Celebrada a Blanes la VII Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni

selva2Avui s’ha celebrat a Blanes la VII Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni de la Selva, que ha comptat amb la participació d’una seixantena de persones. La jornada s’ha desenvolupa durat tot el matí a Casa Saladrigas. Aquesta activitat l’ha convocat el Consell Comarcal de la Selva; l’ha organitzat el Centre d’Estudis Selvatans en coordinació amb l’Arxiu Comarcal de la Selva i l’Arxiu Municipal de Blanes.

El programa s’ha encetat amb la benvinguda a tots els assistents càrrec de l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i tot seguit ha tingut lloc la VII Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni de la Selva, introduïda pel president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs. Representants d’associacions que tracten aquests dos àmbits han presentat les activitats que duen a terme i han aprofitat per intercanviar experiències i posar-se al dia sobre diversos temes.

Recerca sobre la història de la premsa a la Selva

El més destacat de la jornada ha estat la presentació oficial del treball que va guanyar la convocatòria de la VII Beca de Recerca de la Selva, corresponent a l’any 2013. El premi es va concedir a Anna Teixidor i Colomer pel treball Història de la premsa de la Selva (1868-1975). Catàleg dels periòdics, editors, redactors i impressors, ha dut a terme conjuntament amb el seu pare, Josep Teixidor Planas.

selva1La beca està dotada amb 4.000 euros i, després que va ser concedida a la guanyadora ara fa un any perquè fes el treball de recerca comptant amb el seguiment del Centre d’Estudis Selvatans, els investigadors han presentat els resultats aconseguits. Posteriorment, de cara al 2015, està previst publicar el treball.

La jornada es va escollir celebrar-la a Blanes precisament perquè, en la història de la premsa a la comarca de la Selva, aquest municipi ha tingut sempre un paper molt destacat. Tal i com queda recollit al treball, al llarg del temps, és on s’han editat més nombre de revistes i publicacions periòdiques.

La primera capçalera de premsa de la comarca, que es remunta a l’any 1868, és la que duia per nom “La Legalidad, periódico semanal literario, científico, industrial y de noticias”, editada a Blanes pel mestre republicà Joan Benejam Vives. Els dos investigadors també han destacat especialment dues altres publicascions: “La Costa de Llevant” (que data del 1894) i “Recvll”, que va començar a publicar-se al 1920.

115 publicacions editades en 16 poblacions

selva3Anna Teixidor i Josep Teixidor han localitzat fins a un total de 115 publicacions en el període que compren el treball: 1868-1975. Del total de 26 municipis que hi ha a la comarca, han localitzat capçaleres en 16 poblacions. El nucli central del treball està estructurat en diversos capítols per localitats amb les seves corresponents capçaleres, amb el nexe comú que no n’hi ha cap de publicació diària.

Blanes ocupa el primer lloc amb un total de 31 publicacions; Lloret de Mar el segon amb 23 periòdics; el tercer, Santa Coloma de Farners amb 16, Sant Hilari Sacalm en té 9, Arbúcies i Caldes de Malavella 6 cadascuna, La Cellera de Ter 5, i així successivament. Per la seva banda, el darrer capítol està dedicat al sistema de premsa de la comarca a mode de conclusió i està acompanyat d’una extensa bibliografia i una relació d’apèndixs.

Declarada deserta la VIII Beca de Recerca La Selva 2014

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, s’ha encarregat de fer públic el veredicte de la VIII Beca de Recerca La Selva, que correspon a aquest any 2014. En aquest sentit, s’ha donat a conèixer que cap dels vuit treballs que aspiraven a guanyar la beca s’ha considerat que tenien la suficient qualitat i idoneïtat que s’adaptessin a les bases, de manera que s’ha declarat desert.