Diada de Sant Jordi multitudinària a Blanes, amb una cinquantena de parades de llibres i roses al carrer

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

En motiu de la Diada de Sant Jordi, seguint la tradició de cada any, centenars de persones s’han passejat cercant algun dels dos elements típics d’aquesta jornada, o bé per adquirir productes d’artesania i altres objectes que també s’han pogut comprar avui a peu de carrer.

I és que, per festejar aquesta diada, els carrers de Blanes –especialment els del centre de la vila- s’han omplert amb un gran nombre de parades de llibres i roses a càrrec de diverses entitats, així com d’establiments especialitzats que habitualment ja venen aquests productes.

L’Ajuntament de Blanes ha registrat enguany més peticions per instal·lar parades que en altres ocasions, amb més d’una cinquantena que estaven preferentment situades al centre. La major part les han demanat entitats i associacions del municipi de diferents àmbits (cultural, social, ecologista, esportiu, etc), així com partits polítics –especialment actius en motiu de les eleccions del proper 24 de maig-, centres educatius i col·lectius d’altres àmbits. Menys nombroses en canvi han estat les peticions de comerços especialitzats: tan sols sis establiments han sortit al carrer per vendre llibres i roses.

Qui ha continuat fidel a la tradició encetada aquests darrers anys ha estat la única parada que pertanyia a un dels departaments de l’ajuntament, l’Arxiu Municipal de Blanes, on es podien adquirir algunes de les publicacions que editen periòdicament, la revista anual Blanda i catàlegs d’exposicions, així com el llibre que va presentar fa una setmana un dels tècnics d’aquesta àrea, Aitor Roger: Blanes, barri a barri.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

D’altra banda, avui l’arxiu també ha festejat especialment Sant Jordi amb un plafó que ha instal·lat al costat de la parada, amb recull fotogràfic de l’evolució del Carrer Ample durant els darrers anys, ja que és precisament en aquest vial on s’instal·len la major part de parades. També ha penjat una pancarta fent referència a dos dels escriptors insígnia de la vila: Joaquim Ruyra i Roberto Bolaño.

Igual que en anteriors anys, la Policia Local de Blanes ha tallat el Carrer Ample al trànsit rodat durant les hores de major afluència de vianants per major seguretat, restant obert tan sols a primera hora i al migdia. Mentre hi ha hagut el tancament de l’accés del trànsit rodat únicament s’ha permès la circulació al transport públic i als vehicles autoritzats, de la mateixa manera que ja es fa habitualment les tardes dels dissabtes.

III Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca Comarcal

Un dels llocs de Blanes on la celebració de Sant Jordi va començar ahir anticipadament és la Biblioteca Comarcal, que durant la tarda-vespre d’aquest passat dimecres va organitzar la III Revetlla de Sant Jordi. En motiu que aquest 2015 s’ha declarat l’any de les biblioteques es van oferir diverses activitats que van tenir entretinguda la mainada i les famílies que els acompanyaven durant gairebé tres hores.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

La vetllada es va encetar amb un animat taller de pintura que, sota el nom Pintem biblioteques, proposava als nens i nenes de més de 7 anys omplir de color els dibuixos que estaven fets en uns plafons de grans dimensions, amb l’ajut de Joan Turu. Quan encara s’estaven enllestint els darrers retocs als murals, va començar un concert a càrrec de La Mini Bandeta de l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria de Blanes.

Després que aquestes dues primeres activitats es van allotjar a la plaça de davant la Biblioteca, la següent proposa es va fer a la Sala d’Actes Roberto Bolaño. Allí es va oferir una sessió especial de L’Hora del Conte que van gaudir petits i grans. Qui es va encarregar de protagonitzar la narració de diverses històries va ser Assumpta Mercader, ajudada per l’activa partiipació de la mainada.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Finalment, novament sortint a l’exterior, els dos darrers ingredients de la jornada van ser una sessió de jocs de taula per a nois i noies, així com una activitat força especial i assenyalada. Es tractava d’una exhibició castellera que va anar a càrrec dels Castellers de l’Alt Maresme, Els Maduixots, que van fer diverses figures amb l’ajut de tothom qui va voler afegir-se per fer pinya.

Avui dijous la celebració de la Diada de Sant Jordi ha continuat amb una nova edició d’una experiència molt exitosa a la Biblioteca Comarcal. Es tracta de la Fira del Llibre Usat en la que tots els usuaris d’aquest equipament podia endur-se un llibre de regal presentant el seu carnet de la biblioteca. Els llibres que s’han regalat procedeixen de donatius que no han passat els criteris tècnics de selecció per a ser incorporats al fons de la biblioteca.