La Pirotècnia Ma Angustias Pérez guanya el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

La Pirotècnia Maria Angustias Pérez de Granada ha guanyat el 44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava amb l’espectacle que va oferir la nit d’aquest passat divendres, 25 de juliol.

Aquest és el segon any consecutiu en què l’empresa granadina ha guanyat el primer premi del certamen al qual va concórrer per primera vegada justament el 2013.

El veredicte l’han emès avui al vespre els membres de la Comissió Tècnica i del Jurat Popular, en un acte que ha tingut lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes. Val a dir que precisament divendres passat, en aquesta mateixa sala, el representant de l’empresa Luis Pérez, va rebre de mans de l’alcalde el trofeu com a guanyador de l’edició de l’any passat, acompanyat de diversos membres de la Comissió Tècnica i regidors i regidores del consistori.

La pirotècnia guanyadora rebrà 6.000 euros com a premi, així com la invitació perquè participi al 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava de l’any 2015. Igualment, també serà convidada perquè s’encarregui de realitzar l’espectacle pirotècnic que es farà a Girona el proper novembre, amb motiu de les Festes de Sant Narcís. Segons el conveni que ha signat per tercer any consecutiu amb l’Ajuntament de Blanes, l’Ajuntament de Girona abonarà 12.500 euros a l’empresa granadina per la confecció del castell de focs.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

L’espectacle que va oferir divendres passat la Pirotècnia Ma Angustias Pérez ha estat l’indiscutible guanyador del concurs amb un total de 8.166,89 punts. L’ha seguit en segon lloc el castell de focs de la nit de diumenge passat que va tancar el concurs i que va anar a càrrec de la novetat d’enguany, la Pirotècnia Privatex, d’Eslovàquia, amb 6.958,11 punts. Per la seva banda, la tercera posició amb 5.850’68 punts ha estat per la valenciana Tomàs, que va participar la nit del dijous.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

Com era d’esperar, la quarta plaça amb 4.256,08 punts ha estat per la Pirotècnia Zaragozana, que dissabte passat va patir una avaria en el sistema de comandament informàtic. Això va afectar el dispar dels focs d’artifici, que es va haver de fer de manera manual. Les diferents seqüències de llançament dels trams que composen l’espectacle –programats informàticament- no van poder complir el disseny que havia preparat l’empresa, i per això el castell de focs no va ser tan lluït com s’havia d’esperar. D’altra banda, també van haver-hi d’altres dificultats en el compliment del timing que s’ha de complir.

Aquests entrebancs van provocar les protestes del públic en una nit en què els càlculs estimatius van ser que a Blanes hi havia unes 250.000 persones congregades majoritàriament a les platges. Per tots aquests motius, i perquè el Concurs Internacional de Focs d’Artifici ha assolit durant aquests 44 anys de vida un prestigi que no es vol perdre, es va creure convenient debatre si calia o no emprendre algun tipus d’acció contra l’empresa pirotècnica, pel deteriorament de la imatge de la vila que es va patir la nit de dissabte, quan hi havia tants espectadors.

La Comissió Tècnica proposa que es sancioni la Pirotècnia Zaragozana

Aquesta mateixa tarda, abans que tingués lloc l’acte per emetre el veredicte del certamen, s’han reunit els membres de la Comissió Tècnica dels Focs per valorar l’incident que va afectar dissabte passat l’espectacle de l’empresa aragonesa. La trobada també ha comptat amb la participació de l’alcalde de Blanes de manera excepcional, ja que no forma part de la comissió.

Durant la reunió s’han debatut les diferents qüestions a tenir en compte, entre elles les bases del Concurs de Focs que recull les obligacions que han de complir les empreses participants. Un dels aspectes que ha valorat la comissió és el prejudici que pot haver causat en la imatge tant de Blanes com del mateix concurs internacional, que atreu tants espectadors.

Un cop valorats tots els punts de vista, els membres de la comissió han decidit per unanimitat proposar a la Junta de Govern de l’Ajuntament de Blanes que imposi a l’empresa aragonesa una sanció econòmica. La quantitat que se’ls demanarà es decidirà en base als informes tècnics que està previst que elaborin tres departaments de l’Ajuntament: Serveis Jurídics, Protecció Civil, i Cultura i Festes.