Es busquen voluntaris per recuperar els búnquers de la Guerra Civil a Blanes

Joves d’Esquerra Verda (JEV) i Alternativa Jove (AJ) organitza una jornada de voluntariat per restaurar els búnquers de la Guerra Civil a Blanes. Es durà a terme el 12 d’abril.

Un dels niu d / Foto: JFG

Un dels nius de metralladora que es vol recuperar / Foto: JFG

Després de que el passat Ple del mes de febrer aprovés catalogar els búnquers com a Bé Cultural d’Interès Local, Joves d’Esquerra verda, amb la col•laboració d’Alternativa Jove, han presentat un projecte per a recuperar els búnquers de la Guerra Civil a Blanes, i per aquest motiu, busquen voluntaris i voluntàries per col•laborar-hi.

Aquest matí han presentat la jornada de treball que duran a terme dissabte 12 d’Abril de 10 hores del matí a 18 hores, que consistirà en un bloc de dues hores i mitja pel matí, i dues més per la tarda, per tal de netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, treure els creixements vegetals que hi ha hagut a l’interior, i netejar les pintades dels búnquers, moltes d’elles racistes i feixistes.

Els búnquers de la Sardana són un conjunt de quatre nius de metralladora, connectats sota el bosc per més de 100 metres de galeries excavades a la roca que els enllacen, i que es construïren davant el temor d’un bombardeig o entrada per mar de l’exèrcit franquista a la Costa Brava i del Maresme, i actualment es troben inaccesibles per l’acomulació de deixalles i brutícia al seu interior, així com són molt desconeguts per la ciutadania blanenca.

Foto:

Foto: JEV i AV

Entre el bloc de matí i tarda, hi haurà paellada popular per a tots els participants i una xerrada a càrrec de l’Arxiu Municipal de Blanes per contextualitzar històricament els fets que van succeïr a Blanes durant la Guerra Civil, així com molts d’altres elements de protecció i resistència de la població blanenca davant l’exèrcit franquista que avui ja han desaparegut.

Foto:

Foto: JEV i AV

Les jornades tenen com a objectiu recuperar el patrimoni i la memòria històrica de la vila, així com la preservació del simbolisme que suposen aquestes construccions de resistència contra el franquisme. A més, JEV i AJ veuen en aquesta jornada no un fet puntual, sinó que pretenen donar-li continuïtat, si les jornades tenen èxit, amb la recuperació de més espais de memòria històrica a Blanes, podent acabar completant un recorregut o ruta de la memòria.

Per inscriure’s a les jornades, podeu adreçar-vos al web: http://laguerracivilablanes.blogspot.com