Blanes ja té instal·lats els tres parcs urbans de salut

Una monitora ensenya a una dona a fer un exercici físic / Foto: Joaquim Robert

La plaça Josep Vieta i Burcet, ubicada al barri Racó d’en Portes, compta des d’avui amb un Parc Urbà de Salut. Avui s’ha fet la inauguració amb la presència del regidor de Serveis Municipals i Brigades d’Obres i de Medi Ambient, Celestino Lillo, el tinent d’alcalde d’Esports i de Participació Ciutadana, Xavier Oms, i el president de Dipsalut, Josep Marigó, organisme de la Diputació de Girona encarregat de la encarregat de la col·locació dels parcs de salut en les poblacions gironines. Després dels parlaments, s’ha fet una sessió dirigida d’exercici en grup, com les que es programen periòdicament en aquests equipaments per ensenyar a utilitzar-los.

Una dona exercita els braços i les cames / Foto: Joaquim Robert

Blanes disposa de dos Parcs Urbans de Salut més, que s’han instal·lat fa pocs dies. El del Parc de la Mina Cristal·lina es posarà en funcionament demà divendres 18 amb una sessió d’exercici en grup a les 9h. El de la plaça de Miquel Martí i Pol, ubicat al barri de Ca la Guidó, s’estrenarà el mateix dia, a les 17h, també amb una sessió d’exercici en grup.

Els Parcs Urbans de Salut són un conjunt d’aparells per fer exercici físic que permeten desenvolupar capacitats físiques determinades com la flexibilitat, la força, l’equilibri o la resistència. El parc garanteix un treball homogeni de tot el cos i la idoneïtat de cadascun dels exercicis. Aquests equipaments s’instal·len a l’aire lliure, en punts estratègics de municipis grans i petits.

Dipsalut cedeix un total de 181 Parcs Urbans de Salut a 105 municipis de la demarcació de Girona. Cada població podia sol·licitar entre un i quatre Parcs Urbans de Salut en funció del nombre d’habitants i dels nuclis separats de població.

Amb la cessió d’aquests equipaments, Dipsalut busca combatre un dels principals problemes de les societats desenvolupades: l’obesitat i les afeccions que se’n deriven. La intenció és fer que l’activitat i l’exercici físic siguin del tot accessibles per a tothom,

Jornada de formació dirigida a metges i infermeres

En relació amb els parcs urbans de salut, Dipsalut ha organitzat avui una jornada de formació sobre Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables dirigida a metges i infermers de les àrees bàsiques de la demarcació de Girona. Hi han après què són els Parcs i les Xarxes, com s’han d’utilitzar, quina és la seva finalitat , on es poden trobar… Concretament, el curs era per les persones de referència del Pla d’Activitat Física i Esport (PAFES).

Aquests sanitaris són ben coneixedors d’aquest programa de la Generalitat de foment de l’activitat física i el divulguen entre la resta de metges i infermers de la seva àrea bàsica de salut. L’objectiu és que des dels centres d’atenció primària i els consultoris locals es recepti la pràctica regular d’activitat física.

PAFES col·labora estretament amb Dipsalut en el Programa de Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables i ha volgut que els seus professionals de referència en les àrees bàsiques coneguin a fons aquests equipaments i els recomanin tal i com ja fan amb els recursos de PAFES.

Per promoure que metges i infermers receptin activitat física en Parcs i Xarxes també s’ha dissenyat una aplicació web que permet planificar una sessió d’activitat física adequada a cada persona, seleccionant determinats exercicis dels Parcs, un recorregut concret de la Xarxa i la periodicitat amb la que s’han d’utilitzar. L’aplicació estarà a punt en les properes setmanes i es donarà a conèixer entre el personal mèdic. En aquesta tasca també hi tindran un paper molt destacat aquests professionals de referència.

Edició: JFG – Fotos: Joaquim Robert i Dipsalut