La 14a edició del Voluntariat per la Llengua compta enguany a Blanes amb la participació de 69 persones

Foto de grup delsparticipants en l'experiència

Foto de grup delsparticipants en l’experiència

Aquesta setmana s’ha posat en marxa la14a Campanya de Voluntariat per la Llengua que organitza l’Ajuntament de Blanes a través de l’Oficina de Català, que es va presentar el passat dimecres a la Biblioteca Comarcal.

La campanya compta en aquesta nova edició amb un total de 69 persones participants, que formaran 31 parelles lingüístiques, 2 trios i una persona voluntària que s’encarregarà de conduir un grup de conversa. La major part dels aprenents de català són de Sud-Amèrica, així com de Països de l’Est, d’arreu de l’estat espanyol, així com algun africà i algun europeu. Els voluntaris, per la seva banda, són catalans de procedències molt diverses.

Durant la presentació de la campanya, Elisa Sola, directora de l’Oficina de Català, va parlar de les principals activitats que s’han programat, així com dels al·licients amb què es compta per participar en el programa a través del carnet de voluntaris per la llengua que se’ls facilita. Els avantatges són, principalment, diversos descomptes i ofertes, com per exemple entrades 2 x 1 al Jardí Botànic Marimurtra i al Teatre de Blanes. Les parelles lingüístiques també disposen d’un 10% en les consumicions que facin als establiments comercials i de restauració adherits a la campanya: Cafeteria Novo, Nou Cafè, Pulls & Ibèrics i La Poma Verda.

l

D’altra banda, des de l’Oficina de Català també s’han programat tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn amb l’objectiu complementari d’incentivar la cohesió de grup. Entre aquestes activitats, destaquen una excursió per visitar Besalú, així com la col·laboració que es farà d’aquí a un mes amb la Marató de TV3.

Es tracta dels ja consolidats Tastets de cuines del món, que es venen a 1 € cadascun d’ells. Voluntaris i aprenents participen preparant un plat cuinat per ells mateixos com a aportació solidària de grup envers aquesta altra iniciativa popular que s’organitza cada any quan s’acosta el Nadal.

La 14ena edició del Voluntariat per la Llengua s’allargarà fins al 8 de febrer i inclourà 10 sessions de conversa amb un aprenent de català, d’una hora de duració cadascuna de les sessions. L’objectiu que persegueix l’experiència: posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, assistint a un espectacle, etc. Per això es pot dir que es tracta d’una campanya ciutadana global, que treballa no tan sols per facilitar l’ús del català a la societat, sinó també per millorar la integració i la convivència.

Des que es va posar en marxa, sempre ha comptat amb molt bons resultats al municipi selvatà, si bé darrerament s’ha pogut detectar una certa davallada en relació a altres edicions. Amb tot, les xifres aconseguides fins ara són prou a tenir en compte, ja que hi ha hagut més de 2.500 blanencs i blanenques que han participat en alguna edició, fins i tot repetint en posteriors convocatòries que s’han fet. Això significa que, durant tota una dècada, hi ha hagut una mitjana d’entre 150 i 300 persones cada any en què s’ha posat en marxa.