 48 propostes per a la revisió del POUM de Blanes

Foto: Google Earth

Foto: Google Earth

Abans de l’estiu, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar nul l’actual Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) arran de la denúncia dels càmpings per un estudi d’inundabilitat incomplet, la qual cosa suposa tornar a redactar un nou pla general immediatament.

El POUM va ser aprovat el 2010 amb els 19 vots a favor de CiU, PSC, ERC, PP i PDB i els únics 2 vots en contra d’ICV-EUiA. Davant la voluntat inicial de l’equip de govern d’aprovar el mateix POUM de 2010, actualitzant simplement els nous requisits legals i administratius, el grup municipal d’ICV-EUiA ha presentat, per modificar-lo, 48 propostes dividides en sis eixos, com a condicions del grup per participar de la revisió.

Entre els sis eixos, la coalició demana que el procés de redacció sigui transparent i amb participació ciutadana, obrint l’oficina del POUM i recollint les demandes de les entitats de la vila. Tanmateix, es proposa que la modificació tendeixi a implementar a Blanes un urbanisme pel bé comú i sostenible.

ICV-EUiA exigeix que aquest procés serveixi per a cohesionar els diferents barris de la ciutat, dotant-los d’equipaments públics i planificant la presència de parcs i jardins arreu del territori.

Entre el gruix de les propostes, es demana un canvi en el model del parc d’habitatges de Blanes, ja que al municipi existeix un gran nombre d’habitatges de segona residència que a poc a poc han passat a 1a residència, com els barris de Els Pins i La Plantera, on molts veïns i veïnes de l’àrea metropolitana que tenien a Blanes la segona residència, s’han quedat a viure. Aquesta circumstància implica un gran creixement del nombre d’habitants al barri sense que s’incrementin els serveis públics al mateix ritme. També s’incideix en mesures de control sobre els habitatges buits i els habitatges d’ús turístic.

Pel responsable d’Urbanisme del grup municipal Víctor Catalan «el POUM no és només dir on es pot i on no es pot urbanitzar. És també una eina per planificar l’economia del municipi, generar llocs de treball, protegir el patrimoni i el territori, i potenciar el turisme i cohesionar els barris i veïns i veïnes».

Aquesta setmana el Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament i regidors d’ICV-EUiA i Batega per Blanes, grup municipal que ha donat suport a les propostes presentades, s’han reunit per treballar i valorar el document que seguirà sent tractat en properes comissions a l’Ajuntament.