L’Agència Catalana de l’Aigua afirma que la dessalinitzadora de la Tordera funciona de forma ininterrompuda

Dessaladora

Dessalinitzadora de la Tordera

Fa 10 dies l’Ajuntament de Blanes va aprovar per unanimitat una moció reclamant a l’Agència Catalana de l’Aigua que deixi de cobrar el cànon de la Dessalinitzadora de la Tordera atenent que aquesta instal•lació només funciona durant els mesos d’estiu, mentre que el cànon es paga com si ho fes tot l’any.

La moció assegurava que en els darrers dos anys la instal•lació, que dessala l’aigua de mar per fer-la útil pel consum, ha estat tancada només amb les tasques de manteniment, tot i que els municipis han hagut de continuar pagant el cànon establert per usar l’aigua de la dessaladora.

Consultada per Ràdio Palafolls, però, l’ACA ha desmentit al consistori blanenc afirmant que aquesta instal•lació està en funcionament des de l’estiu de l’any passat de forma ininterrompuda.

L’ACA explica que durant els anys 2011 i 2012, la dessalinitzadora va estar aturada durant l’hivern, però que des del juny de l’any passat està “activa” i “subministrant aigua” als municipis de la zona. La mesura de tancament es va prendre per estalviar despesa, però va posar en alerta a la zona per la possibilitat de salinització dels aqüífers de la Tordera.

Dessalinitzadora de la Tordera

Dessalinitzadora de la Tordera

L’Agència explica que la dessalinitzadora està servint aigua en funció de la demanda que hi ha. En aquest sentit, l’administració afirma que la dessaladora va impulsar al mes de gener 31.000 metres cúbics cap a la potabilitzadora de Palafolls, o 26.000 mil el passat mes de març, exemplificant el funcionament de la instal•lació.

L’ACA explica que, per protegir l’aqüífer de la Tordera, l’any 2012 es va fixar un règim d’explotació que limita les extraccions d’aigua subterrània a l’estiu, cosa que obliga a la nostra zona a utilitzar aigua provinent de la xarxa Ter-Llobregat, barrejada amb pous propis, durant set mesos.

Es dóna el cas que el regidor de Medi Ambient de Palafolls, Juan Andrés Osorio, va assegurar divendres que el ple de Palafolls tractaria una moció similar a la de Blanes i que es demanaria que la dessaladora funcionés durant tot l’any.

Text: Ràdio Palafolls