Halldor Mar, aquesta nit a la Capella de l’Esperança per reviure la ‘nova’ cançó en anglès

El cantat i guitarrista Halldor Mar, nascut a Islàndia, actuarà aquesta nit a la Capella de l’Esperança en el que serà el tercer concert del cicle que organitza des de fa 24 anys l’Associació d’Amics de ‘Música de l’Esperança’. Halldor ha tocat la guitarra en totes les seves formes, però en va estudiar a fons la versió clàssica. Inicia els seus estudis de guitarra amb el professor Örn Viðar Erlendsson al Conservatori d’Akureyri.

El 1986 es trasllada a Barcelona per realitzar estudis de perfeccionament de guitarra a l’Escola Luthier d’Arts Musicals amb els professors Arnaldur Arnarson i Alex Garrobé. Ho va combinar amb fer classes de guitarra i amb actuacions pels pubs irlandesos de Barcelona on va començar a presentar la seva pròpia música. Ha participat com a actor en cursets internacionals amb mestres com David Russell, Hopkinson Smith, Manuel Barrueco o José Tomás Pérez Selles. També ha format part del Mosaic, Barcelona’s Guitar Quartet.

L’any 2004 col·labora en el disc Amb les mans del compositor i guitarrista Eduard Rodés interpretant una peça anomenada La Luz i inspirada en la vida de Ferrer i Guàrdia, conegut lliurepensador afusellat l’any 1909 arran dels disturbis de la Setmana Tràgica.

El 2006, el mateix Eduard Rodés edita un nou disc sota el nom de República Mediterránea, on Halldor Mar torna a col·laborar interpretant el tema Al Iskandariyah.

Foto: Vídeo RTVE

Foto: Vídeo RTVE

El treball de pop rock de cantautor alternatiu que portava anys fent amb les seves creacions es plasma l’any 2009 en el seu primer àlbum en solitari, Simple, amb producció de Marc Molas.

Halldor Mar és també membre del grup Wiggum, que després de la seva formació el 2009, edita l’any 2010 l’àlbum anomenat Sintón Nisón ama a Nifú Nifá, i La Guerra Mundial el 2013.

Al 2014 publica el disc que el portarà a ser un artista conegut: Winds, un àlbum que conté deu adaptacions pop interpretades en anglès que ha escollit com a representatives de la cançó i el rock català. No només n’ha adaptat les lletres a l’anglès, sinó que ha dut la música cap al seu terreny pop-folk. Hi trobem Raimon, Sisa, Marina Rosell, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat, Ramon Muntaner, Guillermina Motta, Pau Riba…, disc que va presentar en directe a Blanes el passat 16 d’Agost al Festival Les Nits de Marimurtra del Jardí botànic.

Si aquella vegada va ser amb grup, com al disc, a Música a l’Esperança lògicament serà ell sol, en acústic, com el va presentar només 12 dies més tard al Festival Acústica de Figueres.

I últimament se’l coneix també per haver fet la sintonia del popular programa de TV3 El Foraster, a més de guanyar el premi Acustik 2014.