La Casa de Andalucía de Blanes recupera la Festa dels Tres Tombs

3tombs1Blanes va viure el passatr diumenge la Festa dels Tres Tombs, organitzada per la Casa de Andalucía de Blanes amb la col·laboració de l’Ajuntament. La primera part de la jornada es va emplaçar a partir de les nou del matí a l’esplanada del costat del cementiri. Allí es van aplegar tots els integrants que havien de participar en la jornada.

La rebuda als participants es va fer de la millor manera possible; degustant un esmorzar a base de botifarra i altres ingredients a la brasa fet allí mateix, a l’aire lliure. Al voltant d’un centenar de genets i carruatges van aplegar-se en aquest indret esperant l’hora de sortida. Quant a la seva procedència, si bé majoritàriament eren de Blanes, també n’hi havia de Lloret, Tordera i Palafolls.

Feia molt temps que la Casa de Andalucía de Blanes havia deixat d’organitzar aquesta festa i, tal i com va explicar el seu president, Juan Antonio Ortiz, els cavallistes tenien ganes de repetir l’exitosa experiència d’anys anteriors. És per això que, tot i que habitualment l’entitat solia celebrar aquesta festa coincidint amb el mes de març, va decidir aprofitar el bon temps i fer-la diumenge passat.

Cercavila de genets i carruatges

3tombs2La part culminant de la celebració va ser la cercavila que va iniciar el seu recorregut cap a dos quarts de dotze del migdia, enfilant en primer lloc tota la baixada del carrer Anselm Clavé per tombar per la Rambla Joaquim Ruyra. Encapçalava la comitiva una carrossa amb la imatge de Sant Antoni Abat, patró dels animals, i darrera anaven desfilant genets i carrosses en una festiva rua que va sorprendre més d’un vianant.

El recorregut va continuar per la plaça Catalunya, va girar pel passeig de Mar i va pujar pel carrer Ample per girar a la plaça Solidaritat. Allí s’anaven aturant els genets i conductors de carruatges perquè un capellà anés beneint els cavalls, una tradició que enllaça amb un antic ritual després reconvertit en la desfilada festiva en què ha esdevingut la Festa dels Tres Tombs. En aquest cas, malgrat el mateix nom de la celebració indica que s’han de fer tres voltes, donada l’extensió del recorregut es va optar per fer-ne una de sola.

3tombs3La cercavila va seguir pel carrer Jaume I i després va emprendre el camí de tornada passant per la plaça Onze de Setembre, des d’on la comitiva ja va enfilar fins a l’esplanada del costat del cementiri. La comitiva va estar guardada en tot moment per efectius de la policia local de Blanes.

També formava part de la comitiva una ambulància per major seguretat, així com un vehicle de l’empresa de neteja per recollir les abundants i voluminoses defecacions que produeixen els cavalls. Després d’aquesta celebració, la propera festa que té previst organitzar la Casa de Andalucía també comptarà amb una nodrida presència de cavalls i carrosses. Es tracta de la Romería Rociera, que aquest 2014 tindrà lloc el diumenge 1 de juny.