L’ampliació del Port de Blanes finalitzarà el primer trimestre de 2012

Ricard Font observa panells informatius sobre l’estat de les obres del Port

El director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, acompanyat de la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, ha visitat avui les obres d’ampliació del port pesquer de Blanes.

L’actuació que s’està duent a terme suposa la construcció d’un nou dic d’abric exterior i el perllongament del contradic, amb l’objectiu de millorar la funcionalitat i les condicions de recer de la instal·lació portuària. Les obres, que suposen una inversió de 24,3 milions d’euros, es preveuen finalitzar el primer trimestre del 2012, si bé la primera fase estarà enllestida el proper mes d’octubre.

Panoràmica del Port de Blanes

El projecte de l’ampliació del port pesquer de Blanes s’executa en dues fases. A finals de març de 2010, es va iniciar la primera fase amb la construcció del nou dic d’abric exterior amb una longitud de 595 metres. La construcció d’aquest dic permetrà ampliar la dàrsena pesquera i augmentar la superfície d’esplanada perquè el sector pesquer pugui millorar les seves activitats. També s’ha perllongat el contradic per modificar la bocana amb l’objectiu de millorar la funcionalitat i la protecció del port.

 

 

La primera fase de l’actuació ha comprès la construcció del dic i el perllongament del contradic. Aquest dic s’ha dissenyat en tres trams. Actualment, es finalitza la construcció de l’espatller.

A la zona de ponent, s’ha perllongat el contradic i s’ha disposat un espigó de contenció de sorres, amb l’objectiu de garantir l’estabilitat de la platja. Aquesta actuació ha permès donar continuïtat a l’entorn portuari mitjançant l’ús d’escollera perfilada.

Amb l’espigó, s’ha ampliat la zona de platja i s’ha guanyat més espai per a ús ciutadà. Per regenerar aquest espai s’ha fet una aportació de 38.000 metres cúbics de sorra, amb la qual cosa s’ha donat un perfil més estable a la platja.

Les obres s’estan duent a terme amb criteris de màxim respecte pel medi ambient. Així, el traçat del nou dic evita l’impacte paisatgístic a la punta de Santa Anna. Per aconseguir aquest traçat el nou dic arrenca des del mateix punt on neix el primer dic de recer del port, d’aquesta manera s’evita la modificació de la línia de la costa.

Reordenació dels sectors, segona fase

Un cop s’hagin acabat aquestes infraestructures es portarà a terme la urbanització de les esplanades. L’espai es pavimentarà i es dotarà de xarxes de serveis, clavegueram, enllumenat públic i torretes d’electricitat i aigua potable.

També es destinarà una zona per a l’atrac dels creuers turístics locals, cosa que donarà un impuls a aquesta activitat. A més, el projecte permetrà reordenar els vials interiors de circulació del port i les zones d’aparcament.

Les actuacions d’aquest projecte estan incloses en el Pla especial del port, que compta amb el consens de tots els que han participat en la seva elaboració. El Pla especial, aprovat definitivament al desembre de 2006, respon a la necessitat d’ordenar el desenvolupament de la zona portuària i el seu creixement, d’acord amb el Pla de ports de Catalunya i la legislació vigent.

Edició: José Fernández – Fotos: Departament de Territori i Sostenibilitat i José Fernández