El Teatre de Blanes es torna a omplir de gom a gom per celebrar el Día de Andalucía

Quim Llorens

Quim Llorens

La Casa de Andalucía de Blanes ha tornat a fer el què cada any per aquestes dates ja té per costum, aconseguir que el teatre de la ciutat s’ompli de dalt a baix de públic.

Es tractava de celebrar el Dia d’Andalusia, que es commemora el 28 de febrer, i per fer-ho es va comptar amb un espectacle que va tenir dues parts. A la primera van actuar el cor i els quadres de ball de l’entitat, i a la segona es va oferir el plat fort de la jornada, el grup Alborada Flamenca. També va ser a la primera part quan hi va haver el moment més emotiu de la vetllada.

Gairebé totes les gales que protagonitza la Casa de Andalucía tenen un mestre de cerimònies d’excepció, apreciat i estimat per la concurrència. Es tracta d’Antonio Martín, qui és també el conductor del programa de Ràdio Blanes Raíces, un dels més veterans de l’emissora municipal que compta amb una audiència fidel des de fa més de 16 anys.

Quim Llorens

Quim Llorens

El què també és un costum cada vegada que l’entitat s’aplega per celebrar el Dia d’Andalusia és que s’enceti l’esdeveniment amb tots els espectadors en peu per escoltar primer l’himne d’Andalucía i després el de Catalunya, Els Segadors. Els dos himnes van ser interpretats en directe pel Coro Rociero Bahía de Blanes, de la Casa d’Andalusia, que va reblar la seva intervenció oferint al públic diverses cançons.

Les llargues ovacions que va dedicar el públic als cants del cor es van van perpetuar encara més durant el següent ingredient amb què va comptar la vetllada: els balls que van oferir els quadres de ball de l’entitat, dirigits per l’experimentada ballarina Eva Mor. Per l’escenari del Teatre de Blanes van anar passant els 90 dansaires de totes les edats –des dels 4 fins al 85 anys- que van donar compte del seu bon fer entre llargs aplaudiments i crits de còmplice agraïment dels espectadors.

Quim Llorens

Quim Llorens

Els ballarins i ballarines de la Casa d’Andalusia van interpretar un variat repertori no tan sols de ball flamenc, sinó també d’altres arriscats registres, culminant amb un plat fort excepcional. Així, per començar, en primer lloc els grups Luz Flamenca i Orgullo Flamenco van interpretar la peça Las Bodas de Luis Alonso i després el grup d’adults Pasión por Sevillanas va ballar una altra cançó.

Darrera d’ells va ser el torn del grup Luz Flamenca, que va ballar el tema Racatrán, de Diego Carrasco, així com de nou el grup Orgullo Flamenco, que va ballar tot un clàssic: Asturias, d’Isaac Albéniz. El grup de caixes de l’entitat, que dirigeix Antonio Salazar, va oferir una animada peça que va tancar-se amb un ball i llavors va arribar un d’aquells moments més entranyables, quan van sortir a l’escenari els més petits de la colla: els grups Flamenchiquis i Flamenco 1, que van interpretar una rumba entre les rialles entendrides del públic.

Per últim, l’espectacle de dansa es va tancar amb dos números força allunyats del flamenc: Aires Celtes, que novament va despertar les ovacions del públic, i la cirereta de la nit. Es tractava de la interpretació del conegut tango de Roxanne del musical cinematogràfic Moulin Rouge, tota una apoteosi per reblar aquesta part de l’espectacle.

Tot seguit, es va demanar a les 110 persones que havien ofert cant i dansa dalt l’escenari –el Coro Rociero Bahía de Blanes i els diferents quadres de ball de l’entitat- que tornessin a sortir pel darrer ingredient de la primera part de l’espectacle. I és primer que es tractava d’agrair el bon fer dels dos professors amb què compta l’entitat per dirigir els ballarins i percussionistes: Eva Mor i Antonio Salazar respectivament, a qui la Casa de Andalucía de Blanes va lliurar sengles reconeixements.

Per aquesta part tan solemne de l’acte es va requerir la presència dalt l’escenari de l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i del president de la Casa de Andalucía de Blanes, Juan Antonio Ortiz.

Homenatge a Carmen Ridaura, la granadina més veterana de Blanes

Amb l’escenari encara a vessar de ballarins i membres del cor, el darrer ingredient de la primera part de la celebració del Dia d’Andalusia va culminar llavors amb el moment més emotiu de tota la vetllada. En motiu de la commemoració que s’escau el 28 de febrer, cada any la Casa de Andalucía dedica la celebració a una província d’aquest territori, i aquest 2015 ha estat el torn de Granada.

Quim Llorens

Quim Llorens

Per aquest motiu, es va homenatjar Carmen Ridaura Cuevas, la granadina amb més anys de residència a Blanes, tal i com consta al padró municipal de l’Ajuntament de Blanes. Carmen Ridaura, que enguany farà 89 anys, va néixer el 24 de novembre de l’any 1926 a Huéscar (Granada), i va arribar a Blanes l’any 1945.

Acompanyada de la seva família, Carmen Ridaura va seure en un lloc d’honor dalt l’escenari per rebre primer un reconeixement de mans de l’alcalde en nom de l’Ajuntament i després del president de la Casa de Andalucía en representació de l’entitat. D’una banda se li va lliurar un quadre amb tres reproduccions de la Font Gòtica -el màxim guardó que es lliura a les persones que han destacat per la seva trajectòria i treball envers el municipi- i de l’altra un diploma de reconeixement de la Casa de Andalucía i un ram de flors.