Èxit de la 15a Trobada Gegantera de Blanes


Es va celebrar ahir a la tarda i van participar: Colla Gegantera de Bescanó, Colla Gegantera de Poble Sec (Barcelona), Colla Gegantera d’Alella, Colla Gegantera de Santa Coloma de Farners, Colla Gegantera de Blanes, Esbart Joaquim Ruyra i La Banda Musical de Blanes.

La 15a edició de la Trobada Gegantera de Blanes que va tenir lloc ahir dissabte va ser seguida per un gran nombre de persones que no es van voler perdre els diferents ingredients de què va constar. L’esdeveniment es va encetar a les sis de la tarda i es va allargar fins passada la mitjanit.

Organitzada per la Colla Gegantera de Blanes i l’Ajuntament, la trobada ha culminat la continuada presència que l’entitat blanenca ha tingut al llarg d’aquest estiu en diferents actes del municipi. Tot això després que l’any passat la colla gegantera ja va centrar bona part de les activitats culturals i festives de Blanes, a través de la celebració del 20è aniversari que es van commemorar al 2012.

La trobada va aplegar ahir més de 200 integrants entre grallers, timbalers, caps grossos, gegantons, gegants i músics que van aportar també el seu ingredient de gresca, a més dels centenars d’espectadors que van seguir l’esdeveniment.

D’aquestes quatre colles convidades, la principal novetat van ser les del Poble Sec i Alella, que van participar per primera vegada com a convidats Els gegants del Poble Sec, la Rosa i en Quimet, van cridar força l’atenció no tan sols pel seu aspecte, sinó pel què representen. Ella és una vedette del Paral·lel vestida amb roba més aviat escassa i llueix unes vistoses plomes que deixen entreveure la cuixa, i ell vesteix la típica indumentària d’un cambrer de cabaret, amb una ampolla de cava a la mà.

Per la seva banda els gegants d’Alella, en Feliu i la Madrona, s’identifiquen amb la tradició vinícola d’aquesta població del Maresme i representen dos pagesos vinyataires vestits de gala. En Feliu i la Madrona van ser construïts l’any 1980, mentre que la Rosa i en Quimet són més joves, ja que la seva data de creació és el 2001 i el 2002 respectivament.

Com és habitual, la 15a Trobada Gegantera es va encetar amb la plantada de gegants al passeig de Mar seguida per la tradicional cercavila que van encapçalar els gegantons de l’esbart i va tancar la banda. Els músics anaven darrera d’en Gastó i na Caterina –els gegants de Blanes-, els gegantons Es Forcaner i Vadó 7 Trossos, la gegantona Mariona –de l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa- i, els grallers i timbalers i els capgrossos. Val a dir que, a diferència de les anteriors edicions, enguany la novetat va ser que es va canviar la direcció de la cercavila que, enlloc d’enfilar primer pel carrer Ample i baixar de tornada del carrer Muralla, va fer un recorregut invers.

La cercavila va finalitzar al Banc dels Músics, on es va fer un acte que van presentar Joan Bertrana, ex-cap de colla i geganter de Blanes, i Guillem Bitlloch, qui també és geganter. Primer es van fer els balls de gegants de les colles, incloent el Ball dels Vescomtes de Blanes, i després el lliurament d’obsequis als participants de la trobada, un acte que van encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, les caps de la Colla Gegantera de Blanes, Laia Planas i Marta Gómez, i la regidora de l’Ajuntament de Blanes i ex-cap de colla, Amparo Ardanuy.

També es va aprofitar aquest moment per homenatjar l’artista blanenca Cristina Espinosa Bou per la creació de la peça escultòrica que es va lliurar com a record de la trobada d’enguany. El disseny consta de dues làmines en color de les caricatures d’en Vadó Set Trossos (un dels gegantons de la colla de Blanes) i una altra de na Caterina i en Gastó (els gegants de Blanes). Val a dir que Cristina Espinosa Bou ha participat en diverses exposicions al municipi –la més recent va tenir lloc el passat mes d’abril, a Casa Saladrigas- i és una col·laboradora habitual d’entitats locals.

Per últim, es va celebrar el Concurs de Fal·leres per segon any consecutiu. Fal·lera és el crit de guerra que tenen les colles geganteres, i en especial la de Blanes, quan participen en les trobades. A diferència de l’any passat, van haver dos premis a repartir entre els sis participants de les diferents colles: la fal·lera més llarga i la més potent en nombre de decibels.

El representant de la colla de Santa Coloma de Farners va ser qui va fer la fal·lera més llarga, mentre que la més potent la va fer un membre de la colla gegantera del Poble Sec de Barcelona, amb un crit que va superar els 120 decibels.

La 15a Trobada Gegantera de Blanes va continuar després a la plaça dels Dies Feienrs amb un sopar de germanor amb els diferents membres de les colles i entitats participants, i es va tancar amb la primera actuació del grup d’havaneres i cançó de taverna Sagulla acompanyada d’un cremat popular.