Actuació policial conjunta a Blanes per eradicar robatoris amb força al centre de la vila

Foto: Ajuntament de Blanes

Foto: Ajuntament de Blanes

Durant aquest darrer mes i mig, s’ha detectat un increment molt localitzat de robatoris amb força en establiments del centre de la vila. Davant aquest augment puntual de fets delictius, les dues principals forces de seguretat de Blanes, policia local i Mossos d’Esquadra, han estat aplicant una sèrie de mesures que ja han donat els primers resultats positius.

Si bé de manera habitual ja hi ha un contacte permanent entre els dos cossos policials, els comandaments es reuneixen a la Mesa Operativa de Seguretat amb caràcter mensual o bé quan es detecten fets excepcionals. En aquest darrer sentit, l’òrgan de coordinació policial s’ha reunit en tres ocasions les darreres setmanes.

La trobada més recent de la Mesa Operativa de Seguretat es va fer aquest passat dimecres dia 21 per fer balanç de les mesures aplicades, així com per informar sobre els resultats obtinguts fins ara. Aquest cop, amb caràcter excepcional, la reunió la van presidir l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de la regidora de la Policia Local, Sol Zamora.

La Mesa Operativa de Seguretat està formada per l’inspector en cap de la policia local, Joan Garcia; i l’inspector en cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra a la Selva Litoral, Francesc Cardús. També hi participen en representació de la Policia Local de Blanes el sotsinspector Manel Martínez i el sergent de Seguretat Ciutadana Rafael Ruiz; mentre que en representació dels Mossos d’Esquadra hi són el sotsinspector Josep Marco i el sergent de Seguretat Ciutadana Santi Serra.

L’alcalde té previst convocar una reunió de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Blanes (on participen els representants de totes les forces polítiques municipals, així com la regidora no adscrita) per donar-los a conèixer aquesta informació. Tot i que encara no s’ha fet aquesta convocatòria, probablement serà de cara al 29 de maig.

Paral·lelament, també es farà una reunió amb els representants de les diferents entitats de comerciants, restauració i sectors econòmics de la vila. En aquesta trobada, que comptarà amb la participació dels cossos policials, s’informarà sobre l’actual estat de la qüestió i es donaran consells a tenir en compte per incrementar la seguretat preventiva als establiments.

Mesures i Actuacions implementades pels cossos policials

Foto: Ajuntament de Blanes

Agents de la policia local de Blanes i dels Mossos d’Esquadra / Foto: Ajuntament de Blanes

Entre les mesures que es va decidir reforçar a les reunions policials de la Mesa Operativa de Seguretat, en destaquen dos principalment. Una d’elles, de caràcter preventiu i dissuasori, ha estat incrementar el patrullatge policial a peu i en vehicle a la zona centre en diverses hores per mantenir la seguretat i prevenir la realització d’actes delictius.

A més, els Mossos d’Esquadra s’han encarregat d’efectuar IOTPs (Inspecció Ocular Tècnica Policial) en tots aquells establiments on s’havien efectuat denuncies per robatoris. L’objectiu era poder reunir els indicis i proves suficients que ajudessin en la posterior investigació dels presumptes autors. Aquesta tipus d’actuacions només estan autoritzats a realitzar-les per llei els agents de la Unitat de la Policia Científica dels Mossos d’Esquadra.

Un 48% de les detencions corresponen a reincidents

El treball conjunt i coordinat entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra ja ha començat a donar els primers resultats, amb la detenció de diverses persones durant els darrers dies. Entre aquestes detencions, destaca la de JJ.G.M., al qual se li imputen vuit robatoris amb força.

Val a dir que el 48% dels detinguts que es fan al municipi de Blanes són delinqüents dels anomenats multi reincidents. Es tracta de subjectes que compten amb nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni, robatori amb força a l’interior d’establiments, a domicilis (primeres i segones residències) i trasters (dels quals sostreuen bicicletes principalment).

Si bé la valoració que fan d’aquestes actuacions els comandaments dels cossos policials és molt satisfactòria pels resultats aconseguits, tots dos inspectors en cap també coincideixen en explicar que ara no val a baixar la guàrdia. Per aquest motiu, està previst que l’increment de mesures esmerçades continuï durant aquests propers dies amb l’objectiu d’eradicar i aturar preventivament qualsevol rebrot que pogués produir-se.

Descens d’un 4’30% dels fets delictius a Blanes entre el 2013 i el 2014

Segons les dades presentades pels comandaments policials, durant aquests tres darrers anys les forces de seguretat han anat detectant un descens progressiu del nombre de fets delictius denunciats. Així, segons la comparativa del nombre total de delictes i faltes coneguts entre el 30 d’abril de l’any 2013 i el 30 d’abril d’aquest 2014, s’ha registrat un descens d’un 4’30% (a data del 30 d’abril de 2013 hi havia registrats un total de 3.253 fets delictius denunciats, mentre que un any més tard la xifra va baixar als 3.113 delictes i faltes.

Per aquest motiu, en base a les dades provisionals de què es disposa d’aquest primer quadrimestre del 2014, el repunt que s’ha notat durant el darrer mes i mig es considera puntual. Es tracta de robatoris en què s’ha utilitzat la força per a accedir al lloc on es troba el material sostret.