Embarcacions de la Confraria de Pescadors de Blanes ofereixen la nova experiència «Pescaturisme»

Pescaturisme_1La Confraria de Pescadors de Blanes i l’Ajuntament de la població posaran en marxa a partir de demà una nova experiència que aplega a l’hora l’experiència de viure de prop una jornada pesquera i fer turisme coneixent el territori.

Es tracta de Pescaturisme: la possibilitat de poder embarcar-se durant un dia en un vaixell i compartir amb els pescadors una jornada de treball a l’hora que es gaudeix dels paisatges de la Costa Brava des de la mar.

L’oferta turística es farà del 16 de juliol al 30 de setembre, i la informació es dóna en cinc idiomes: català, castellà, anglès, rus i francès. Hi ha tres tipus d’excursions on es pot participar segons la pesca que es vulgui conèixer de més a prop: arts menors, sonsera i arrossegament. Cadascuna ofereix una sèrie de condicionants que s’han de tenir en compte a l’hora de triar-la. El què sí és comú en tots tres casos és que per participar-hi cal fer una reserva prèvia a l’Oficina de Turisme de Blanes.

Pescaturisme_2Un cop formalitzada la reserva, s’acorda una cita amb un guia que parli l’idioma sol·licitat, que s’encarrega de fer l’acolliment. La trobada es fa al port el dia abans que s’ha contractat el viatge per començar a familiaritzar-se amb l’entorn. Durant una hora, els guies s’encarreguen d’explicar tot el què faran a bord dels vaixells l’endemà, els informen de tot el què necessiten saber i, sobretot, donen consells de seguretat a tenir en compte per no exposar-se a cap perill durant la jornada a mar oberta.

La Confraria de Pescadors de Blanes participa amb un total de 13 embarcacions dels tres tipus de pesca que s’ofereixen. Es tracta de les següents: Cigronet, Pare Trias, Nova Sant Joan, Sant Joan Tercera, Nova Rosa Mari, Peret Segon, Janer Dos, Punta Santa Ana, Amistad III, Estel·lada, Blanda II, Alegria del Mar II, Marroi Segon i Es Niell. Els preus, horaris i característiques diferenciades segons cada embarcació, són les següents :

Tres tipus de vaixells per viure l’experiència

Arts Menors: Si es tria aquest tipus de pesca, la sortida es fa a les 5 de la matinada i es torna a terra ferma a les 2 del migdia. El seu preu és de 95 euros per persona, i admet que puguin participar 1 o 2 visitants, depenent de quina de les 5 embarcacions que hi ha disponibles faci el viatge. La dificultat d’aquest tipus de pesca és mitjana, i ofereix la possibilitat de conèixer una de les tècniques artesanals de pesca que manté millor l’essència de l’ofici. Això permet a aquests vaixells fer captures de gran qualitat, com ara lluç, rogers, rap, llagostes i pagell.

Pescaturisme_3Sonsera: Es tracta d’un art centenari que permetia temps enrere poder capturar tota mena de peix però que, actualment, ha quedat relegada només a la pesca d’aquest tipus de producte, el sonso. El preu per participar també és de 95 euros per persona i la seva dificultat es considera baixa. El viatge es fa de 7 a 11 del matí, hi ha 3 vaixells disponibles i poden pujar-hi a l’hora un màxim de 2 persones.

Arrossegament: De les tres modalitats, és la que ocupa més temps, ja que se surt a 2/4 de 6 del matí i es torna a les 6 de la tarda. Per aquest motiu, costa 140 euros per persona i la seva dificultat és alta. A diferència dels altres dos tipus de pesca, s’hi inclou un dinar que, lògicament, sol ser a base de peix fresc. Hi ha 5 embarcacions disponibles i poden participar-hi grups de 4 persones com a màxim.

Actualment l’arrossegament és l’art de pesca que més activitat aporta al sector pesquer de Blanes, ja que també és la que requereix invertir-hi més esforços. Per aquest motiu, els mariners passen gairebé 12 hores a bord de grans vaixells per obtenir captures molt variades i apreciades: gamba, escamarlans, lluç, rogers, etc.

Aquesta nova iniciativa s’afegeix a les visites guiades al port que també s’ofereixen durant l’estiu per a nens i nenes de 6 a 12 anys. Es programen tots els divendres i dissabtes a les 19 h, tenen una durada d’una hora i mitja i es fan en català, castellà, francès o anglès.