ICV-EUiA de Blanes i Lloret critica el servei d’autobús i proposa mancomunar el servei

Marian Anguita, coordinadora d'EUiA de Blanes, Víctor Catalan i

Marian Anguita, coordinadora d’EUiA de Blanes, Víctor Catalan i Xavier Rodríguez

Els regidors d’ICV-EUiA dels ajuntaments de Lloret de Mar i Blanes Xavier Rodríguez i Víctor Catalan han presentat avui en roda de premsa a Blanes diverses queixes sobre la situació del transport públic en tots dos municipis i propostes per millorar-ho.

Els regidors han denunciat que Transports Pujol ha realitzat una «reordenació i simplificació de les tarifes», quan en realitat és una pujada encoberta de les tarifes. «El bitllet s’ha incrementat un 8,5% aquest any, i arribaran fins el 12% l’any vinent» ha detallat Rodríguez. El regidor lloretenc ha explicat que, malgrat la lentitud de l’Administració, l’empresa ha rebut en tan sols tres dies l’autorització de la Generalitat per pujar les tarifes, sense rebre conformitat dels ajuntaments afectats, i sense informar prèviament als usuaris. «Vam rebre avís per part dels treballadors de la pujada de preus, vam preguntar a l’Ajuntament, i no sabien res de la pujada i els canvis».

Autobusos de Transport Pujol a l'estació de tren de Blanes

Autobusos de Transport Pujol a l’estació de tren de Blanes

Catalan va denunciar l’opacitat dels comptes i les trampes de la concessionària, perquè «barregen la concessió del transport interurbà, amb la municipal dels urbans, on els ajuntaments són els que acabem pagant els busos, xofers, i benzina de la interurbana, mentre els beneficis els ingressa el privat».

Els regidors també han exposat que, amb el trasllat del servei de rehabilitació de l’Hospital Comarcal a l’antic CAP de Fenals, els usuaris tenen ara la parada del transport urbà a més de 20 minuts del CAP, quan abans la tenien a la mateixa porta. Pel que sembla, Transports Pujol s’ha negat a modificar el recorregut dels busos per apropar-ho al centre de rehabilitació.

Tanmateix, per acabar amb aquesta situació, ICV-EUiA presentarà als propers plens dels ajuntaments de Blanes i Lloret mocions per demanar mancomunar el transport urbà de Blanes i Lloret, passar de l’actual sistema de concessió a empresa mixta, i aplicar una integració tarifària com les àrees metropolitanes de Girona o Barcelona.

Això permetria controlar els comptes del servei, recuperar usuaris i línies que s’han anat passant a la interurbana, així com prendre decisions i modificar línies quan sigui necessari per adaptar-ho a les necessitats dels usuaris. A més, es podrian abaratir costos al dividir-ho entre els dos municipis, i garantir els drets laborals dels treballadors mitjançant el control públic. Situacions que, segons el regidor Víctor Catalan, actualment no es donen.

Noves pliques per renovar la concessió

Catalan va manifesar que «la retallada al transport urbà de Blanes que va aprovar l’equip de govern (PSC) l’estiu de 2012 ha comportat un transvasament d’usuaris i línies a la concessió interurbana de Pujol, posant més precarietat al servei, augmentant els beneficis del privat, encarir les tarifes, i precaritzar les condicions laborals dels treballadors. Volem que amb les noves pliques, això es reverteixi i se sotmeti a un control públic».

Sobre les noves pliques per renovar la concessió, Xavier Rodríguez ha informat que el proper desembre 2014 finalitza la concessió de Lloret, mentre que la de Blanes ho fa aquest 2013, i per aquest motiu proposen a la moció lloretenca crear una comissió per treballar la mancomunació dels transport urbà amb representants municipals i tècnics dels dos ajuntaments.

En aquest sentit, han demanat que la propera plica que ha de fer-se a Blanes s’adapti a aquesta proposta, demanant que no excedeixi en cap cas l’actual legislatura, per a què el proper equip de govern pugui aprovar amb Lloret una mancomunació del transport, ja que una plica a cinc anys suposaria entregar de nou a Transports Pujol el servei d’autobús i allargar aquesta situació.