Ahir es va produir a Blanes un incendi forestal provocat per un petard

Foto: Miquel Clavero

Foto: Miquel Clavero

Els efectius d’emergència ja van donar ahir per controlat l’incendi forestal que es va produir a Blanes ahir al migdia en una zona verda situada entre La Plantera Alta (Mas Marull) i el Racó Blau, als afores del nucli urbà del municipi. Es tracta del mateix indret on aquesta matinada ja s’ha hagut d’intervenir per un altre foc que s’hi havia produït.

En tots dos casos, l’origen de l’incendi se sospita que ha estat molt probablement a causa d’un petard volador que ha estat llençat des de molt a prop. Aquest detonant, combinat amb el fet que la vegetació està més seca del què és habitual per la manca de pluja, així com el vent que avui al matí bufava de mar cap a terra, han contribuït a que el foc prengués ràpidament amb molta intensitat.

El foc ha afectat 4.000 m2 de zona verda

Foto: Miquel Clavero

Foto: Miquel Clavero

La zona afectada per les flames és d’uns 4.000 m2 de zona verda, aproximadament. Donada la seva proximitat d’un nucli de vivendes al costat de l’indret on s’estava produint l’incendi, s’ha decidit evacuar els veïns de tres de les cases que podrien resultar més immediatament afectades: una quinzena de persones.

En tot cas, es tractava d’aplicar les suficients mesures preventives que garantissin la seguretat dels veïns, a l’hora que permetia als cossos de seguretat i emergència poder treballar amb la tranquil·litat que ningú no corria perill. L’avís de l’incendi s’ha rebut quan faltaven pocs minuts per 2/4 d’1 del migdia, i es va donar per totalment controlat al voltant de les 14:45 ho.

En l’extinció i control del foc han participat 10 agents de la Policia Local de Blanes, Protecció Civil, 8 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat dels parcs de Malgrat de Mar, Hostalric i Lloret; 2 helicòpters dels Bombers –un de comandament i un altre bombarder-, Mossos d’Esquadra i 2 vehicles de l’Agrupació de Defensa Forestal de la Selva Marítima.

Mesures preventives a la zona verda de Mas Marull

Des de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ja s’ha avançat que durant els propers dies es prendran mesures efectives per intentar resoldre la situació en què es troba la zona verda on han tingut lloc els dos focs amb poques hores de diferència. En aquest sentit, està previst que s’estableixi una zona de protecció entre la zona verda i les cases habitades que hi ha molt a prop per garantir encara més la seguretat dels veïns.

D’altra banda, aquest cos de seguretat i emergències també ha incidit en reiterar que, especialment aquests dies de revetlla, cal prendre una major consciència del perill potencial que pot significar la incorrecta manipulació dels articles pirotècnics, així com fer-ne un ús inadequat.

El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, es refereix més concretament a les nombroses emergències en què cada any s’ha d’intervenir pels volts de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, com ara les bretolades que consisteixen en tirar petards a l’interior de contenidors d’escombraries o contra el mobiliari urbà.