Urtasun proposa a Blanes «dinamitar» la gran coalició entre populars i socialistes a Europa

Oriol Costa i Ernest Urtasun

Oriol Costa i Ernest Urtasun

Divendres passat, el local de la organització a Blanes es va omplir per participar en la xerrada organitzatda per ICV-EUiA en vistes a les properes eleccions europees, per a les quals queden ja menys de 80 dies.

Per escalfar el debat al voltant de les europees, Ernest Urtasun, que ja ha estat escollit en primàries i serà el cap de files dels ecosocialistes a les eleccions del 25 de maig, ha estat acompanyat del professor en Relacions Internacionals a la UAB Oriol Costa.

En una pedagògica intervenció del professor Costa, que ha anat explicant el procés evolutiu i constructiu de la Unió Europea, i dels canvis dels diferents tractats, ha sigut taxatiu en el seu anàlisis sobre què passa a Europa: «el gran problema europeu és que ens trobem a mig camí. Tenim elements d’un estat federal, com una moneda o un Parlament, però amb enormes distorsions, ja que no tenim un pressupost que recolzi la moneda, ni una unió bancària i fiscal».

Imatge de l'acte, a la seu d'ICV-EUiA de Blanes

Imatge de l’acte, a la seu d’ICV-EUiA de Blanes

Segons Costa, aquest és un dels motius que fa que per exemple, cada país emeti el seu deute per finançar-se i sigui vulnerable a ser atacat pels mercats financers, com va passar a Espanya amb la prima de risc. «Si el Banc Central Europeu no és qui es posa al darrera de la UE en bloc i seguim deixant que cada Estat s’enfronti per separat als mercats, estem venuts”.

Ernest Urtasun, pel seu costat, va incidir en els principals cavalls de batalla que vol traslladar a Europa, posant el punt de mira en la intenció de «dinamitar» el pacte que durant molts anys han mantingut socialdemòcrates i populars, amb la complicitat dels liberals. Segons Urtasun, «les polítiques austericides formen part d’un programa polític i econòmic impulsat per la Troika i aplicat amb la complicitat i suport de la Gran Coalició, obligant a retallar pensions, impulsant reformes laborals que minen els drets de les persones treballadores, carregant-se les polítiques d’educació i sanitat arreu del continent».

Per acabar amb aquestes polítiques econòmiques, Urtasun ha posat sobre la taula construir un bloc de les esquerres europees que obliguin als socialdemòcrates a no repetir pacte amb els populars, repartint-se els càrrecs a la Comissió Europea i Parlament, i participant de les mesures que estan empobrint les famílies i augmentant les desigualtats al sud d’Europa de manera dràstica.

Per tancar l’acte, i junt a un debat amb el públic, l’ecosocialista s’ha compromès, entre d’altres, a aturar la reforma de l’avortament des del Parlament Europeu, convocar amb molta assiduïtat audiències a Brussel·les convidant als eurodiputats d’arreu a escoltar les marees d’educació, sanitat, anti-desnonaments i els diferents moviments socials a Catalunya.