Una xocolatada, l’ofrena floral i un pregó itinerant enceten la Festa Major Petita de Blanes

Ofrena floral, amb l'assistència de regidores i regidors

Ofrena floral, amb l’assistència de regidores i regidors

Blanes ha viscut el matí d’avui divendres els actes més oficials i solemnes de la Festa Major Petita coincidint amb el 21 d’agost, quan se celebra Sant Bonós i Sant Maximià. Aquest 2015 el dia dels copatrons és festa local a Blanes.

La celebració s’ha encetat amb una xocolatada popular que ha comptat amb la participació de moltes persones. Des de primera hora del matí ja hi havia una llarga cua de gent davant l’arc dels copatrons que hi ha al carrer Ample, dalt del qual hi ha una fornícula que protegeix les imatges dels màrtirs. Val a dir que, de cara a la celebració de la Festa dels Copatrons d’enguany, un grup de veïns s’ha encarregat de pintar el seu entorn perquè pogués lluir encara més.

Xocolatada_15

Xocolatada

A partir de les nou del matí s’han començat a omplir els primers gots amb xocolata desfeta apta per a celíacs amb l’ajut de tres grans peroles amb capacitat per a 30 litres cadascuna. La cua de xocolataires de totes les edats que esperaven pacientment a rebre el seu got de dolç àpat calent ha estat constant durant tota l’estona, i s’hi comptaven tant vilatans com visitants de diverses nacionalitats. Com cada any, també hi ha hagut algú que, amb previsió, s’ha portat alguna pasta per sucar a la xocolata.

ofrena_15

L’alcalde Miquel Lupiáñez, en el moment de fer l’ofrena al Copatrons de Blanes

Després de l’esmorzar, a quarts de 12 del migdia ha tingut lloc una ofrena floral que s’ha dipositat a la fornícula alçada on es guarden les imatges de Sant Bonós i Sant Maximià. L’acte l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament. Després, bona part de la comitiva ha assistit a la missa en honor dels copatrons a l’Església Santa Maria, on avui es podien venerar les reliquies dels dos màrtirs, exposades dins una petita arqueta instal·lada a l’altar.

Anunciació Musical de l’Inici de la Festa, tret de sortida del cicle festiu

La Festa Major Petita de Blanes es va encetar el vespre d’ahir dijous amb l’anunciació de l’inici de la festa a càrrec d’Acció Cultural Es Viver, que co-organitza el cicle festiu amb l’Ajuntament de Blanes per quart any consecutiu. Plantejat com un pregó itinerant amb cercavila, va comptar amb la participació dels capgrossos, els gegantons i les gralles de la Colla Gegantera de Blanes, i va fer un recorregut pel centre de la vila amb diverses aturades per anar reproduint el pregó íntegrament.

Ferran Pujadas, d’Acció Cultural Es Viver, se’n va encarregar de fer-lo, afegint com a novetat que enlloc de llegir-lo, el va fer cantat, acompanyat amb el so de la guitarra que tocava ell mateix. En la línia del què ha vingut sent aquest acte des que el va recuperar l’entitat blanenca, l’anunciació de l’inici de la Festa dels Copatrons menava tothom a participar, a sortir al carrer, a l’hora que aprofitava per tractar algun tema d’actualitat.

Anunciació de l'inici de la Festa dels Copatrons

Anunciació de l’inici de la Festa dels Copatrons

En aquest sentit, va fer referència a que aquest 2015 hi ha hagut un relleu a l’alcaldia, així com a la consulta popular que es farà a Blanes per decidir si els ciutadans i ciutadanes volen que la població passi a formar part de l’AMI, l’Associació de Municipis per la Independència. Per últim, en clau nacional, es va recordar d’una banda la convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana per omplir la Meridiana l’11 de setembre, i de l’altra les eleccions catalanes que s’han convocat pel 27-S.

La cercavila de l’Anunciació de l’Inici de Festa va sortir des de davant del Casal La Cooperativa del Carrer Muralla, davant del qual ja fa fer la primera lectura cantada. La segona aturada per cantar-lo de nou es va fer a la cruïlla del Passeig de Dintre amb el Carrer Muralla, i després se’n van fer dues més al Passeig de Mar, a la Plaça d’Espanya i a la Plaça dels Dies Feiners.

Les tres darreres lectures cantades del pregó es van fer a la Plaça Verge Maria, a la cruïlla del Carrer Raval amb el Carrer Muralla i, per últim, a la Plaça de l’Antic Hospital. A mesura que el pregó itinerant anava avançant, s’hi van anar afegint cada vegada més persones, de manera que en acabat s’havia aplegat una gernació per compartir l’esdeveniment festiu.

Anunciación de l'inici de la Festa dels Copatrons

Anunciación de l’inici de la Festa dels Copatrons

Cap de setmana d’intensa activitat

El programa de la Festa dels Copatrons inclou encara un gran nombre d’activitats que s’han de celebrar entre el vespre d’avui divendres i, de manera especial, durant tot el cap de setmana. Avui al vespre hi haurà Sardanes al Banc dels Músics i la Cercavila Places i Carrers; i a 2/4 d’11 de la nit el concert del grup Super Gang a la Plaça dels Dies Feiners, amb versions Pop/Rock dels anys 80-90 i de l’actualitat.

La tarda del dissabte es fa la Cursa Córrer el Cós, el lliurament de premis del 21è Concurs Fotogràfic Festa Major, i al vespre-nit, a la Plaça dels Dies Feiners, Balls Country, Balls de Saló i Playback amb la gent de Nabac i del Casal Benet Ribas. La jornada es tancarà amb l’acte més multitudinari: la 33a Caminada Popular Nit dels Copatrons a partir de 2/4 d’11.

L’endemà diumenge el programa d’actes continua força farcit, començant per la Tirada a l’art que començarà a les 8 del matí a la Platja de S’Abanell, a l’alçada de la Plaça Nostra Senyora del Vilar dels Pins, seguida per una sardinada popular. A les 11 hi haurà Ball de Plaça a la Plaça dels Dies Feiners, a les 12 del migdia Vermutada sota l’Arc dels Copatrons i a les 2 del migdia Dinar Popular al Carrer Muralla.

Per últim, diumenge a la tarda es fa la Trobada de Puntaires a la Plaça d’Espanya i una sessió doble de Cantada d’Havaneres al Banc dels Músics del Passeig de Mar. Primer actuarà el grup de Blanes Es Portell, i després serà el torn de les Veus de l’Estany. Per fer encara més autèntica la sessió de cançons marineres, s’oferirà rom cremat.

Fotos: Ajuntament de Blanes