Palafolls crea una bassa naturalitzada per recuperar un ecosistema d’aiguamoll

Imatge de la gran bassa que s’ha construit

L’Ajuntament de Palafolls està realitzant les tasques d’adequació de l’espai més proper al riu Tordera, on vol reproduir l’ecosistema dels aiguamolls de ribera. Per aconseguir-ho ha iniciat la creació d’una bassa naturalitzada de 2000 m2 a l’espai del Parc Fluvial de la Tordera, un ambiciós projecte que vol crear un territori d’aiguamollls artificials, una zona verda i un espai per a vianants i usuaris de la bicicla just davant de la biblioteca. 

La primera actuació ha estat l’excavació d’una gran bassa de 40×45 metres. També s’ha reperfilat el terreny del voltant per crear unes dunes que permetran plantar vegetació de ribera autòctona, com la boga, el canyissar, el lliri groc, i el plantatge d’aigua.

 

Juntament amb aquesta actuació, també s’ha preparat una zona de mirador integrat a la pròpia duna. Aquest espai facilitarà l’observació de tota la zona humida als visitants que hi accedeixin. En una segona fase, està previst ampliar la bassa i es projecta la instal·lació de miradors per poder observar els ocells que colonitzaran la zona humida d’aiguamolls de Palafolls.

Aquesta actuació s’està executant amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, que col·labora en el finançament de les accions dintre del projecte IMPULS. Les obres les fan els joves de Palafolls que participen al programa de formació laboral Casa d’Oficis, pel qual una desena de joves de la població han tingut una formació bàsica durant sis mesos i una part pràctica durant sis mesos més, en la que estan fent aquestes tasques al Parc Fluvial de la Tordera.

Text: Radio Palafolls – Foto: Ajuntament de Palafolls