Un estudiant de Blanes guanya la medalla d’or a les Olimpíades de Física estatals

Oriol, en el moment de rebre el premi

Oriol, en el moment de rebre el premi a A Coruña

L’alumne de 2n de batxillerat de l’Institut S’Agulla de Blanes Oriol Frigola Manzano, autor del treball de recerca que porta per títol «Dinàmica del sistema solar», va guanyar a principis del mes d’abril la medalla d’or a les Olimpíades de Física estatals, segons informa el butlletí digital del Centre de Recursos Pedagògics de la Selva II. Aquest guardó també l’han aconseguit nou estudiants més de l’Estat.

L’objectiu d’aquest treball ha estat divulgar la mecànica de vol d’una missió interplanetària. Bàsicament s’han intentat respondre les qüestions següents: com s’hi va a Mart?, hi ha una única via?, quina és la més eficient? Un cop feta la recerca teòrica per respondre aquests interrogants, el pas següent va ser desenvolupar, des de zero, un programa informàtic capaç de simular la trajectòria que seguiria una sonda llançada des de la Terra.

Oriol Frigola

Oriol Frigola

El programa STIP (Simulador de Trajectòries Interplanetàries) permet a l’usuari introduir uns paràmetres que determinaran la trajectòria que agafarà la sonda. El simulador mostra per pantalla una representació tridimensional del moviment de la sonda a través del sistema solar i un panell informatiu on es poden observar les variables numèriques més rellevants a temps real.

Els paràmetres introduïts per l’usuari són l’impuls de sortida i el moment del llançament, entre d’altres. Finalment, s’ha desenvolupat una versió del programa que mostra la trajectòria correcta i dóna els valors numèrics de la solució per pantalla.

Ara, doncs, participarà a les Olimpíades Internacionals a Kazakhstan i a les Olimpíades Iberoamericanes a Paraguai.

Aquest treball serà un dels 12 que s’exposaran a la II Mostra de Treballs de Recerca, que organitza el Centre de Recursos Pedagògics de la Selva II, i que tindrà lloc el divendres 9 de maig al Teatre Municipal de Blanes.