Blanes commemora el Dia Mundial del Càncer de Mama

cancer_mama-1El llaç rosa, símbol de la lluita contra el càncer de mama, va ser dissabte passat el protagonista a Blanes. Ho va ser amb el repartiment gratuït de llaços roses que va organitzar la junta local de Blanes de l’Associació Catalunya Contra el Càncer a través de la taula informativa que va tenir instal·lada a la plaça d’Espanya durant el matí, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama.

A la taula, a banda de poder contribuir fent donacions econòmiques a la tasca de l’entitat, també es podia recollir informació sobre el què avui dia és el tumor més freqüent en les dones, així com el seu tractament i la importància de la seva detecció precoç, principalment gràcies a les mamografies. També es repartien globus roses per a les criatures i es podien adquirir llaços roses elaborats artesanalment de manera més elaborada per una artista que ho va fer de manera desinteressada per a l’entitat.

cancer_mama_2A Catalunya, el càncer de mama és el tumor que té major incidència, amb 3.907 casos anuals, la qual cosa suposa quasi el 29% de tots els càncers que es diagnostiquen a les dones. Les dades poblacionals més recents mostren que la incidència d’aquest càncer va disminuir en el període 2000-2007 i la taxa de mortalitat en aquest mateix període també va disminuir un 2’7%.

Aquest any s’estima que, per grups d’edat, el nombre de diagnòstics nous en les dones de 50 a 69 anys serà de 2.074 casos anuals i, per sobre dels 70 anys, de 1.349 casos. El càncer de mama va tenir una supervivència als cinc anys del 83% a Catalunya en el període 2000-2204.

cancer_mama_3En aquest sentit, la presidenta de la junta local de Blanes de l’Associació Catalunya Contra el Càncer, Isabel Canaleta, recorda: “Les causes d’aquesta millora es deuen fonamentalment al procés en el diagnòstic en etapes precoces de la malaltia, al cribatge mitjançant la mamografia i a les millores en els tractaments”.

L’any 2012 el Programa de Cribatge de càncer de mama es va adreçar a 395.492 dones d’entre 50 i 69 anys d’edat, el 66’7% de les quals hi va participar. Es van diagnosticar un total de 1.143 càncers de mama i la cobertura, incloent les dones que es van fer la mamografia fora del mateix programa i que ho van declarar, va ser del 77’4%. Si es detecta un càncer de mama, un equip especialitzat ofereix atenció a la dona dins el sistema sanitari públic.