Joan Rota és el cap de llista de la Candidatura d’Unitat Popular de Blanes

Aquesta tarda s’ha realitzat al Passeig de Dintre de Blanes, davant de l’Ajuntament, la presentació de la llista de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) per a les properes eleccions del 22 de maig.

Durant tot el dia hi ha hagut instal•lada una paradeta informativa sobre la CUP, explicant la feina feta fins ara i les propostes de futur per Blanes. A les 6 de la tarda ha tingut lloc la presentació de la llista amb la projecció d’un audiovisual realitzat per la pròpia assemblea local on hi apareixen les persones que formen part de la llista i que donen suport al projecte, explicant aspectes del programa electoral de CUP.

 

A continuació, les dues persones que encapçalen la llista han fet un parlament on s’explica la proposta. Primerament, en Frederic Tort, número 2 de la llista, ha parlat de la presentació de la proposta política i del camí que s’ha fet per arribar fins el dia d’avui. Seguidament, en Joan Rota (32 anys), cap de llista, ha exposat la necessitat de ser presents a l’Ajuntament de Blanes com alternativa a les opcions actuals apostant per un nou model de poble on els ciutadans, mitjançant la seva participació, siguin els principals actors de la vida pública. La CUP vol ser l’altaveu a l’Ajuntament de les reivindicacions socials, de les associacions i, en general de la ciutadania.

D’acord amb els principis de la justícia social, la sobirania en les nostres decisions, la defensa de la nostra identitat i els drets de les classes populars, us convidem a construir tots junts el projecte de la Unitat Popular.

La llista va encapçalada, i per aquest ordre, per en Joan Rota, en Frederic Tort, en Narcís Balmanya, la Sònia Isern i la Núria Llorens.

L’acte es va complementar amb una sèrie d’activitats lúdiques com el concert d’en Titot i David Rosell, el sorteig de tres paneres i una degustació de vi i brou calent. A l’acte hi ha assistit un centenar de persones. La CUP valora molt positivament la convocatòria i convida a tots els ciutadans a participar en propers actes.

 

 

 

Intervenció de Joan Rota

 

El dia d’avui representa per a tots nosaltres una fita important. Tal i com ha explicat el company no ha estat una feina fàcil.

La CUP entén que la participació a les eleccions és una eina més en el camí de la transformació social i neix com una necessitat i una oportunitat.

Volem tenir presència a l’Ajuntament donat que l’actual manera de governar gira l’esquena al ciutadà i ens situa en una posició de mers espectadors. Davant d’aquesta posició la CUP volem ser presents en la presa de decisions i actius en el seu desenvolupament.

L’actual manera de fer política no és transparent, s’aprofiten els mecanismes institucionals per amagar informació i per prendre decisions sense la complicitat dels afectats. Volem ser a l’Ajuntament perquè si se’ns amaga informació fer-la pública.

La CUP d’acord amb els seus principis aposta per la participació de la ciutadania en la vida pública del nostre municipi. Hem estat treballant i seguirem treballant perquè tots i totes puguem dir la nostra i que se’ns escolti.

També és una necessitat ser una alternativa als partits tradicionals, partits que comparteixen i defensen en funció dels seus interessos la permanència d’un sistema que els beneficia i els premia amb sous abusius que no es corresponen a la tasca que desenvolupen.

Per tant anar a les eleccions serà una bona oportunitat per mirar de normalitzar l’accés dels ciutadans a la informació i poder fiscalitzar l’acció de govern i de l’oposició. Buscant la reducció dels tràmits i de la burocràcia per facilitar la tasca que duen a terme les entitats del nostre municipi.

En definitiva, apropar l’administració local a la ciutadania i facilitar-ne l’accés.

L’actual manera de fer les coses demostra un fracàs absolut del model de participar en la política, un fracàs dels propis partits tradicionals. Ho demostren fets com la manca de voluntat de canviar la llei electoral o abaixar-se el sou l’any passat quan l’havien de baixar als funcionaris i no haver-ho fet anteriorment quan la crisi ja fa temps que la teníem a sobre.

A Blanes, l’absència d’un projecte clar de poble s’ha traduït en una alternança en els governs del consistori donada la poca confiança que hi ha dipositat la població perquè moltes vegades els pactes de govern han estat per quotes de poder i no pas per compartir el model de poble.

N’estem farts de que les decisions, i la composició de l’Ajuntament es decideixi fora del nostre poble. No pot ser que sigui més important l’accés a un cert càrrec a la Diputació o al Consell Comarcal que treballar per Blanes. Estem cansats de que res no canviï, que uns i altres defensin el sistema i les lleis que els emparen oblidant-se dels seus principis.

Perquè si seguim com fins ara no anem en lloc, ja son masses anys que la política erràtica dels diferents governs ens està enfonsant. No hem aconseguit assolir molts dels reptes que s’han anat presentant i no hem aprofundit ni en la vertebració com a poble ni en el desenvolupament dels sectors econòmics.

Seguim sent un poble on els barris no tenen veu, on el sector turístic i el comerç no sap on va, on seguim tenint els défícits pel que fa a la cohesió social.

Som un poble que ha doblat la seva població en els últims 20 anys sense cap sentit, no hi ha hagut planificació que hagi estat a l’alçada dels esdeveniments, l’absència d’equipaments, com per exemple, a dia d’avui no tenim piscina municipal ni infraestructures.

Desgraciadament, el creixement que ha tingut el nostre poble ho ha fet en favor de l’especulació, sense tenir en compte les necessitats dels seus habitants i el pla d’urbanisme preveu un creixement major i això no ho podem permetre.

Primer caldrà que fixem quines son les nostres prioritats i cap a on volem anar.

Volem ser presents per criticar el menyspreu en que s’ha tractat el territori i l’entorn més immediat com a principal actiu econòmic i social. Hem de reivindicar l’entorn privilegiat en el que vivim com a valor afegit per el sector econòmic i com una major qualitat de vida com a ciutadans.

Reivindiquem doncs la nostra identitat com a poble, la nostra llengua i la nostra cultura com a principal eina de cohesió i de construcció del projecte col·lectiu que ens hem de marcar com a poble.

Davant de tot això el que avui us presentem i us proposem vol ser un nou projecte engrescador, compromès i participatiu. L’any passat, en l’assemblea nacional varem aprovar una ponència estratègica que portava el nom de l’Alternativa Necessària. Creiem que aquesta definició lliga molt amb la proposta que avui es presenta en format electoral.

Creiem que és necessària una alternativa al model de poble actual que no sap on va, una alternativa a la forma de fer política que no escolta als seus ciutadans on qualsevol tràmit esdevé un calvari burocràtic, una alternativa al regionalisme i a l’espanyolisme, una alternativa al model econòmic, territorial i social.

Una alternativa per la gent que participa activament de la vida social de Blanes de les associacions de veïns, de les entitats, del voluntariat que comprova reiteradament com la seva veu i les seves necessitats no son mai escoltades ni contestades. Per tant, en el fons, ens trobem amb la necessitat imprescindible de reinventar la política i fomentar la participació dels seus ciutadans en la presa de decisions.

Caldrà que totes i tots aprofundim en aquest nou model de poble de què parlem, perquè treballant en diversos àmbits, anirem avançant cap a la transformació social.

Cultura, territori o la cohesió social son alguns dels àmbits que necessàriament haurem d’afrontar. Cal defensar la cultura i la llengua com a grans actius de la nostra societat, perquè les entitats han d’esdevenir el motor social, perquè cal que els equipaments i les infraestructures siguin descentralitzades perquè tots en podem gaudir.

Promourem un poble compromès amb el seu entorn, utilitzant l’urbanisme com una eina de cohesió. En aquest sentit la CUP ja disposa d’una proposta ferma per tal que les zones verdes actuïn de punts d’unió entre el barris i els seus espais siguin un punt de trobada dels seus ciutadans.

Apostarem per un model econòmic que es basi en el potencial que representa el lloc privilegiat on vivim i la nostra cultura.

Com a blanencs, com a catalans aspirem a avançar cap a la justícia social mitjançant la defensa de la igualtat de totes les persones i el compromís amb la resta de pobles del món.

Us animem a que el projecte de la CUP us el feu vostre.

Voldriem acabar de la mateixa manera que el dia que ens varem presentar per primer cop,  perquè creiem que exposa de forma clara i concisa el nostre  pensament.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular de Blanes us convidem a totes i tots a participar d’aquest nou projecte. Un projecte que defensa a través de la filosifia d’una democràcia real, la implicació de la societat civil en els afers públics.

D’acord amb els principis de la justícia social, la sobirania en les nostres decisions, la defensa de la nostra identitat i els drets de les classes populars, us convidem a construir tots junts el projecte de la Unitat Popular.

Per Blanes i pels Països Catalans, construïm la unitat popular.

Endavant companyes i companys que tot està per fer i tot és possible.

Edició i fotos: José Fernández