Els Manaies de Blanes-Legió V celebren la 13a cerimònia del canvi de capità amb una cercavila multitudinària

El nou i l'antic capità i el centurió / Quim Llorens

El nou i l’antic capità i el centurió / Quim Llorens

A Blanes, des de fa uns quants anys, no cal veure una pel·lícula d’aquelles anomenades històriques o, dit de manera més popular, de romans, per fer-se una idea sobre quin aspecte tenien les tropes de romans que fa més de 2000 anys es passejaven per mitja Europa i Àfrica.

És precisament durant els dies de les vacances de Setmana Santa quan tant blanencs com visitants tenen l’oportunitat de veure’ls de prop, gràcies a les activitats que protagonitzen els membres de l’Associació de Manaies de Blanes, Legió V Macedònica.

A banda de la seva participació encapçalant la processó de divendres sant, una de les cerimònies que atrau cada any centenars de persones de públic, és la que va tenir lloc la tarda-vespre d’ahir dijous: el relleu del capità. Aquest 2015 ha estat la 13a edició consecutiva en què ha tingut lloc la passejada i cercavila cerimonial que envolta el canvi de comandament, comptant amb un destacament format per un total de 40 soldats, inclosa la banda romana de percussió i trompetes que acompanya marcialment el pas de tot el recorregut.

L’entitat tria cada any un barri diferent per iniciar la cercavila, i aquesta vegada la sortida es va fer des dels barris de Valldolig i Mas Borinot, escortats en tot moment per la Policia Local, que va anar tallant els trams de carrers necessaris per garantir la seguretat. Al llarg del seu recorregut, el públic que els va anar seguint no es va perdre cap detall del seu pas carregat de simbolisme, en un esdeveniment que sobretot és molt celebrat i gaudit per la canalla.

Quim Llorens

Quim Llorens

Lectura d’un edicte en llatí i català per explicar la tradició del relleu

Després de fer el recorregut pels dos barris, la comitiva de manaies encapçalada per qui durant aquest darrer any ha estat el seu capità, Claudio de Angelis, va arribar fins al domicili del nou comandament, Claudi Espanya Fabregat, que viu al veïnat de Can Borell. Un cop a casa seva, després de fer un recorregut que també va transcórrer pel barri d’Els Pavos, es va completar la tradició del relleu del capità, simbolitzada amb el lliurament del penó, el signífer, després de ser investit amb la cresta, la capa i el bracer que l’identifiquen.

Va ser durant aquests moments quan va tenir lloc la principal novetat d’aquest any. Amb l’objectiu que el nombrós públic assistent conegués millor la cerimònia que s’estava fent, es va instal·lar una megafonia a peu de carrer i es va llegir un edicte romà ordenat per Poncio Pilatos, governador de la província de Judea, en nom del Senat del poble de Roma i el seu representant, Juli Cesar. El text, escrit en llatí i català, explicava la tradició de manera teatralitzada, com si fos una llegenda històrica.

Per això, durant la lectura de l’edicte romà el moment culminant va ser quan els dos protagonistes van pronunciar aquestes paraules: “Liberatu Tuo Potui, Legio V Macedonica, in nomine senatus populos quorum romani (Lliuro el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”, a la qual cosa el nou capità va pronunciar: “Io Accipere Potetas, Legio V Macedonica in nomine senatus populos quorum (Accepto el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”.

El nou capità, Claudi Espanya Fabregat, va passar revista a la força militar, es van cridar tres salves en honor del nou oficial, i aquest es va adreçar als seus nous legionaris, així com al poble de Jerusalem que simulaven ser llavors els vianants que es van aplegar al voltant de l’acte. A tots ells també se’ls va recordar que aquest divendres es procediria a la crucifixió de Jesús de Natzaret per sedició i rebel·lia contra el poble de Roma, juntament amb els lladres Gestas i Dimas.

Quim Llorens

Quim Llorens

La tradició del canvi de capità va continuar llavors amb una cercavila que va transcórrer per diversos carrers del centre de la vila. A partir d’aquí, la darrera part de l’activitat, que va finalitzar pels volts de quarts de nou de la nit, va consistir en jugar literalment al gat i la rata amb la gran quantitat de públic que s’aplegava ahir al vespre als carrers del nucli històric de Blanes.

Reproducció fidedigna dels soldats romans de fa 2000 anys

L’Associació de Manaies de Blanes, la Legió V Macedònica participa al llarg de l’any en diverses recreacions històriques que es fan tant arreu de Catalunya com més enllà de les seves fronteres. Això és perquè és una de les poques entitats que reprodueixen de manera fidedigna el mateix uniforme que vestien ara fa més de 2000 anys la Legió Cinquena de l’exèrcit romà, coetanis a la mort de Jesucrist.

Quim Llorens

Quim Llorens

Tant la roba com els estris que vesteixen i porten al damunt estan confeccionats per una empresa francesa especialitzada en la reproducció de tot tipus d’articles històrics, ja que utilitza el material original aproximat de cada època. Precisament per aquest motiu, els Manaies de Blanes suporten en cada desfilada un pes que volta entre els 25 i els 30 Kg, en funció del material que han de carregar.

Per poder afrontar amb èxit aquestes activitats, els homes i dones de l’entitat assagen durant els dies previs als grans esdeveniments com els que s’estan fent aquests dies de Setmana Santa. L’armadura, el cinturó, l’espasa, el cas, l’escut, la llança i les sabates són alguns dels elements essencials.

Actualment l’entitat la formen una quarantena de persones: 37 són soldats que desfilen i la resta són auxiliars per ajudar-los en qualsevol eventualitat que pugui sorgir al llarg de les desfilades que fan. La formació l’encapçala el signífer, que porta l’estendard, seguit per 4 arquers, el capità manaia, un centurió que va a munt i a vall de la formació, 16 legionaris i la banda formada per diversos instruments musicals, inclosa la característica percussió.