L’Esbart Joaquim Ruyra estrena la temporada aquest divendres a Màlaga i dissabte a Ardales

Foto: José Fernández

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes estrena la temporada 2011 avui divendres dia 13 de maig a l’Auditorio de la Diputación de Málaga. El mateix cap de setmana, demà dissabte, el cos de dansa de l’esbart actuarà a Ardales (Màlaga) dintre els actes de la Feria de Sant Isidro on sempre hi participen entitats blanenques, en motiu de l’agermanament de les dues poblacions.

Tan a Màlaga com a Ardales el grup artístic de l’Esbart hi estrenarà l’espectacle que es podrà veure al llarg d’aquesta temporada 2011. Entre d’altres, en el seu repertori, hi destaquen les coreografies La dansa del velatori, La Farandola de la cançó d’amor i de guerra i es recupera com a dansa de repertori el Ball de Morratxes de Blanes.

D’altra banda, i recuperant peces del repertori que l’any passat ja va dur a terme l’esbart, hi destacaran les obres La ballarina i el soldadet de plom, La platja del far, o bé La disfressada de Sant Vicenç dels Horts. Aquest espectacle és fruit del treball d’Eduard Ventura com a director artístic fins aquest mes de març, moment en què va prendre el relleu en Josep Hinojosa, alumne de Ventura i col·laborador de l’Esbart Joaquim Ruyra durant la temporada passada.

L’actuació serà a l’Auditori de Màlaga, el divendres 13 de maig, a les 21.00 h i a Ardales dissabte, 12 de maig, a les 20.30 h.

La Roda d’Esbarts Catalònia torna a Blanes

El proper diumenge dia 22 de maig a les sis de la tarda, la Plaça dels dies Feiners acollirà una actuació dels grups Esbart Olesà, d’Olesa de Montserrat, Esbart l’Espolsada, de Premià de Dalt, Casal cultural dansaires manresans, de Manresa, l’Esbart Mont-Dansa de Mont-Ras, l’Esbart Montsoriu, de Sant Feliu de Buixalleu i l’Esbart Joaquim Ruyra, que farà d’amfitrió.

La Roda d’Esbarts Catalonia va néixer el 1978 fruit del treball de quatre Esbarts de Barcelona, que van tenir la idea d’organitzar ballades entre els seus grups infantils i juvenils per donar actuacions als més menuts dels grups. Així naixia aquesta “Roda”.

Els objectius d’aquest projecte han canviat, de petites ballades, s’ha passat a recollir i recuperar danses oblidades, instrumentacions de ballets per a Cobla, confecció de partitures per a Cobla i la gravació de diversos ballets per a cobla. Amb 31 anys, ja s’han editat un centenar de gravacions. Aquesta tasca de recuperació va començar el 1992, posant a l’abast aquest material al voltant de la dansa d’arrel a tots els Esbarts del país, participants o no a la Roda.

El total aproximat de dansaires que integren els diversos grups infantils i juvenils en aquests moments és d’uns 600 i es fan unes vint ballades anuals que acabaran amb una gran cloenda, a Barcelona.