15 entitats i col·lectius de Blanes uneixen esforços per organitzar la Revetlla de Sant Joan

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

El proper dilluns, en motiu de la revetlla de Sant Joan, Blanes s’ha proposat celebrar una festa que pugui complaure tots els públics i gent de totes les edats.

Per aconseguir-ho, 15 entitats i col·lectius de la vila han unit esforços i s’han encarregat d’organitzar aquest esdeveniment, que començarà a les sis de la tarda i s’allargarà fins a les tres de la matinada. Totes les activitats s’emplaçaran al Passeig de Mar, davant del Banc dels Músics, vorejat per la platja.

L’objectiu que mena les entitats de Blanes és oferir als assistents la ocasió de poder passar una estona entretinguda, a l’hora que es donen a conèixer i aprofiten per recollir fons econòmics amb la venda de productes en alguns casos, així com per reivindicar la revetlla de la diada dels Països Catalans. Durant els darrers anys, gran part d’aquestes entitats ja havien organitzat i participat en anteriors edicions de la revetlla, però enguany és la primera ocasió en què l’experiència n’aplegarà el major nombre assolit fins ara. També s’espera que hi participi encara més públic, que any rere any va en augment.

Tarda dedicada a l’esport i a la mainada

santJoan_cartellLa festa de la revetlla s’encetarà a les sis de la tarda, amb diverses activitats adreçades principalment a la mainada. Així, hi haurà una sessió de contes infantils amb la Fundació Amics Joan Petit-Nens amb Càncer, i una xocolatada a càrrec de l’associació Amics de la Cultura Asiàtica.

A l’hora, també es vendran trossets d’un entrepà gegant que haurà confeccionat l’Esguard de Blanes per finançar el casal d’estiu que organitza enguany a l’Escola d’Educació Especial Ventijol: “L’Esguard del Solete”. A partir de 2/4 de 7, hi haurà dos tallers simultanis: un per confeccionar ninots per cremar a la foguera, a càrrec de Creu Roja i l’altre per aprendre a fer torres humanes molt bàsiques i senzilles d’executar. Les ajudaran a fer i desfer els membres de la Colla ce Castellers Els Maduixots de l’Alt Maresme.

Una hora més tard, a 2/4 de 8, el Grup Fondistes Blanes organitza la segona edició de l’Escalada al Castell de Sant Joan, una cursa que consisteix en pujar la distància que separa el passeig fins el munt que domina el perfil del municipi. El nucli central de la cursa són els 666 esglaons de diversos trams d’escales que s’han de pujar.

Estelada d’espelmes, la foguera i la “flameta”

Mentre els participants de la cursa acaben de fer el recorregut i reposen forces al cim de Sant Joan, al passeig la festa seguirà amb una actuació de danses catalanes amb l’Esbart Joaquim Ruyra que serà el preàmbul perquè s’encetin els actes que començaran a escalfar encara més l’ambient de revetlla. A quarts de nou de la nit es farà una cercavila amb els capgrossos i gegants de Blanes, que acompanyaran la mainada perquè vagin a penjar els ninots a la foguera encara per encendre.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

A les nou de la nit s’entregaran els premis als diferents classificats de la cursa i, tot seguit, començarà la retransmissió en vídeo de l’arribada de la Flama del Canigó que diversos membres de l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa hauran anat a cercar en persona. La seva arribada anirà envoltada d’un espectacle pirotècnic i una batucada de la Colla de Diables Sa Forcanera.

Un cop encesa la foguera, arribarà el moment de fer el lliurament de la “flameta”, un trofeu que simbolitza el reconeixement que fa cada en cada revetlla Acció Cultural Es Viver envers una entitat de Blanes que hagi treballat especialment durant el darrer any per la cultura popular. Simultàniament, diversos voluntaris i voluntàries hauran començat a dibuixar al terra del passeig una estelada gegantina formada per espelmes, en un acte organitzat per l’ANC, l’Assemblea Nacional Catalana.

Per confeccionar l’estelada, tothom pot contribuir-hi comprant a preus populars una espelma on habitualment s’hi escriu un missatge, una reivindicació o, senzillament, el nom de qui hi participa. L’estelada estarà formada per unes 800 espelmes.

Sopar popular, encesa de l’estelada, balls, diables i música

Pels volts de les deu de la nit, començarà un sopar popular preparat per l’AEiG Pinya de Rosa a base de botifarra amb pa amb tomàquet, fesols amb all i julivert, aigua o vi, coca de Ca l’Orench i cava. Els tiquets pel sopar es poden comprar al preu de 7’50 € en venda anticipada al Bar Rafel, Papereria Bitlloch i la botiga Xamfrà, mentre que durant la revetlla els tiquets costaran 8’50 €.

Les taules del sopar estaran instal·lades en un semicercle perquè durant l’àpat es puguin contemplar còmodament els balls tradicionals que oferiran un grup de pares i mares de l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa. Abans, s’haurà fet l’encesa de les espelmes de l’espectacular estelada de l’ANC.

El darrer tram de la revetlla popular de Blanes anirà precedit per una sonora batucada per diversos carrers amb la Colla de Diables, per atraure especialment al públic més jove fins al passeig. Allí, a partir de quarts de 12, hi haurà les actuacions en directe dels grups “Surmastric”, que ofereix versions de coneguts temes internacionals, i “Porto Pi Style”, formada per intèrprets de Blanes i Lloret que es defineixen per fer música en la línia del “jaranisme tropical”.

Entre concert i concert, la Colla de Diables Sa Forcanera oferirà un espectacle pirotècnic a la platja i, un cop acabada la música en directe, serà el torn de Tropical Riots PD’s amb una selecció musical per acompanyar els més incombustibles fins la matinada, quan la cirereta de la festa la posarà un rom cremat.

Organització de la Revetlla de Sant Joan

Encapçalen l’organització de la Revetlla de Sant Joan tres entitats de Blanes: l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, Acció Cultural Es Viver i la Colla de Diables Sa Forcanera. També participen: la Colla dels Maduixots-Castellers de l’Alt Maresme, la Colla Gegantera de Blanes, Amics de la Cultura Asiàtica, el Grup Fondistes Blanes, Creu Roja, Amics Joan Petit Nens amb Càncer, l’Esbart Joaquim Ruyra, l’Assemblea Nacional Catalana de Blanes i l’Esguard.