La Festa Major de Blanes consolida espais temàtics i n’estrena un adreçat al públic infantil i familiar

Foto: Ajuntament de Blanes

Presentació del programa de la Festa Major / Foto: Ajuntament de Blanes

Aquesta tarda s’ha presentat en roda de premsa el programa d’actes de la Festa Major de Santa Anna 2014 que es farà del 20 al 28 de juliol, així com el seu ingredient més destacat, el 44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici, que se celebrarà del 24 al 27 de juliol.

La presentació l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Josep Marigó; la regidora de Cultura i Festes i Promoció de la Ciutat, Lara Torres; i un dels membres més veterans de la Comissió Tècnica del Concurs de Focs, Quim Gallart.

Per organitzar les activitats incloses al programa de la Festa Major es compta amb un pressupost de 75.000 €, un 33% més que al 2013, mentre que el pressupost del Concurs de Focs d’Artifici és de 104.000 €, el mateix que en l’anterior edició de l’any passat. L’augment econòmic en la organització d’activitats a la Festa Major ha servit per millorar la qualitat dels grups i de les activitats del cicle festiu.

Espais Temàtics i nou Escenari Infantil

Cartell de la Festa Major

Cartell de la Festa Major

Seguint la línia iniciada els últims anys, les activitats s’han triat perquè puguin complaure un ample ventall de gustos i edats. Per distingir la seva tipologia s’allotjaran en diversos espais temàtics: l’Escenari de Festa Major (Plaça dels Dies Feiners), l’Escenari Jove Ensorra’t (ubicat a la platja), diversos espais a càrrec d’entitats de Blanes i l’Escenari Infantil, la novetat d’enguany.

L’Escenari Infantil estarà situat al Passeig Cortils i Vieta, a l’alçada del Monument a Joaquim Ruyra, conegut també com el monument al frare. En aquest indret, del 23 al 27 de juliol, hi haurà sis activitats que es faran a la tarda, adreçades principalment al públic infantil i familiar. La idea és que hi hagi un espai únic per gaudir dels diferents entreteniments que tindrà la canalla.

Així, dimecres s’oferiran titelles amb La Família Guirigall; dijous hi haurà la festa de l’escuma amb la Cia. Pep Puigdemont; divendres un espectacle de màgia amb el màgic Raül; dissabte animació infantil amb Jordi Tonietti; i diumenge el Concurs de Dibuix que organitza la Colla Gegantera de Blanes, seguit d’un espectacle d’animació infantil amb la Cia. País de Xauxa.

Gestió de les Barres de Bar als escenaris

Una altra novetat de la Festa Major 2014, en aquest cas de caire logístic, ha estat el procediment per adjudicar la gestió de les barres de bar, sempre a càrrec d’entitats de Blanes. Amb l’objectiu de fer una convocatòria pública, es van redactar unes bases on es plantejaven dues opcions. Una era gestionar la barra de l’Escenari de Festa Major o la de l’Ensorra’t; i l’altra, posar una barra pròpia en un espai de la vila. En la primera opció es tractava de gestionar una barra en un dels dos espais on programa activitats l’Ajuntament, i en la segona és l’entitat qui s’ha d’encarregar d’organitzar els espectacles que hi hagi en aquest espai.

Un total de 10 entitats locals es van presentar a l’adjudicació pública. Per poder puntuar, cadascuna d’elles havia de presentar una memòria per meritar els criteris d’adjudicació valorada, on es podien detallar diversos aspectes. Així, hi havia des dels actes socioculturals d’interès públic que van endegar l’any passat, fins a les activitats complementàries que han previst fer durant la Festa Major d’enguany, o bé quina experiència es té en l’organització d’activitats similars.

Quatre Nits a l’Ensorra’t

Aquest serà el tercer any consecutiu en què l’Ensorra’t, l’escenari jove de la Festa Major de Blanes, estarà situat al Passeig Cortils i Vieta, a tocar de la platja (una ubicació que precisament va propiciar el seu nom). Les entitats juvenils del municipi, a través del Consell Local de Joventut, s’han implicat una vegada més en l’organització d’un complet programa de concerts.

L’Ensorra’t 2014 començarà el dimecres 23 i s’allargarà fins al dissabte 26. Es tracta de quatre nits –la meitat que l’any passat- durant les quals s’han programat 11 concerts. A diferència del què s’havia fet fins ara, no s’han preparat nits temàtiques, de manera que hi haurà una barreja d’estils cada nit.

Els caps de cartell de cada nit seran Poncho K, que actua dimecres; Se Atormenta una Vecina i els Ragatunning, que toquen la nit de dijous; Green Valley a la revetlla de Santa Anna que se celebra divendres; i finalment dissabte el grup destacat de la vetllada serà Betagarri.

Propostes ballables i espectacles temàtics a l’Escenari de Festa Major

L’Escenari de Festa Major de la Plaça dels Dies Feiners allotjarà les activitats típiques d’una festa major tradicional, pensades principalment per al públic de totes les edats però, preferentment, adults i gent gran. L’escenari s’estrenarà amb el pregó que encetarà la Festa Major la tarda del diumenge dia 20, a càrrec de Joaquim Illas i Illas, més conegut com en “Falet”, un veí de Blanes que el 26 de juliol complirà els 105 anys. Després del pregó hi haurà una actuació de Quim Masferrer i a ¼ d’11 de la nit l’actuació de l’Esbart Joaquim Ruyra acompanyat de la música en directe de la Cobla Sabadell.

De dilluns a dimecres l’Escenari de Festa Major allotjarà sengles nits temàtiques de Big Band, Jazz i un doble espectacle de Música i Humor. A partir de dijous i fins diumenge, coincidint amb els dies de focs, hi ha sengles propostes molt ballables, destacant l’actuació de tot un clàssic a Blanes, La Salseta del Poble Sec, que tocarà el divendres 25, en motiu de la revetlla de Santa Anna. També cal remarcar la proposta que ofereix la nit del dissabte Ràdio Blanes, que presenta Club 70 Radio, la Vídeofesta 2.0 a partir d’¼ de 12 de la nit.

Correfoc amb la Colla de Diables de Blanes i altres esdeveniments

Queden encara per repassar una gran quantitat d’actes que s’inclouen al programa de la Festa Major de Santa Anna 2014. Entre ells, és especialment remarcable el gran Correfoc a càrrec de la Colla de Diables Sa Forcanera, que tindrà lloc el diumenge a 2/4 de 12 de la mitjanit. L’espectacle pirotècnic farà un recorregut per diversos carrers del centre de la vila i sempre atrau gran quantitat de participants que no es volen perdre l’oportunitat de córrer, saltar i ballar sota el foc.

També atrau sempre molt públic infantil i familiar la cercavila. Aquest any se’n faran dues la tarda de dissabte que sortiran simultàniament des de dues ubicacions diferents –Plaça Solidaritat i Plaça Catalunya- per acabar confluïnt en un mateix indret: l’Escenari Infantil del Passeig de Mar, on hi haurà un espectacle infantil.

Igualment destacables seran el correaigua de la nit de dijous; les activitats tradicionals que es concentraran els dies de Sant Jaume i Santa Anna –el dia central de la Festa Major-; i una nit al Teatre amb Parole, Parole, el darrer muntatge pel grup El Mirall de Pep Alum, reservada per divendres.

Aplec de l’Amor amb “DeudeVeu”, d’Oh Happy Day

Com és tradicional, la Festa Major es tancarà coincidint amb el 28 de juliol, quan se celebra l’Aplec de l’Amor que s’acull a Cala Bona (Sant Francesc). L’acte més destacat serà l’espectacle de música vocal Junts, que oferirà a partir de les 10 de la nit el grup DeuDeVeu, guanyador del concurs de TV3 Oh Happy Day.

La jornada començarà a les sis de la tarda amb una audició de sardanes a càrrec de la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria. A la nit es pot portar el sopar de casa o menjar pollastre amb samfaina comprant tiquets anticipadament al preu de 5 €, o el mateix dia de l’aplec, a la mateixa cala, al preu de 6 €.

44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava

Foto: Arxiu Blanesaldia.com

Foto: Arxiu Blanesaldia.com

L’ingredient central de la Festa Major de Santa Anna seran les 4 nits d’espectacles pirotècnics que tindran lloc a partir de 2/4 d’11 de la nit, a través del 44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que compta amb un prestigi que el fa esdevenir en una de les principals eines de projecció i promoció turística de la vila. A Blanes l’afició pels focs d’artifici es remunta a fa més d’un segle, i va ser l’any 1971 quan es va convocar per primera vegada el concurs internacional.

La 44a edició del certamen d’aquest 2014 inclou la participació per primer cop d’una pirotècnia eslovaca, mentre que les altres tres provenen de Granada, Aragó i València. Del total de 104.000 € del pressupost del concurs, 76.000 € són pels espectacles que ofereixen les empreses pirotècnies, que reben 19.000 € per disparar cada nit. La resta del pressupost és per cobrir les despeses d’organització, entre elles els 6.000 € en metàl·lic per a la pirotècnia que guanyi el primer premi.

Les bases del concurs també inclouen que al guanyador se’l convidi a tornar a participar en el certamen de Blanes en l’edició següent, així com que, per tercer any consecutiu, s’encarregui de realitzar l’espectacle pirotècnic que es farà a Girona el proper novembre en motiu de les Festes de Sant Narcís. Segons el conveni signat entre els Ajuntaments de Blanes i Girona, aquest darrer consistori lliurarà 12.500 € a la pirotècnia per la confecció del castell de focs en cas que accepti la invitació.

La principal novetat pel que fa a la mecànica per decidir el veredicte, és que s’ha ofert al públic en general la possibilitat de formar part del Jurat Popular. D’aquesta manera, el veredicte el formularan els vots dels 8 membres de la Comissió Tècnica i dels 40 membres del Jurat Popular, dels quals 14 s’han escollit prèvia inscripció. La resta dels membres del Jurat Popular són representants dels grups polítics municipals i persones que han estat proposades i recomanades des de la Comissió Tècnica. Pel que fa a les pirotècnies i els dies en què actuaran, són les següents :

Dijous 24: Pirotècnia Tomàs (València)

La Comissió Tècnica l’ha triat perquè enceti el cicle del concurs d’enguany confiant en la sòlida tradició i l’experiència en els focs d’artifici amb què compta aquesta empresa valenciana. Localitzada a Benicarló, va ser fundada l’any 1994 i compta amb l’aval d’haver guanyat el Primer Premi del concurs de Blanes en tres edicions, més concretament els anys 1999, 2001 i 2007.

Divendres 25: Pirotècnia Ma Angustias Pérez (Granada)

L’any passat va oferir una impactant actuació que li va suposar guanyar el Primer Premi després que actuava a Blanes per primera vegada. A banda del guardó obtingut a Blanes, l’empresa pirotècnia que té la seva seu a Guadix també ha aconseguit premis als certàmens de Pamplona, Burgos i Tarragona.

Dissabte 26: Pirotècnia Zaragozana (Aragó)

Es tracta d’una de les pirotècnies més veteranes que hi ha a l’estat espanyol, ja que va ser fundada l’any 1860. Els seus focs s’han pogut veure al certamen blanenc en diverses ocasions i, malgrat ha obtingut vàries vegades la segona i tercera posicions, mai no ha arribat a guanyar el primer premi.

Diumenge 27: Pirotècnia Privatex-Pyro (Eslovàquia)

Fundada l’any 1991, la seva seu és a Dubnica nad Vahon i està considerada com la més prestigiosa del país en la fabricació i realització de focs d’artifici. Els seus espectacles s’han pogut veure al Quebec, Itàlia, Croàcia, Alemanya i França, entre d’altres indrets.