EUiA-ICV Blanes titlla «d’hipòcrita» el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible del govern blanenc

El regidor Víctor Catalan

El regidor Víctor Catalan

Ahir, a la Biblioteca Comarcal, va tenir lloc una jornada de participació ciutadana per l’elaboració del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) de Blanes que va comptar amb representants d’una trentena de veïns i entitats, entre elles EUiA-ICV. Precisament avui, hem dedicat una altra informació a aquest assumpte i ara donem compte de la posició d’EUiA-ICV.

El passat febrer, el Ple de l’Ajuntament de Blanes va aprovar l’adhesió al Pacte d’Alcaldes, un programa promogut per la Unió Europea per fomentar un 20% de reducció de les emissions de CO2 a l’atmosfera el 2020, i que suposa un diagnòstic de la situació de Blanes i mesures per aconseguir aquest objectiu.

El dijous al vespre, la consultora encarregada de l’Estudi va presentar la situació actual i les mesures per reduir les emissions. En aquest sentit, es posa de rellevància que Blanes, amb 7,53 tones de CO2 emeses per habitant, està per sobre de la mitjana de la comarca de La Selva (6,53 tones de CO2 per càpita), i per sobre de la província de Girona (6,39 tones de CO2 per càpita) quant a emissions, degut principalment a la indústria i el turisme.

Per altre costat, les emissions de responsabilitat directa de l’Ajuntament han augmentat de 976 tones l’any 2005, a 1.699 l’any 2013. Aquestes emissions procedeixen dels consums energètics, els equipaments, els vehicles de neteja i transport urbà, enllumenat, etc.

En aquest context, es van exposar 83 propostes per reduir un 20% aquestes emissions abans del 2020, algunes de les quals ja van ser iniciades sota el govern els anys 2003-2007 amb EUiA-ICV a la regidoria de Medi Ambient, com la implantació del carril-bici a Blanes, la xarxa d’aparcaments de bicicletes, la millora i ampliació del transport urbà, la redacció de l’Agenda XXI o la posada en marxa de la deixalleria, entre d’altres.

La coalició denuncia, però, que des de la seva sortida del govern, les polítiques de sostenibilitat s’han aparcat i guardat en un calaix durant el govern de CiU-PP-PDB amb el suport d’ERC, no desenvolupant les mesures acordades a l’Agenda XXI.

També considera que en el darrer govern del PSC, no només s’han aparcat, sinó que s’han revertit: «No entenem que ara ens diguin que apostaran pel transport públic, estudiaran els plans de mobilitat, o que invertiran en polítiques energètiques sostenibles, quan precisament fa un any retallaven el transport urbà, o fa uns mesos s’aprovaven plans urbanístics sense estudis de mobilitat. Ho consideren tot un exercici d’hipocresia», ha denunciat el regidor de la coalició Víctor Catalan.

Contradiccions de l’equip de govern

En la sessió, membres de la coalició han exposat dubtes i propostes: «com és possible reduir un 20% les emissions, si el POUM preveu un creixement de més de 20.000 habitants a la vila?». D’altres, han proposat la possibilitat que l’Ajuntament contracti els serveis de subministrament elèctric a companyies amb fonts 100% renovables, com la cooperativa Som Energia, o fer estudis de demanda i bonificacions del Transport Públic per tal que els treballadors i treballadores puguin anar als seus centres de treball amb transport urbà.

Tot i la manca de credibilitat que els ecosocialistes otorguen a aquest equip de govern en polítiques de sostenibilitat, s’han manifestat oberts a treballar el Pla i a seguir col•laborant i vetllant per a què aquestes s’apliquin i no siguin merament «per fer el paper i cobrar la subvenció».