La Banca Ètica a debat a la Sala Bolaño de Blanes

El participant en el debat

Participants en el debat organitzat pel Procés Constituent de Blanes

Representants de la delegació de Girona de SETEM, Fiare, Coop 57 i el Delegat a Catalunya de Oikocredit, varen anar explicant ahir a la Sala Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes el codis ètics de la banca alternativa, basats en transparència i democràcia interna.

Cada representant va exposar els criteris de funcionament i de concessió de crèdit a entitats cooperatives i empreses a nivell nacional i internacional. També es va tractar el paper de la dona a molts països del Sud, on el fet de ser dona i encapçalar un projecte és suficient aval per concedir crèdits amb un 100% de garantia de retorn.

banca_etica2

El paper de la dona es clau en l’èxit dels projectes que es financen

El nivell de morositat en general és mínim, tot i la crisi totes les entitats vàrem mostrar gràfiques on es veu el creixement de socis aportadors i de crèdits concedits. El crèdits es basen amb criteris de sostenibilitat, de respecte als drets socials i fomentar economies solidàries.

banca_etica3

L’acte va tenir molt bona acollida per part del públic

Amb estructures totalment horitzontals, el socis fan una aportació i el seu nivell de participació a les decisions de les cooperatives de crèdits és el mateix sigui quin sigui la seva aportació, perquè no es discrimina per quantia de capital. La rendibilitat d’aquests últims anys està al 2% anual. Per a la tardor alguna d’aquestes cooperatives estaran en condicions d’oferir serveis a clients no socis cooperatius.

Fulletoms informatius sobre projectes financiats gràcies a la banca ètica

Fulletons informatius sobre projectes finançats gràcies a la banca ètica

Una animat debat va seguir les exposicions dels ponents. Un membre del Grup d’economia Solidària de Blanes va prendre la paraula per presentar el codi ètic de la Xarxa d’Economia Solidaria de Catalunya, i va oferir al assistents la participació amb aquest nou projecte a Blanes.

La 5a xerrada del Procés a Blanes serà el dia 6 de juny a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes, a les 20 hores. En Gerardo Pisarello, Doctor en Dret Constitucional, parlarà de «El segrest oligàrquic d’Europa».