Rècord de públic amb 16.000 visitants a l’exposició de les fotògrafes Anna M Barnés i Esperança Ros

Ana M.

Anna M. Barnés i l’alcalde Josep Marigó, ahir a l’Ajuntament de Blanes

Des de fa uns quants anys ja ha esdevingut una tradició que l’Arxiu Municipal de Blanes organitzi a l’estiu una exposició amb el cada vegada més extens fons d’imatges que prové de donacions desinteressades que han fet ciutadans i ciutadanes de la vila.

Aquest 2014 el nombre de visites ha estat el més elevat registrat fins ara. Això és perquè l’han visitat prop de 16.000 persones. Paral·lelament, el catàleg que es va editar amb més de 200 imatges i textos d’anàlisi sobre el fons i l’activitat de les fotògrafes, va exhaurir els 500 exemplars que es van imprimir per a la seva venda.

Imatge de l'exposició

Imatge de l’exposició

L’exposició es va presentar sota el títol Apassionades per la fotografia. Anna M. Barnés & Esperança Ros, Blanes 1955-1992 i estava composat per 175 instantànies positivades, que provenien del fons d’imatges lliurat a l’Arxiu Municipal a través de l’Ajuntament de Blanes. Va estar allotjada durant bona part de l’estiu a la sala municipal García-Tornel.

Donació de més de 31.700 imatges a l’Arxiu Municipal

Ahir dijous es va signar el conveni que formalitza la cessió del fons d’imatges Barnés-Ros a l’Ajuntament, format per 31.784 fotografies a través de negatius sobre plàstic en blanc i negre i en color, així com dos negatius sobre placa de vidre i algunes imatges positivades. L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la fotògrafa Anna Maria Barnés. Els van acompanyar la regidora de l’Arxiu Municipal, Susana Ramajo, i el seu director, Antoni Reyes.

Una de les fotografies del Fons Anna M. Barnés - Esperan

Una de les fotografies del Fons Barnés – Ros

Anna Maria Barnés i Fauria ha fet donació a l’Arxiu Municipal de Blanes del fons fotogràfic que ella i la seva col·lega Esperança Ros varen generar al llarg de més de 40 anys de carrera. Són imatges datades entre la dècada dels anys 50 i principis dels anys 90 del passat segle XX.

Històricament, Esperança Ros (Blanes, 1923-1980) i Anna Maria Barnés (Blanes, 1934) són les primeres dones que van exercir la fotografia tant amateur com professional en aquest municipi. El fons que ha aconseguir conservar Anna M. Barnés és ingent. Es tracta de més de 31.000 imatges que varen fer al marge de la botiga en què treballaven i que regentava l’Esperança: foto Ros. Treballaven en equip i és gairebé impossible destriar quina imatge és d’una i quina és de l’altra.