Set Quines de Nadal a Blanes

quinaEl joc de la quina, coneguda també com a quinto, plena, o loteria vella segons la zona de Catalunya, és un joc típic de les dates nadalenques que es juga arreu del país, i que també és força popular a França. Aquests darrers anys a Blanes s’ha tornat a popularitzar molt, de manera que són moltes les entitats del municipi que n’organitzen per recaptar fons que les ajuden a mantenir-se.

Aquestes festes de Nadal hi hauran hagut en total 7 Quines de Nadal populars a càrrec de sengles associacions. Dues d’elles ja s’han celebrat: el passat dia 15 va ser la que va organitzar el nou grup d’havaneres S’Agulla -que precisament va tancar la vetllada amb un breu concert-, i dissabte passat va ser el torn de l’entitat L’Esguard. D’altra banda, la propera Quina de Nadal s’ha programat per Sant Esteve, el dia 26, i anirà a càrrec d’Acció Cultural Es Viver.

quna_1Totes aquestes quines s’estan allotjant al Casal d’Entitats La Cooperativa, situada al carrer Muralla, i compten amb la col·laboració de la Casa del Poble i de l’Ajuntament de Blanes. Les quines se celebren des de les 5 de la tarda fins les 9 del vespre i el preu del cartró és d’1 euro llevat de la primera i la última, que costa 50 cèntims.

Dues de les tres següents Quines de Nadal que també es faran a La Cooperativa s’han programat pel proper cap de setmana; el dissabte dia 28 serà el torn de la Colla Gegantera, mentre que el diumenge dia 29 està organitzada per l’ANC de Blanes, l’Assemblea Nacional Catalana. Per la seva banda, el primer dia de l’any vinent, l’1 de gener, la Quina la organitzarà el propi Casal d’Entitats “La Cooperativa”.

qina_2La darrera Quina de Nadal que s’haurà fet durant aquestes festes a Blanes s’ha programat pel dissabte 4 de gener, en aquest cas a l’Esbarjo Parroquial. L’organitza l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa i consta d’un total de 9 tirades, cadascuna d’elles formades per 2 línies i 1 línia en algunes excepcions. També hi haurà l’”antiquina” que, com el seu nom indica, és un premi que el guanya aquell qui encerta menys números.

La Quina del Cau està previst que comenci a les 6 de la tarda, i comptarà amb pica-pica i beguda gratuïts, així com xocolata desfeta i altres incentius.