Tot a punt per la Cavalcada de Reis de Blanes, que tindrà una comitiva amb més de 300 persones

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

Blanes ja ho té tot a punt perquè el proper dilluns 5 de gener la ciutat doni la benvinguda als personatges més il·lustres que la visiten durant aquestes dates: Ses Majestats els Reis d’Orient.

La seva arribada està prevista pels volts de les 5 de la tarda a la platgeta del port, on s’hi acostaran a bordo d’un vaixell acompanyats cadascun d’ells pel seu propi seguici.

Quan hagin arribat a Blanes seran rebuts per l’alcalde, Josep Marigó, acompanyat per regidors i regidores de l’Ajuntament, dalt d’un escenari que s’alçarà especialment per a la ocasió. Poc després, en aquest mateix escenari on se’ls haurà donat la benvinguda, s’instal·laran els trons dels tres reis perquè la canalla els puguin anar a lliurar les seves cartes en pròpia mà. Serà el preàmbul de la nit més màgica de l’any.

A les 7 de la tarda començarà la cavalcada formada per diversos ingredients, d’entre els quals el més destacat seran un total de 7 carrosses. Així, hi haurà les dels tres reis ambientades com si fossin el vaixell que els haurà dut fins a la vila; la del Carter Reial que recollirà les cartes dels infants; una carrossa que mostra les peces d’un gran joc de construcció; i una altra amb un munt dels regals que es repartiran al llarg de la nit.

La darrera carrossa que desfilarà tancant la comitiva serà la dels Nens Entremaliats, a càrrec de la Colla de Diables Sa Forcanera. Els seus membres aniran vestits de nens dolents i s’encarregaran d’oferir un espectacle de foc al llarg de tot el recorregut, un dels elements més vistosos amb què compta la cavalcada. Els acompanyarà el sempre engrescador so de la batucada, a càrrec del grup de percussió de l’entitat.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

En total, la comitiva estarà formada per més de 300 persones, comptant amb els membres d’associacions de veïns, entitats culturals i d’altres àmbits. Organitzada per l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament, la participació del teixit associatiu de Blanes serà clau una vegada més. Per quart any consecutiu, continua la col·laboració amb les entitats d’immigrants africans de Gàmbia i Senegal, així com amb l’Associació Sóc de Cuba, Soy Popular, que es faran càrrec del rei negre i el seu seguici.

Millores en el so i el vestuari

Altres participants que també desfilaran seran les dues bandes del municipi: la Musical de Blanes, que obrirà la cavalcada, i la del Col·legi Santa Maria, que precedirà la carrossa del Rei Ros, al mig del recorregut. A banda de la música en directe, enguany s’ha tingut especial cura en millorar aquest aspecte. Per això, totes les carrosses aniran sonoritzades amb la mateixa música sincronitzada, que inclourà un repertori de cançons de Nadal. La idea és que, d’aquesta manera, la banda sonora de la cavalcada contribueixi a que l’espectacle sigui encara més lluït.

Un altre aspecte que s’ha millorat, que ja es va començar a introduir en la cavalcada de l’any passat, és la renovació del vestuari que llueixen els diferents components. A l’hora que s’han tornat a confeccionar algunes de les peces, també s’està aprofitant per canviar el disseny i donar-li més vistositat encara, en la línia del què requereix l’esdeveniment. Enguany s’ha fet l’arranjament i confecció de nous barrets, així com l’adaptació de nou vestuari.

cavalcada-13a

Ajuntament de Blanes

La Cavalcada de Reis de Blanes compta amb el mateix pressupost que l’any passat: 25.000 €. Es tracta de diverses despeses necessàries perquè totes i cadascuna de les parts que conformen aquest esdeveniment estiguin a punt. Així, hi ha des de la sonorització de les carrosses fins al lloguer de tanques i la compra de 1.000 Kilos de caramels sense gluten, aptes per a celíacs. L’Ajuntament de Blanes serà novament un dels municipis catalans que s’ha afegit a la campanya Cap Nen Celíac Sense Caramels, que du a terme l’Associació de Celíacs de Catalunya.

Reforç de les mesures de seguretat amb més de 50 persones

Aquest serà el segon any consecutiu en què s’ha incidit especialment en reforçar encara més les mesures de seguretat que en edicions anteriors de la cavalcada ja s’havien implementat perquè el nombrós públic assistent que sol atreure pugui gaudir-la amb totes les garanties. El dispositiu preventiu de seguretat el vetllaran més de 50 persones: 20 efectius de la Policia Local i Protecció Civil; socorristes amb material sanitari de primera intervenció; vigilants de seguretat i voluntaris; una ambulància de Suport Vital Bàsic; i una furgoneta dels Mossos d’Esquadra que tancarà la comitiva.

Protecció Civil ha redactat un Pla d’Autoprotecció que inclou tot el què s’ha de tenir en compte al tractar-se d’un esdeveniment que mou gran quantitat de públic de totes les edats. Una de les principals mesures són les tanques de seguretat per reforçar els punts més febles del recorregut, principalment a les cruïlles de carrers on les carrosses, de grans dimensions, han de disposar de suficient espai per poder girar.

Arxiu Blanesaldia.com

Arxiu Blanesaldia.com

També s’ha previngut de nou en especial el llançament de caramels, ja que si cauen massa a prop de les rodes de les carrosses creen situacions de potencial perill envers la canalla, que s’afanya a recollir-los. El cap de Protecció Civil ha mantingut reunions prèvies amb els components de les carrosses i amb els seus conductors per donar-los instruccions sobre aquest tema.

Canvis en el trànsit en motiu de la Cavalcada de Reis

Com ja és habitual a Blanes en tots els actes que atrauen molts espectadors, la Policia Local posarà en marxa un dispositiu per desviar la circulació envers el recorregut de la cavalcada des de 2/4 de 7 de la tarda i fins les 9 de la nit, aproximadament. Durant aquest temps, s’aniran fent talls de circulació de manera esglaonada tant als carrers que formen part del recorregut de la cavalcada com a 4 altres punts: Plaça dels Països Catalans, Carrer Anselm Clavé, Carrer Salut i Carrer Jaume Arcelós.

La cavalcada farà el recorregut habitual dels darrers anys. Sortirà des de l’Esplanada del Port, continuarà pels passejos de la Mestrança i Pau Casals, girarà pel carrer Ample fins la plaça Solidaritat i des d’allà seguirà per la Rambla Joaquim Ruyra i el carrer Doctor Xavier Brunet. Finalment, a la cruïlla del carrer Muralla amb el passeig de Dintre, els seus components -inclosos els tres reis- seguiran a peu fins arribar a l’Ajuntament.

Un cop allí, ses majestats sortiran al balcó principal de l’edifici consistorial per saludar la gran quantitat de públic que s’hi sol congregar, així com per obsequiar-los amb caramels. La pluja d’aquest dolç element és la que sol posar punt i final a un esdeveniment que gaudeixen sobretot la mainada, però també la gent gran que els acompanya, contagiats per la màgia que envolta la cavalcada.