Blanes dóna la benvinguda als cinc infants sahrauís que passaran l’estiu a la vila

Foto de grup

Foto de grup

La sala de plens de l’Ajuntament de Blanes va ser va allotjar ahir divendres una recepció oficial molt especial. Es tractava de donar la benvinguda als infants sahrauís que passaran els mesos de juliol i agost en aquest municipi, una tradició que camina ja cap al vintè aniversari d’ençà que es va començar a organitzar.

La recepció la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de la presidenta de l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís, Fina Martínez; i de la regidora d’Acció Social i Cooperació, Susana Ramajo. També van assistir-hi bona part dels regidors i regidores del consistori, així com les famílies que els acolliran a casa seva i representants d’entitats del món de la Cooperació del municipi.

Precisament van ser els diferents regidors i regidores assistents a la recepció els qui es van encarregar d’anar lliurant a cadascun dels nois i noies un petit obsequi de benvinguda. L’experiència forma part del projecte Vacances en Pau, que a Blanes compta amb una llarga trajectòria ja consolidada.

Promocionar les Vacances en Pau a Blanes

Les Vacances en Pau estan organitzades per l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís i l’Ajuntament de Blanes, que s’encarrega principalment de finançar els costos del trasllat dels nois i noies des dels Camps de Refugiats de Tindouf (Algèria) fins a Catalunya. Aquest 2015 es compleixen els 17 anys d’ençà que es va començar a fer l’experiència per primera vegada.

Enguany passaran l’estiu a Blanes cinc infants sahrauís: tres noies i dos nois. Es tracta d’Adala Haddi Ozman (que ha vingut per primera vegada); Aali Baba Aali (2on any d’estada); Hamudi Aleyat Hatari (4rt any d’estada); Mantajualha Hasana Marakchi (3er any d’estada) i Muchwara Mohamed Aali (el més veterà de tots ells, ja que és el seu 6è any d’estada).

Parlament de l'alcalde Miquel Lupiáñez

Parlament de l’alcalde Miquel Lupiáñez

Durant els parlaments que es van fer poc abans de cloure l’acte, l’alcalde de Blanes va avançar la intenció de l’Ajuntament d’ajudar a potenciar més aquesta iniciativa de cara a l’any vinent a través dels mecanismes que facin falta. En aquest sentit Miquel Lupiáñez va explicar: “Hem de poder ser més generosos a Blanes i trobar més famílies que vulguin fer acollida perquè, d’aquesta manera, hi hagi més nens i nenes que tinguin la opció de venir aquí a passar l’estiu”.

D’altra banda, es va adreçar especialment als representants de les entitats presents a la sala, animant-los a promocionar l’experiència de les Vacances en Pau a través de les AMPA, els Serveis Educatius, o bé posant en marxa un programa a la ràdio municipal, Ràdio Blanes, de cara a l’any vinent. Per la seva banda, la regidora d’Acció Social i Cooperació, Susana Ramajo, va coincidir amb la presidenta de l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís en agrair l’esforç que fan cada any les famílies del municipi que allotgen a les respectives llars aquests joves ambaixadors del desert.

Una intensa estada estiuenca a Blanes

A banda de tenir l’oportunitat de gaudir d’unes vacances en un entorn molt diferent al què estan acostumats -els camps on viuen estan al desert-, els nois i noies també passaran una revisió mèdica. Això és possible perquè disposen d’una tarja sanitària individual que garanteix la seva assistència arreu de l’Estat espanyol durant la seva estada. L’atenció mèdica es coordina a través de la delegació del Front Polisari així com de l’Oficina de Cooperació Internacional del Departament de Sanitat de la Generalitat.

Com ja és tradicional des de fa uns anys, la recepció oficial d’ahir al vespre es va tancar amb una fotografia de grup dels protagonistes al costat de les famílies acollidores, entitats implicades en aquest àmbit, així com els regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. Val a dir que també es van lliurar als infants saharauís diversos obsequis. Entre aquests regals s’hi comptava una bossa esportiva per dur penjada a l’esquena, una joguina d’estiu, bonus bus i entrades per anar als parcs aquàtics del Marineland i Water World.

Fotos: Ajuntament de Blanes