Celebració a Blanes dels actes dedicats a l’escriptor Joaquim Ruyra

ruyra15aCoincidint amb la celebració dels actes de la Diada Nacional de Catalunya, l’Ajuntament de Blanes s’ha bolcat en l’organització de tot un seguit d’actes dedicats a l’escriptor Joaquim Ruyra, nascut a Girona però blanenc durant tota la seva vida.

Més de 400 persones s’han inscrit en les activitats de petit format que s’estan fent aquests dies, i que avui dissabte han inclòs la més destacada: la presentació del llibre Joaquim Ruyra i els caputxins, que ha comptat amb la participació de més de 200 persones.

Presentació de “Joaquim Ruyra i els caputxins” al Convent de Blanes

La presentació s’ha fet aquesta tarda, justament al mateix indret on es va ambientar aquest conte, al Convent de Blanes. L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miguel Lupiáñez, així com el regidor de Cultura i Festes i de l’Arxiu Municipal, Quim Torrecillas, qui ha recordat que va ser a Blanes on Ruyra va desenvolupar la seva millor obra, inspirant-se en el paisatge i en els vilatans.

Joaquim Ruyra i els caputxins fa una aproximació a la concepció religiosa de la vida que tenia l’escriptor, ja que inclou tres narracions breus que va dedicar a l’entorn caputxí: La bona olor de Sant Francesc, El frare escalfallits i Les coses benignes. El llibre forma part de la col·lecció A la caputxinada que l’Editorial Mediterrània fa conjuntament amb els Caputxins de Catalunya, i ha vist la llum coincidint amb els 90 anys de la publicació del conte Les coses benignes.

ruyra15b

Per parlar del nou volum la col·lecció A la caputxinada s’ha comptat amb la participació de Jordi Cervera, frare caputxí i professor de Bíblia a la Facultat de Teologia de Catalunya, autor de la introducció juntament amb el poeta i assagista Jordi Pàmies. També han participat en la presentació Mònica Estruch, de l’Editorial Mediterrània, així com Miquel Oliveras, autor de les aquarel·les que il·lustren la publicació.

El director de l’arxiu, Toni Reyes, ha tractat el lligam històric entre Blanes i el Convent, destacant que a principis del segle XX el periodista Ferran Agulló va escriure un article on descrivia el paisatge que es veia des d’aquest indret privilegiat, situant-hi el bateig de la Costa Brava. Per la seva banda, el tècnic de l’arxiu municipal i expert en la vida i obra de Joaquim Ruyra, Aitor Roger, ha parlat del simbolisme del convent dins l’obra de Ruyra, entès com el paradís terrenal.

ruyra15d

Especialment interessant ha estat l’aportació que ha fet respecte la significació que té la narració Les coses benignes per entendre l’evolució literària i la pròpia trajectòria vital de Joaquim Ruyra. Per últim, l’acte s’ha tancat amb una lectura dramatitzada a càrrec del grup de teatre Seràfics d’Arenys de Mar, que han donat vida a una de les tres narracions que s’inclouen al llibre presentat: El frare escalfallits. Es tracta d’un conte de tall còmic on Ruyra es permet una llicència humorística, al més pur estil franciscà de prendre’s la vida amb positivisme.

Ruta Literària Joaquim Ruyra per mar i terra

Els actes ruyrians d’aquest dissabte s’han encetat al matí amb el seguiment de la Ruta Literària Joaquim. La seva excepcionalitat rau en què ha estat la primera vegada que s’ha pogut fer l’itinerari marítim que va dissenyar Joana Muñoz com a treball de final de carrera. Si bé compta amb una part que es fa per terra i una altra per mar, la Joana l’ha refet de nou per poder fer el recorregut per mar avui, després que durant el curs escolar passat més de 200 nois i noies van fer l’itinerari terrestre.

ruyra15c

Les 83 persones que han participat en l’experiència –les places estaven limitades a l’aforament del creuer, la Judriola- han estat citades al Monument a Joaquim Ruyra que hi ha al Passeig de Mar, encapçalat per una escultura que precisament reprodueix la figura de Fra Sadurní, el protagonista del conte Les coses benignes. Després d’embarcar-se, els viatgers de la ruta han fet un recorregut fins arribar a Santa Cristina passant per Sa Forcanera, Es Viver, S’Agüia i tots aquells paratges que van inspirar relats com ara El rem de trenta-quatre, Jacobé o L’Idil·li d’en Temme.

La ruta per mar es completarà diumenge amb dues sessions de l’itinerari literari per terra que, en aquest cas, anirà a càrrec d’Aitor Roger. Qui al 2003 va ser secretari tècnic dels actes de commemoració de l’Any Ruyra donarà a conèixer la vida i obra de l’escriptor a través dels paisatges blanencs que va dibuixar a través de paraules en les seves narracions, així com els estats d’ànim dels personatges, que l’escriptor descrivia als seus relats per intentar entendre quin és el paper de l’home en el món.

Exposició Ruyra i les coses benignes

El punt de partida de la Ruta Literària per terra serà Casa Oms, a la planta baixa de les dependències municipals que hi ha al Carrer Ample, i on antigament vivia la mare de l’escriptor. Aquest espai allotjarà fins al 27 de setembre l’exposició que es presenta sota el títol Ruyra i les coses benignes, que es va inaugurar ahir coincidint amb l’11 de Setembre. El regidor de Cultura i Festes i l’Arxiu Municipal, Quim Torrecillas, així com l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, van encapçalar l’acte inaugural.

ruyra_expo1

També va participar-hi Miquel Oliveras, autor de les aquarel·les que il·lustren el llibre Joaquim Ruyra i els Caputxins, els originals de les es poden visitar a l’exposició. El pintor, nascut a Olot l’any 1968, pertany a la nissaga dels Vayreda, i al 1988 va ingressar a l’ordre dels frares menors caputxins, ordenant-se Prevere al 1997. Com a pintor ha fet nombroses exposicions arreu de Catalunya i a l’estranger, i les obres que il·lustren el llibre, i que formen part de la mostra, descriuen paisatges del convent de Blanes i l’univers ruyrià que l’envolta.

L’exposició es complementa amb material divers que prové de l’Arxiu Municipal. Així, hi ha exemplars dels tres llibres editats a principis del segle XX que recullen l’obra de Ruyra –Marines i Boscatges, La Parada i Entre Flames-, o bé documents originals dels diferents homenatges que se li han fet a Blanes: al 1934, 1958 i, principalment, al 2003 en motiu de l’Any Ruyra. La mostra Ruyra i les coses benignes estarà oberta tots els dies per ser visitada des de les cinc de la tarda fins les vuit del vespre.

ruyra_expo2

En acabats els parlaments, la inauguració es va traslladar a l’exterior de Casa Oms, ja que es va immortalitzar l’ocasió fent-se una fotografia de grup que tenia de fons un altre dels elements amb què compta aquest cicle d’actes dedicats al mestre de la narrativa. Emmarcant aquest cicle d’homenatge, des del passat dijous s’ha penjat al balcó de la casa del Carrer Ample on vivia l’escriptor –gairebé davant per davant amb Casa Oms- una fotografia de gran format que protagonitza Joaquim Ruyra.

La imatge que s’ha instal·lat reprodueix la instantània que va ser presa el 27 de setembre de l’any 1934, en motiu dels 75 anys que complia aquell dia. En ella es veu Joaquim Ruyra exactament al mateix lloc on s’ha penjat la fotografia, i se’l veu saludant a la concurrència que s’hi va aplegar per festejar l’aniversari. La fotografia estarà penjada justament fins aquesta jornada del 27 de setembre, la data que també marcarà el punt i final de l’exposició.

Fotografies: Ajuntament de Blanes