Blanes ha posat en marxa una zona de platja adaptada per a persones amb mobilitat reduïda

passera_3

Zona d’ombra de la zona adaptada

L’Ajuntament de Blanes, a través del Servei de Medi Ambient, ha posat en marxa aquest estiu una nova zona adaptada per a l’ús de persones amb mobilitat reduïda i discapacitats a la platja del centre de Blanes, a tocar del lloc de socors que hi ha al costat del Club de Vela Blanes.

A l’hora de posar en marxa aquesta nova zona, el consistori blanenc ha treballat en coordinació amb Mifas (Minusvàlids Físics Associats) i ha triat l’emplaçament tenint en compte, entre d’altres factors, l’estabilitat de l’amplada de la platja per fer la instal·lació dels diferents elements de què consta.

Es tracta d’una actuació que ha suposat una inversió de més de 9.600 € i està previst que, en la mesura de les possibilitats, de cara a l’estiu del 2014 es puguin incorporar noves millores tant en aquesta nova zona de platja adaptada com a la resta de platges pel que fa a serveis adaptats i d’accessibilitat.

passera

Final passera i línia de vida zona adaptada

La nova zona adaptada es va començar a implementar coincidint amb l’inici de la temporada estiuenca, a finals de maig, primer amb l’anivellament de la sorra de la zona per facilitar l’accessibilitat. A partir d’aquí, es van anar introduint diverses actuacions, començant per la dotació d’un servei extra de vestidor al lavabo adaptat que ja hi havia al lloc de socors, un objectiu que s’ha aconseguit instal·lant-hi un seient abatible i diverses barres de subjecció.

Igualment, s’ha creat una zona d’ombra sobre la platja i s’ha instal·lat una passera nova amb les característiques adequades pel tipus de sorra que hi ha. A diferència de les altres passeres que hi ha a la resta de zones de bany de Blanes, aquesta permet acoblar ramals i plataformes sobre la sorra. Això és perquè consta de diversos mòduls fets amb materials plàstics reciclats que, a més, no necessiten cap tipus de manteniment, tenen una bona adaptació al terreny i disposen d’una superfície anti-lliscant que evita l’absorció del calor.

passera_2

Dutxa i passarel·la de la zona adaptada

D’altra banda, també s’han creat dues zones de gir/encreuament a la meitat i al final de la passera, s’hi ha col·locat una dutxa que porta un seient incorporat i s’ha instal·lat una línia de vida, és a dir; una cordada de boiarins per ajudar al bany que permet l’accés i sortida a la mar amb un punt de subjecció. La línia de vida està situada al final de la passera, arran de l’aigua.

Un altre servei que s’ha afegit en aquesta zona de platja ha estat la instal·lació d’un panell vertical informatiu a una alçada adequada per poder ser consultat per les persones amb cadira de rodes. Es tracta de dades útils com ara els resultats de les anàlisis que es fan de l’aigua, telèfons d’emergència, etc. Respecte el tema de senyalització, també cal dir que s’ha indicat la ubicació de la nova zona adaptada a les vitrines i panells informatius que hi ha a totes les platges durant la temporada estiuenca.

Abans de la posada en marxa d’aquesta nova zona adaptada, Blanes ja disposava de diversos serveis i equipaments per a persones amb mobilitat reduïda i discapacitats a les tres principals platges del municipi. Així, a la platja del centre hi ha lavabos adaptats tant al lloc de socors de Protecció Civil com al pàrking SABA, 2 passeres de fusta i 1 rampa d’obra d’accés a la platja. Per la seva banda, a la platja de la Cala Sant Francesc hi ha un lavabo adaptat i 1 passera de fusta, i a la platja de la zona de la Roca de Sa Palomera hi ha una rampa d’obra per accedir a la sorra.

A la platja de S’Abanell, que és on es concentra la major part de l’àmbit turístic del municipi, hi ha una zona d’ombra i vestidor, 1 lavabo adaptat, 1 passera de fusta i un dels serveis més apreciats per les persones amb mobilitat reduïda: la cadira amfíbia a càrrec dels efectius del Servei de Vigilància i Socorrisme. Precisament l’estiu de l’any passat es va registrar un augment de més del 50% en la utilització d’aquest servei, amb un total de 201 atencions després que al 2011 se n’havien fet 94 i al 2010 van demanar la cadira amfíbia 33 usuaris.

Equipaments a les platges de Blanes

passera_4Durant la temporada estiuenca les tres principals zones de bany del municipi disposen de diversos serveis i comoditats adreçades a tots els usuaris. Majoritàriament, els serveis funcionen del 15 de juny al 15 de setembre, que és quan es considera la temporada alta d’aquest període, tot i que n’hi ha alguns que també estan en marxa abans i després d’aquestes dates.

Així, hi ha un total de 25 dutxes i 6 rentapeus que estaran en marxa fins al 13 d’octubre, igual que també funcionaran fins llavors les passeres i la senyalització informativa. La neteja de flotants amb l’ajut d’una embarcació s’està fent els mesos de juliol i agost, i la neteja de la sorra (tant mecànica com manual) es farà diàriament fins al 15 de setembre.

Per últim, val a dir que l’abalisament de les zones de bany (que delimiten l’espai que no poden superar ni patins ni embarcacions per major seguretat dels banyistes que hi ha vora la platja) funciona des de l’1 de juny fins al 30 de setembre; l’anàlisi de la qualitat de les aigües de bany del 3 de juny al 2 de setembre amb caràcter quinzenal i el Servei de Vigilància i Socorrisme a càrrec de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes fins al 15 de setembre.