Les VII Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix compten amb la participació de 17 restaurants

Representants dels establiments que participen en la promició

Representants dels establiments que participen en la promició

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la regidora de Promoció de la Ciutat, Lara Torres, van presentar ahir la setena edició de les Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix de Sa Palomera de Blanes que tindran lloc durant tot el mes de juny, de l’1 al 30.

La presentació va tenir lloc al Restaurant La Llotja de Blanes, un dels establiments que participa enguany en l’experiència. En aquest sentit, l’acte també ha comptat amb la participació de representants de la resta d’establiments que participen a les jornades.

Els restaurants adherits elaboren una versió d’aquest plat, ja que el suquet de peix és una de les receptes de cuina marinera que admet preparacions més variades amb ingredients molt diversos. La base és una bona picada, ja sigui fregida o freda, i a partir d’aquí el peix que es faci servir per completar el preu fa que el suquet de cada restaurant tingui un gust diferent. Les diferents versions d’aquestes receptes són les que es podran degustar a través dels 17 restaurants que participen a l’experiència.

Menús més assequibles sense baixar la qualitat

Eugeni González, Josep Marigó i Lara Torres, ahira durant la presentació de les jornades

Eugeni González, Josep Marigó i Lara Torres, ahira durant la presentació de les jornades gastronòmiques

Una de les principals novetats que presenten enguany les jornades és que s’han abaratit els preus dels diferents menús que es poden degustar. La franja de preus oscil·la entre els 30 i els 45 euros, de manera que el menú més assequible ha passat a costar 5 euros menys en relació a l’anterior edició de l’any 2013. El preu dels menús l’estableix cadascun dels restaurants participants, i suposen un ample ventall de possibilitats per poder degustar aquest plat típic de la cuina marinera sense devaluar gens ni menys la seva qualitat.

En cada nova edició que l’Ajuntament de Blanes organitza l’experiència s’ha pogut anar detectant un augment considerable del públic que tria el menú de les jornades gastronòmiques. Així, l’any passat es van servir més de 600 menús a través dels establiments participants.

Sorteig

Seguint la línia encetada en l’anterior edició, les VII Jornades Gastronòmiques de Blanes han incrementat la seva promoció a través d’un concurs en què es sortegen dos menús del Suquet de Peix de Sa Palomera que ofereix cada restaurant participant, així com l’estada d’una nit a l’Hotel Petit Palau i l’Hotel Blaumar. Altres premis que se sortegen són entrades per visitar els dos jardins botànics de Blanes (Marimurtra i Pinya de Rosa), o bé lots del Cava Laviret i Cervesa Popaire, tots dos productes del municipi. A banda d’aquestes empreses, també col·laboren com a patrocinadors Grup Ros i Font Vella.

El concurs s’està fent a través de diversos mitjans de comunicació d’àmbit nacional i gironí i culminarà a finals de juny amb l’objectiu que els guanyadors tinguin la ocasió de degustar els menús que els toqui de premi als restaurants on s’estan fent les jornades. A banda de la contractació de publicitat a través d’aquests mitjans, també s’ha apostat per primera vegada per aparèixer a la revista especialitzada Cuines.

Els restaurants de Blanes que participen a les Jornades, així com els noms dels xefs són : La Balma (Toni Marí), Can Borell (Manolo Vegas), Can Bruno (Imma Travesa), Can Flores (Pere Povill), Kiku (Kiku), Laia (Rafael Domènech), La Llotja de Blanes (David Simón), Sa Malica (Josep Porcel), Mirador del Port (Jessy), La Nou (José María Romero), Els Pins (Gabriel Peralta), Las Salinas (Isabel Alves), Sentits (Miquel Ordóñez i Òscar Vilà), Síbaris (Miquel Diamant), Siroco (Inés Pascual), Can Ton (Rafaela Gallardo) i El Ventall (Josep Llirinós).

L’autèntic gust de la recepta del Suquet de Peix Mariner

Elaboració del suquet de peix al restaurant La Llotja de Blanes / Foto: JFG

Elaboració del suquet de peix al restaurant La Llotja de Blanes / Foto: JFG

Un dels elements de difusió de les jornades gastronòmiques, que estan identificades amb el conegut cartell amb la forquilla de peix, és un tríptic que recull el llistat dels restaurants participants, així com els menús que ofereixen, el seu preu i totes les dades d’interès per localitzar els establiments a Blanes. Enguany s’han editat 4.000 fulletons, a banda de la impressió de cartells i altres tipus de material de promoció.

En motiu d’aquesta setena edició, s’han afegit al tríptic promocional els ingredients i les instruccions d’elaboració d’una de les receptes del suquet de peix que feien antigament els mariners. Això ha estat possible comptant amb la col·laboració del veterà cuiner Toni Murcia Torroella, que ha encarregat de rescatar de l’oblit la recepta. Segons l’especialista culinari, actualment es desconeix si hi ha algú que continuï elaborant aquest plat econòmic i molt senzill de preparar.

Elaboració

Els ingredients són 1 kg d’anxova grossa, 2 cebes de Figueres, ½ cabeça d’alls, 1 manac de julivert, ½ got de vi blanc, 2 cullerades de tomàquet fregit, farina, sal, pebre al gust, ½ litre d’aigua i oli d’oliva.

Quant a la preparació, s’ha de picar la ceba molt finament i sofregir-la amb oli en una cassola de fang. Després, s’afegeix l’all i el julivert també ben picats, així com el tomàquet fregit. S’hi posen 2 cullerades de farina, que es rosteix una mica amb el sofregit, s’aboca el vi blanc i a continuació l’aigua. Es rectifica de sal i s’afegeix tota l’anxova, que cal que sigui fresca per poder desespinar a l’hora de menjar, i ben neta de cap i tripes. Tot plegat es cou durant 5 minuts i després es deixa reposar.