Aquest diumenge es donaran a conèixer el guanyadors dels premis literaris que convoca la revista ‘Recvll’

Deliberació del jurat / Ajuntament de Blanes

Deliberació del jurat / Ajuntament de Blanes

El proper diumenge 8 de març Blanes acollirà la festa de la revista Recvll, que inclou el veredicte i lliurament de la 51a edició dels Premis Recvll.

Els guardons literaris, que l’any passat van arribar a les noces d’or, són uns dels més destacats d’arreu de les comarques gironines i Catalunya. Per això, l’acte tindrà lloc diumenge vinent és el més important dins l’àmbit cultural blanenc.

En aquesta 51a edició han concorregut un total de 205 obres que opten a ser guardonades en sis categories. A banda que tots els treballs tenen garantida la seva publicació, els guardons en metàl·lic sumen 8.200 euros. En relació a l’any passat, tots els premis han mantingut les mateixes quanties llevat del Joan Petit de Conte Infantil, que ha augmentat en 100 euros.

Premi de Narració Joaquim Ruyra dotat amb 2.500 €. (44 obres)
Premi de Poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 € (56 obres)
Premi de Teatre Josep Ametller, dotat amb 2.000 € (20 obres
Premi de Periodisme Salvador Reynaldos, dotat amb 800 € (11 obres)
Premi de Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril, dotat amb 800 € (8 obres)
Premi de Conte Infantil Joan Petit, dotat amb 600 € (66 obres)

Han participat un total de 184 autors i autores amb la següent procedència: Barcelona 113; Girona i comarques 37; Blanes 6; Lleida i comarques 7; Tarragona i comarques 20; Illes Balears 9; País Valencià 10; Osca 1; França 1; i Alemanya 1. Respecte els treballs presentats, la major quantia correspon per segon any consecutiu a la nova categoria que es va posar en marxa al 2014, la de Conte Infantil, curiosament amb el mateix nombre.

Deliberació del Jurat dels Premis Recvll

Seguint la tradició d’aquests darrers anys, una setmana abans de la celebració de la festa dels premis els membres del jurat es van reunir per deliberar i triar els guanyadors. El jurat dels premis de Narració, Poesia, Periodisme i Retrat Literari el composen Vicenç Llorca (president), Maria Lluïsa Julià, Miquel-Lluís Muntané, Marta Nadal, Vinyet Penyella, Francesc Robert i Salvador Roca.

El premi de Teatre compta amb un jurat format per Vicenç Llorca (president), Salvador Roca, Joan Solana, Miquel-Lluís Muntané i Marta Nadal. Per últim, el jurat del premi de Conte Infantil el composen Vicenç Llorca (president), Oriol Izquierdo, Empar Moliner, Marta Nadal, Anna Paré, Francesc Robert i Maria Mercè Roca.

Presentació del llibre Els Recvll. 50 anys de premis literaris a Blanes

Una de les novetats de l’edició d’aquest any dels Premis Recvll és la presentació del llibre Els Recvll. 50 anys de premis literaris a Blanes, escrit i coordinat per Mònica Rabassa i Aitor Roger, de l’equip de redactors de la Revista Recvll. A la publicació s’apleguen anècdotes i dates destacades del mig segle de vida dels guardons que des de 1964 es fan a Blanes, la capital de la literatura catalana per un dia.

Els autors del llibre, Aitor Roger i

Els autors del llibre, Aitor Roger i Mònica Rabassa / Ajuntament de Blanes

Per això, es fa ressò de la informació que ja es va publicar en motiu de la 25a i la 40a edicions dels Premis, de la mà de Jaume Reixach, amb la col·laboració de Maria Ribas i Joan Josep Isern. També es posa al dia el llistat de premiats i els membres del jurat, i s’amplia el coneixement que es tenia del certamen literari.

Entre els capítols del llibre hi ha espai per parlar dels orígens dels Premis Recvll, de la defensa de la llengua catalana, de la censura governativa, dels escriptors premiats –Carme Riera, Jaume Cabré, Maria Mercè Roca o Montserrat Roig, entre d’altres- o dels actes celebrats durant el darrer any en motiu dels 50 anys.

De fet, la publicació d’aquest resum de 50 anys posa definitivament punt i final a un llarg cicle d’activitats i esdeveniments que han recordat que, des de la privacitat, els Premis Recvll s’han guanyat abastament la consideració de bé públic blanenc, alhora que han esdevingut un patrimoni col·lectiu de Catalunya. El llibre, del qual se n’han editat 500 exemplars, es regalarà a tothom en la festa del proper diumenge com obsequi, juntament amb els llibres de les obres guanyadores dels premis de Teatre, Narració i Poesia de l’any passat.

D’altra banda, també es lliurarà als assistents a la festa el conte que va guanyar la primera edició del Premi Joan Petit, juntament amb tres dels altres contes que van concórrer-hi. Aquesta ha estat la primera vegada que s’ha editat la publicació, que inclou il·lustracions de la dibuixant i ninotaire catalana Pilarín Bayés, assidua col·laboradora de la Fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer.